Δύσκολο αναμένεται το επόμενο 48ωρο για τις μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας, καθώς από τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Τρίτης 6 Οκτωβρίου τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο των μέτρων για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι ρυθμίσεις θα διαρκέσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου, ενώ η μεγαλύτερη επίπτωση στην κυκλοφορία αναμένεται την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.
Οι περιορισμοί δεν σημαίνουν ότι όλοι οι δρόμοι του κέντρου θα παραμείνουν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου. Θα πραγματοποιούνται προσωρινές διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας, οι οποίες θα επεκτείνονται ή θα αίρονται ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες των μέτρων ασφαλείας.
Οι δρόμοι που επηρεάζονται
Στο επίκεντρο των μέτρων βρίσκεται η περιοχή γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, καθώς και ορισμένοι από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες της Αθήνας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, προσωρινές διακοπές και εκτροπές μπορούν να εφαρμοστούν σε:
- Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας
- Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου
- Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας
- Πανεπιστημίου
- Σταδίου
- δρόμους γύρω από την Πλατεία Συντάγματος
Η ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζει ότι ρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα οδικά σημεία, εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι οδηγοί δεν πρέπει να θεωρούν τις παραπάνω οδούς συνεχώς κλειστές, αλλά να είναι προετοιμασμένοι για αιφνίδιες προσωρινές διακοπές και εκτροπές.
Η Τετάρτη θα είναι η δυσκολότερη ημέρα
Η σημαντικότερη ημέρα για τις μετακινήσεις είναι η Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.
Η ίδια η Ελληνική Αστυνομία συστήνει στους οδηγούς να αποφύγουν πλήρως τη μετακίνησή τους με οχήματα στο κέντρο της Αθήνας, ιδιαίτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της Τετάρτης.
Όσοι πρέπει να μετακινηθούν προς το κέντρο καλούνται να προτιμήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Για όσους χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, η σύσταση είναι να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, καθώς οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να μεταβάλλονται μέσα στην ημέρα.
Τι ισχύει για το Μετρό
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημο πρόγραμμα κλεισίματος σταθμών του Μετρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται οι σταθμοί που ενδεχομένως χρειαστεί να κλείσουν να παραμένουν κλειστοί μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα και για όσο είναι απολύτως απαραίτητο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να μην κλείσει ο σταθμός Ευαγγελισμός, λόγω της γειτνίασής του με το νοσοκομείο.
Ωστόσο, μέχρι να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από ΕΛ.ΑΣ., ΣΤΑΣΥ ή ΟΑΣΑ, δεν θεωρείται επιβεβαιωμένο ότι συγκεκριμένοι σταθμοί θα κλείσουν.
Οι επιβάτες που θα κινηθούν στο κέντρο την Τετάρτη είναι σκόπιμο να ελέγχουν τις ανακοινώσεις των συγκοινωνιακών φορέων πριν από την αναχώρησή τους.
Απαγόρευση συγκεντρώσεων από τις 06:00 της Τετάρτης
Παράλληλα με τα κυκλοφοριακά μέτρα, από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου έως τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων και των μηχανοκίνητων πορειών σε συγκεκριμένη περιοχή της Αθήνας.
Η περίμετρος της απαγόρευσης οριοθετείται από τις οδούς:
Ριζάρη – Πλουτάρχου – Κλεομένους – Μελίνας Μερκούρη – Κόνιαρη – Αναστασίου Τσόχα – Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας – Καισαρείας – Μιχαλακοπούλου – Αλκμάνος – Ίωνος Δραγούμη – Λεωφόρο Βασιλέως Αλεξάνδρου – Ευφρονίου – Ριζάρη.
