Συγκεκριμένο είδος φαλάκρας σχετίζεται με ενδεχόμενη εκδήλωση καρκίνου του προστάτη

- Advertisement -

Οι άνδρες που έως τα 45 τους έχουν ένα συγκεκριμένο είδος φαλάκρας, έχοντας χάσει τρίχες τόσο στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού τους, όσο και στην κορυφή, κινδυνεύουν περισσότερο -40% κατά μέσο όρο- από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους δέκα άνδρες (το 10%) έχουν αυτό το είδος φαλάκρας. Άλλα είδη φαλάκρας (π.χ. μόνο μπροστά ή μόνο στην κορυφή) δεν φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάικλ Κουκ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Journal of Clinical Oncology” της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 39.000 άνδρες ηλικίας 55 έως 74 ετών. Καθένας κλήθηκε να περιγράψει την κατάσταση των μαλλιών του στην ηλικία των 45 ετών (περίπου οι μισοί ανέφεραν ότι ήδη σε εκείνη την ηλικία είχαν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες τριχών στο κεφάλι τους).

Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στο είδος της φαλάκρας στα 45 και στην εμφάνιση επιθετικού καρκίνου αργότερα. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της τριετούς έρευνας, 1.138 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, από τους οποίους οι μισοί (51%) επιθετικού τύπου. Η μέση ηλικία της διάγνωσης της νόσου ήταν τα 72 έτη.

Οι άνδρες που ήταν ήδη από τα μισά της ζωής τους φαλακροί, ενώ είχαν και αραίωση των μαλλιών τους στην κορυφή του κεφαλιού, είχαν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης επιθετικού καρκίνου. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο είδος της φαλάκρας και στην εμφάνιση μη επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Όπως είπε ο Μάικλ Κουκ, αν η νέα μελέτη επιβεβαιωθεί και από επόμενες, τότε η ιατρική αξιολόγηση της φαλάκρας μπορεί πιθανώς να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των ανδρών εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από τη συγκεκριμένη πάθηση. Προς το παρόν πάντως, επεσήμανε, οι φαλακροί άνδρες δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά. Άλλωστε, ακόμη και σε αυτή την ομάδα υψηλότερου κινδύνου, οι περισσότεροι άνδρες δεν εμφανίζουν τελικά καρκίνο του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες μετά τον καρκίνο του δέρματος. Ο επιθετικός αναπτύσσεται ταχύτερα και αντιμετωπίζεται πολύ πιο δύσκολα. Τόσο η συγκεκριμένη νόσος όσο και η φαλάκρα σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ανδρικών σεξουαλικών ορμονών (των ανδρογόνων), που παράγονται κυρίως στους όρχεις. Η υπερπαραγωγή ανδρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια των μαλλιών. Από την άλλη, τα ανδρογόνα μπορούν να διευκολύνουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη, τον αδένα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου εκτιμά ότι ο κίνδυνος για έναν άνδρα να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του, είναι 15,3%, ενώ να πεθάνει από αυτόν, είναι 2,7%.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

Στα δικαστήρια Παπανικολάου και Κωνσταντάτος για τα όρια των Δήμων Γλυφάδας – Ελληνικού (ΧΑΡΤΕΣ)

Η αγωγή του Δήμου Γλυφάδας κατά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με επίδικο γεωτεμάχιο έκτασης 809,00 τ.μ. στα όρια δύο «γειτόνων».

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: «Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του

Παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ».

Αφρικανική σκόνη: Τι μεταφέρει και πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία

Η σκόνη είναι ένας τύπος σωματιδίων (PM) που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική.

Εγκαινιάστηκε η νέα πεζογέφυρα στο Παλατάκι (ΦΩΤΟ)

Ένα σημαντικό έργο, που θα αυξήσει σημαντικά την οδική ασφάλεια και την ασφάλεια των πεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.