Ζωγράφου αλλιώς: Τέχνη, φοιτητικές γεύσεις και θέατρο σε μία βόλτα

Στου Ζωγράφου, η Αθήνα αλλάζει ρυθμό. Η πανεπιστημιακή ενέργεια συναντά μια λιγότερο γνωστή πολιτιστική διαδρομή, με αφετηρία ένα ιδιαίτερο μουσείο στα Άνω Ιλίσια και κατάληξη σε καφέ, φαγητό και υπαίθριο θέατρο.

Λίγες αθηναϊκές περιοχές είναι τόσο στενά συνδεδεμένες με τη φοιτητική ζωή όσο ο Ζωγράφος. Οι πανεπιστημιουπόλεις, τα σπίτια που νοικιάζονται σε φοιτητές, οι οικονομικές επιλογές φαγητού και τα γεμάτα καφέ διαμορφώνουν την καθημερινή εικόνα του. Πίσω από αυτήν, όμως, υπάρχει μια γειτονιά με τέχνη, ήσυχους δρόμους, μικρές πλατείες και τοπική πολιτιστική ζωή.

Η συγκεκριμένη διαδρομή ξεκινά από τα Άνω Ιλίσια, περνά από το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου και τη Γρηγορίου Αυξεντίου και καταλήγει στο κέντρο του Ζωγράφου. Μπορεί να οργανωθεί ως απογευματινή βόλτα ή ως ολοήμερη έξοδος, ανάλογα με το πρόγραμμα του μουσείου και των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η αθέατη καλλιτεχνική πλευρά των Άνω Ιλισίων

Τα Άνω Ιλίσια βρίσκονται δίπλα σε μερικές από τις πιο πολυσύχναστες φοιτητικές ζώνες της Αθήνας, αλλά διατηρούν μια περισσότερο γειτονική φυσιογνωμία. Στους ανηφορικούς δρόμους, οι πολυκατοικίες συνυπάρχουν με παλαιότερα σπίτια, μικρά καταστήματα και σημεία όπου η πόλη μοιάζει να χαμηλώνει την έντασή της.

Η καλύτερη εισαγωγή σε αυτήν την πλευρά της περιοχής βρίσκεται στην οδό Γουναροπούλου. Εκεί σώζεται το σπίτι και εργαστήριο ενός από τους πλέον αναγνωρίσιμους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα.

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου: Ένα σπίτι γεμάτο ζωγραφική

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου στεγάζεται στο σπίτι και εργαστήριο όπου έζησε και δημιούργησε ο ζωγράφος Γιώργος Γουναρόπουλος. Ιδρύθηκε το 1979, όταν ο γιος του καλλιτέχνη, Ηλίας, παραχώρησε το κτήριο και έργα του πατέρα του στον Δήμο Ζωγράφου.

Η επίσκεψη δεν θυμίζει μια τυπική περιήγηση σε μεγάλη πινακοθήκη. Η κλίμακα του χώρου επιτρέπει στον επισκέπτη να πλησιάσει περισσότερο την προσωπικότητα του δημιουργού: μαζί με τα έργα παρουσιάζονται σχέδια, ζωγραφικά εργαλεία, φωτογραφίες, βιβλία και προσωπικά αντικείμενα.

Η ζωγραφική του Γουναρόπουλου, με τις αιωρούμενες μορφές, τα μυθολογικά σύμβολα και τις ατμοσφαιρικές χρωματικές επιφάνειες, αποκτά διαφορετική ένταση μέσα στο ίδιο το περιβάλλον όπου γεννήθηκε. Πρόκειται για μια μικρή αλλά ουσιαστική πολιτιστική στάση, η οποία συχνά απουσιάζει από τους καθιερωμένους οδηγούς της Αθήνας.

Το μουσείο βρίσκεται στη Γουναροπούλου 6, Άνω Ιλίσια. Λειτουργεί Τρίτη έως Σάββατο, 09:00–16:00, με ελεύθερη είσοδο, ενώ παραμένει κλειστό Κυριακή και Δευτέρα. Πριν από την επίσκεψη είναι χρήσιμο να γίνεται ένας τελευταίος έλεγχος για πιθανές αλλαγές στο ωράριο ή για περιοδικές εκθέσεις.

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου – G. Gounaropoulos Museum

Από την οδό Γουναροπούλου στην πλατεία Γαρδένιας

Μετά το μουσείο, αξίζει μια μικρή παράκαμψη στους γύρω δρόμους. Η διαδρομή δεν στηρίζεται σε ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο, αλλά στην παρατήρηση της ίδιας της γειτονιάς: αυλές, στενά πεζοδρόμια, τοπικά καταστήματα και μικρά ανοίγματα προς τον Υμηττό.

Η κίνηση αυξάνεται όσο πλησιάζουμε τη Γρηγορίου Αυξεντίου και την πλατεία Γαρδένιας. Η πλατεία αποτελεί ένα από τα καθημερινά σημεία αναφοράς του Ζωγράφου, με κόσμο σχεδόν όλες τις ώρες και αρκετές επιλογές για μια οικονομική στάση.

Δεν είναι μια «τουριστική» πλατεία με τη συμβατική έννοια. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον της: παρουσιάζει την πραγματική ζωή μιας πυκνοκατοικημένης αθηναϊκής περιοχής, όπου συναντιούνται μόνιμοι κάτοικοι, νέοι και φοιτητές.

Καφές και φαγητό στον φοιτητικό άξονα

Η Γρηγορίου Αυξεντίου, η Ούλωφ Πάλμε και οι γύρω δρόμοι συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος της εστίασης της περιοχής. Οι τιμές είναι συνήθως προσαρμοσμένες στο νεανικό κοινό, ενώ οι επιλογές ξεκινούν από καφέ και γρήγορο φαγητό και φτάνουν μέχρι μπίρα, κοκτέιλ και βραδινή έξοδο.

ZU – Γρηγορίου Αυξεντίου 57

Μια εύκολη στάση για καφέ, σοκολάτα ή ένα μικρό σνακ κοντά στον βασικό άξονα της διαδρομής. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε όσους θέλουν μια σύντομη ανάπαυλα μετά το μουσείο, χωρίς να μετατρέψουν τη βόλτα σε κανονικό γεύμα.

Hendrix 917 – Γρηγορίου Αυξεντίου 88

Επιλογή που μπορεί να καλύψει διαφορετικές ώρες της ημέρας, από καφέ έως μπίρα και βραδινό ποτό. Η νεανική του ταυτότητα το συνδέει άμεσα με τον φοιτητικό χαρακτήρα της περιοχής.

Αρχιτεκτονική – Ούλωφ Πάλμε 23

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στέκια της περιοχής, με rock προσανατολισμό, επιτραπέζια παιχνίδια και μουσικές βραδιές. Όσοι ενδιαφέρονται για ζωντανό πρόγραμμα θα πρέπει να ελέγχουν προηγουμένως τις τρέχουσες ανακοινώσεις του χώρου.

BOOST – Λεωφόρος Στρατάρχου Παπάγου 32

Κατάλληλο για μια περισσότερο οικονομική στάση, από καφέ και φαγητό μέχρι γλυκό ή ποτό. Είναι μια επιλογή που αποτυπώνει τη λογική των all-day καταστημάτων του Ζωγράφου: προσιτά, ανεπίσημα και ανοιχτά σε διαφορετικές παρέες.

Οι παραπάνω χώροι περιλαμβάνονται σε πρόσφατο οδηγό για καφέ και έξοδο σε Ζωγράφου και Ιλίσια, δημοσιευμένο τον Ιανουάριο του 2026.

zucafebar

Βίλα Ζωγράφου και μια βραδιά στο υπαίθριο θέατρο

Η διαδρομή μπορεί να συνεχιστεί προς τη Βίλα Ζωγράφου, ένα από τα ιστορικά τοπόσημα της περιοχής. Ο χώρος και το γειτονικό Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο αποτελούν βασικό πυρήνα της πολιτιστικής δραστηριότητας του δήμου.

Η χρονική συγκυρία προσφέρει έναν επιπλέον λόγο για επίσκεψη: οι 39οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων πραγματοποιούνται στον Δήμο Ζωγράφου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026. Παραστάσεις από θεατρικές ομάδες διαφορετικών περιοχών ανεβαίνουν στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για ένα ιδανικό βραδινό κλείσιμο, καθώς συνδέει τη βόλτα στη γειτονιά με μια πολιτιστική διοργάνωση που απευθύνεται σε ευρύ κοινό. Επειδή το πρόγραμμα μεταβάλλεται ανά ημέρα, χρειάζεται έλεγχος της συγκεκριμένης παράστασης και της ώρας έναρξης πριν από την αναχώρηση.

Το βραδινό κλείσιμο σε μια ταράτσα του Ζωγράφου

Όσοι προτιμούν ποτό ή φαγητό μετά το θέατρο μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδρομή στο Lalupa, στη Δημοκρατίας 7. Πρόκειται για all-day χώρο σε ταράτσα, με επιλογές για brunch, φαγητό και κοκτέιλ.

Η στάση προσθέτει μια πιο σύγχρονη, αστική εικόνα στον οδηγό, λειτουργώντας ως αντίστιξη στο μικρό μουσείο και στους καθημερινούς δρόμους των Άνω Ιλισίων. Η επίσημη ιστοσελίδα του καταστήματος το εμφανίζει ενεργό και διαθέτει δυνατότητα κρατήσεων.

• Lalupa •

Πώς οργανώνεται η διαδρομή

Η πλήρης έξοδος μπορεί να ακολουθήσει την εξής σειρά:

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου → περίπατος στα Άνω Ιλίσια → Γρηγορίου Αυξεντίου → πλατεία Γαρδένιας → καφές ή φαγητό → Βίλα Ζωγράφου και υπαίθριο θέατρο → βραδινό ποτό.

Για να περιλαμβάνεται το μουσείο, η βόλτα πρέπει να πραγματοποιηθεί από Τρίτη έως Σάββατο και να ξεκινήσει πριν από τις 16:00. Την Κυριακή μπορεί να ακολουθηθεί μια συντομευμένη εκδοχή, χωρίς το μουσείο, με επίκεντρο τις πλατείες, τα φοιτητικά στέκια και το απογευματινό πολιτιστικό πρόγραμμα.

Ο Ζωγράφος δεν χρειάζεται να ανταγωνιστεί τις δημοφιλείς γειτονιές του ιστορικού κέντρου. Η δύναμή του βρίσκεται ακριβώς στην καθημερινότητά του: σε ένα σπίτι-μουσείο κρυμμένο ανάμεσα στις πολυκατοικίες, στις μικρές πλατείες και σε μια πολιτιστική ζωή που αναπτύσσεται δίπλα στα πανεπιστήμια.

Share it!
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ρόδι: το φθινόπωρο μπαίνει στο καθημερινό τραπέζι

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις γιορτές. Με τη γλυκόξινη γεύση και την τραγανή υφή του, το ρόδι μεταμορφώνει μια απλή σαλάτα με πλιγούρι, φέτα και μυρωδικά σε χορταστικό γεύμα.

Στο Περιστέρι, δύο γυναίκες έδωσαν νέο σχήμα στη δουλειά τους

Η Μαρία και η Ζανέτ άλλαξαν την πορεία της LINUM, περνώντας από τα κεριά στα κεραμικά. Στο Περιστέρι, η συνεργασία τους συνδέει τη δημιουργία με την καθημερινή ζωή μιας μικρής επιχείρησης.

«Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη»: Όταν τα βιβλία γίνονται ένας τόπος ελευθερίας

Το εμβληματικό έργο της Αζάρ Ναφίσι μεταφέρεται στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, σε διασκευή Ηρώς Μπέζου και σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου. Μια ιστορία για τη δύναμη της λογοτεχνίας, τη γυναικεία φιλία και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ορίζει τη ζωή του.

Μια διαφορετική απόδραση στο Μουσείο Κοτσανά: Τα αρχαία ρομπότ κρύβονται στην καρδιά της Αθήνας

Αυτόματες μηχανές, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα και εφευρέσεις που μοιάζουν να έρχονται από το μέλλον. Στην Πινδάρου, λίγα βήματα από το Σύνταγμα, ένα μουσείο αποκαλύπτει την εντυπωσιακή τεχνολογική πλευρά της αρχαιότητας.

«Διάλογοι Ονείρων»: Όταν το πιάνο και η κιθάρα αφηγούνται την ίδια ιστορία

Ο Άρης Γραικούσης και ο Νίκος Μπαλογιάννης συναντιούνται μουσικά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ που συνδέει τον Σοπέν, τον Αγουστίν Μπάριος Μανγκορέ και τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Μπράβο Κολονέλο»: Η Αθήνα του 1940 ξαναζωντανεύει μέσα από το γέλιο και τη μουσική

Η ιστορική πολεμική επιθεώρηση επιστρέφει για δύο παραστάσεις στο Θέατρο Ολύμπια, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη. Ένα ταξίδι στην εποχή που το θέατρο έγινε καταφύγιο, παρηγοριά και φωνή αντίστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Περιστέρι, δύο γυναίκες έδωσαν νέο σχήμα στη δουλειά τους

Η Μαρία και η Ζανέτ άλλαξαν την πορεία της LINUM, περνώντας από τα κεριά στα κεραμικά. Στο Περιστέρι, η συνεργασία τους συνδέει τη δημιουργία με την καθημερινή ζωή μιας μικρής επιχείρησης.

«Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη»: Όταν τα βιβλία γίνονται ένας τόπος ελευθερίας

Το εμβληματικό έργο της Αζάρ Ναφίσι μεταφέρεται στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, σε διασκευή Ηρώς Μπέζου και σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου. Μια ιστορία για τη δύναμη της λογοτεχνίας, τη γυναικεία φιλία και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ορίζει τη ζωή του.

Μια διαφορετική απόδραση στο Μουσείο Κοτσανά: Τα αρχαία ρομπότ κρύβονται στην καρδιά της Αθήνας

Αυτόματες μηχανές, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα και εφευρέσεις που μοιάζουν να έρχονται από το μέλλον. Στην Πινδάρου, λίγα βήματα από το Σύνταγμα, ένα μουσείο αποκαλύπτει την εντυπωσιακή τεχνολογική πλευρά της αρχαιότητας.

«Διάλογοι Ονείρων»: Όταν το πιάνο και η κιθάρα αφηγούνται την ίδια ιστορία

Ο Άρης Γραικούσης και ο Νίκος Μπαλογιάννης συναντιούνται μουσικά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ που συνδέει τον Σοπέν, τον Αγουστίν Μπάριος Μανγκορέ και τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Μπράβο Κολονέλο»: Η Αθήνα του 1940 ξαναζωντανεύει μέσα από το γέλιο και τη μουσική

Η ιστορική πολεμική επιθεώρηση επιστρέφει για δύο παραστάσεις στο Θέατρο Ολύμπια, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη. Ένα ταξίδι στην εποχή που το θέατρο έγινε καταφύγιο, παρηγοριά και φωνή αντίστασης.