Ταξίδι στον χρόνο: 6 καφέ που ζωντανεύουν την αύρα της παλιάς Αθήνας

Κάποτε, πολλές δεκαετίες πριν, μία έξοδος για έναν καφέ ή ένα γλυκό σήμαινε πολλά περισσότερα πράγματα από απλώς μία έξοδο για καφέ. Έμοιαζε με happening ή με το σημαντικότερο γεγονός ολόκληρης της εβδομάδας.
Ήταν λόγος για να ανυπομονεί κανείς, ένας λόγος για τον οποίο τα κορίτσια της παλιάς Αθήνας σχεδίαζαν πολλές μέρες πριν τι θα φορέσουν, αντάλλασσαν κορδέλες και ψάθινα καπέλα.Σιγά-σιγά τα καφέ στο κέντρο της πρωτεύουσας, από το Ζάππειο μέχρι την Πλάκα, απέκτησαν έναν έντονο καλλιτεχνικό χαρακτήρα.
Δεν ήταν απλά το σημείο όπου συγκεντρώνονταν η αστική κοινωνία των Αθηνών, αλλά έγιναν πολύβουα στέκια που στα τραπεζάκια τους φιλοξενούσαν ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, παθιασμένους ποιητές και λογοτέχνες, εκκολαπτόμενους πολιτικούς, διπλωμάτες, ηθοποιούς και συνθέτες. Έγιναν πυρήνες ανταλλαγής καλλιτεχνικών οραμάτων, στέκια δημιουργικών ζυμώσεων, διαφωνιών, χαράς και κεφιού.Και παρά τα χρόνια που κύλησαν, παρά τις λειτουργίες της σύγχρονης κοινωνίας που είναι πολύ διαφορετικές, μερικά καφέ της Αθήνας καταφέρνουν ακόμα και σήμερα να κουβαλούν αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα.
Την αύρα μίας ελληνικής πρωτεύουσας που δεν υπάρχει πια, αλλά η ανάμνηση της ζει ακόμα. Στα βιβλία της γενιάς του ’30, σε παλιά τραγούδια που αγαπάμε και στα τραπεζάκια μερικών εκ των πιο ατμοσφαιρικών και όμορφων καφέ στο κέντρο της πόλης.

Δεξαμενή

Στους πρόποδες του Λυκαβηττού, δίπλα σε έναν από τους ωραιότερους θερινούς κινηματογράφους της πόλης, θα καθίσετε στο καφέ-ουζερί Δεξαμενή για μία γεύση από την παλιά, πολύ πιο ατμοσφαιρική Αθήνα.

Η Δεξαμενή ήταν κάποτε το στέκι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Κώστα Βάρναλη, ένα αστικό καφέ που αποτέλεσε κέντρο πολιτιστικών ζυμώσεων και ανταλλαγής ιδεών. Και αυτό ακριβώς το προφίλ κατάφερε να διατηρήσει για πάρα πάρα πολλά χρόνια μέχρι που έκλεισε για μία πενταετία στο τέλη της δεκαετίας των 00s. Το 2012, όμως, άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, ανανεωμένο και πραγματικά όμορφο (σίγουρα βοηθάει και η τοποθεσία του σε αυτό) για να γίνει από την αρχή αγαπημένο στέκι των Αθηναίων που κάνουν μία στάση εκεί πριν ή μετά το σινεμά, πριν ή μετά το γραφείο.
Παραγγείλτε κρασί ή ούζο και απαραιτήτως μεζέδες και αφήστε τον χρόνο να κυλήσει δίχως έγνοιες, παρατηρώντας την κίνηση σε ένα από τα ωραιότερα σημεία ολόκληρης της πρωτεύουσας.

Η Ωραία Ελλάς

Από την Η Ωραία Ελλάς έχετε περάσει σίγουρα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεων σας στο κέντρο της πόλης.Βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως, στη γωνία με τη στοά της Πανδρόσου, από το 1920, και οι εσωτερικοί του χώροι θυμίζουν περισσότερο μουσείο πάρα παλιό, αθηναϊκό καφενείο.

Ένα πραγματικό κομμάτι από την ιστορία αυτής της πόλης, η Ωραία Ελλάς είναι γεμάτη ιστορικά κειμήλια, αυθεντικά έγγραφα των αρχών του 20ου αιώνα, μεταξοτυπίες, λινοτυπίες, παλιές γκραβούρες, είδη καθημερινής χρήσης, ρούχα και αξεσουάρ μίας άλλη εποχής.
Τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου θα καθίσετε στα εξωτερικά τραπεζάκια για χάζι και χαλάρωση, αλλά η αλήθεια είναι πώς η θέα από τον 1ο όροφο του καφενείου, με το θαυμάσιο πάτωμα που επιμελήθηκε η ομάδα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, είναι τόσο μαγευτική που αποκλείεται να μην μπείτε σε πειρασμό να καθίσετε εκεί.Πιάστε θέση δίπλα στο παράθυρο και απολαύστε τα Αναφιώτικα και την Ακρόπολη τόσο κοντά σας ώστε θα νομίζετε ότι μπορείτε να τα ακουμπήσετε και παραγγείλτε ελληνικό καφέ στη χόβολη συντροφιά με το παραδοσιακό, πατροπαράδοτο λουκουμάκι.
Μητροπόλεως 9 & Πανδρόσου 36

Φίλιον

Στη οδό Σκουφά, λίγα μέτρα πιο κάτω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, θα συναντήσετε το Φίλιον.

Ένα από τα πιο γνωστά καλλιτεχνικά στέκια της Αθήνας τα τελευταία 32 χρόνια. Αρχοντικό και την ίδια στιγμή λιτό και απέριττο, φινετσάτο και την ίδια στιγμή κοσμοπολίτικο όσο δεν πάει, το Φίλιον κουβαλάει πάνω του όλο τον αέρα, όλη την αύρα την παλιάς Αθήνας.
Στα εξωτερικά τραπεζάκια του, κάτω από τη χαρακτηριστική πράσινη τέντα που γράφει Φίλιον και φέρνει στο μυαλό μας παριζιάνικο καφέ, θα δείτε πάντα να κάθονται άνθρωποι της εγχώριας πολιτικής σκηνής, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, συνθέτες και συγγραφείς.
Να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ζεστό καπουτσίνο και ένα κομμάτι σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα στο πλάι, να «χάνονται» σε μεγάλες, παθιασμένες συζητήσεις, πολλές φορές να διαφωνούν έντονα για χάρη του debate.

Από το Φίλιον, που καταφέρνει να διατηρεί αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του εδώ και δεκαετίες και να έχει στη βιτρίνα του τα ίδια εξαιρετικά γευστικά γλυκά, έχουν περάσει στο παρελθόν σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Τότε το μαγαζί λεγόταν ακόμα Dolce και βρισκόταν ακριβώς στο ίδιο σημείο. Σκουφά και Λυκαβηττού γωνία. Το Φίλιον άνοιξε τις πόρτες του το 1992, κερδίζοντας την αγάπη του ίδιου ακριβώς κοινού και από τότε συνεχίζει να κρατά ανέπαφο το ζεστό του περιβάλλον και την αίγλη του. Αξίζει να δοκιμάσετε και τις κρέπες που «δένουν» τέλεια με τους γευστικούς καφέδες του Φίλιον, αλλά και τις νοστιμότατες πάστες.

Σκουφά 31, Κολωνάκι

Αλεξανδρινό

Χωρίς αμφιβολία ένα από τα ομορφότερα και πιο σικάτα καφέ των Εξαρχείων, το μικροσκοπικό Αλεξανδρινό έχει αδιαπραγμάτευτη φινέτσα και ένα πιστό κοινό που δεν λέει να εγκαταλείψει την ατμοσφαιρική και φιλόξενη εσωτερική σάλα του με τίποτα.

Άλλα ούτε και τα λιγοστά, μαρμάρινα εξωτερικά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της Εμμανουήλ Μπενάκη τα οποία είναι σχεδόν πάντα γεμάτα, πρωί και βράδυ, χειμώνα και καλοκαίρι.Το στυλ του καφέ, αλλά και το μενού, είναι εμφανώς επηρεασμένο από γαλλικό μπιστρό, τις νύχτες ο χαμηλός φωτισμός δημιουργεί μία ατμόσφαιρα απίστευτα ρομαντική, ιδανική για αποσυμπίεση και ουσιαστικές κουβέντες, η μπάρα σερβίρει μερικά υπέροχα κοκτέιλ και ποτά που θα κάνουν να επιστρέφετε εδώ και ξανά και ξανά.
Το Αλεξανδρινό είναι φτιαγμένο από την ίδια ακριβώς πάστα που είχαν κάποτε τα παλιά αθηναϊκά καφέ του κέντρου, είναι γεννημένο να γίνει στέκι και σημείο συνάντησης. Το μέρος όπου θα δίνετε σταθερά ραντεβού για την ψαγμένη μουσική, τον κουκλίστικο χώρο και την σπιτική αύρα, που θυμίζει το σαλόνι του πατρικού μας.

Εμμανουήλ Μπενάκη 69α, Εξάρχεια

Γιασεμί

Μία από τις πιο γνωστές παραδοσιακές καφετέριες στην Αθήνα, το γραφικό Γιασεμί στα σκαλάκια της οδού Μνησικλέους δεν είναι απλά ένα δημοφιλές στέκι ανάμεσα στους κατοίκους της πρωτεύουσας, οι οποίοι καταφεύγουν στα χαρακτηριστικά πράσινα τραπεζάκια του κάθε Σαββατοκύριακο, αλλά και ανάμεσα στους τουρίστες που το επισκέπτονται για να δοκιμάσουν σπιτικούς μεζέδες και υπέροχα χειροποίητα γλυκά στη σκιά της Ακρόπολης.

Όταν ο καιρός δεν είναι αρκετά ζεστός για να καθίσετε στα φωτογενή πλακιώτικα σκαλάκια, το Γιασεμί διαθέτει μία μαγευτική σάλα, στο βάθος της οποίας δεσπόζει ένα στρογγυλό τζάκι παλιάς τεχνοτροπίας, το οποίο ζεσταίνει γλυκά ολόκληρο τον χώρο.
Στο Γιασεμί ό,τι κι αν παραγγείλετε είναι φρέσκο και σπιτικό. Από τα οικονομικά πιάτα ημέρας μέχρι τα γλυκά του κουταλιού και τους χυμούς φρούτων, το Γιασεμί σερβίρει καταπληκτικό φαγητό, ενώ εδώ και κάποια χρόνια έχει χώρο για να φιλοξενήσει όλους τους επίδοξους θαμώνες του. Στον πρώτο όροφο θα βρείτε ακόμα μία όμορφα διαμορφωμένη αίθουσα, με μεγάλα παράθυρα και θέα στα Αναφιώτικα.

Μνησικλέους 23, Πλάκα

Σερσέ λα Φαμ

Στην οδό Μητροπόλεως Αθηναίοι και τουρίστες κάνουν στάση σε ένα καφέ που μαγνητίζει το βλέμμα των περαστικών από την πρώτη κιόλας στιγμή. Είναι το Σερσέ λα Φαμ, ένα καφενείο-μπιστρό που γαστρονομικά έχει τις ρίζες του στην ελληνική παράδοση.

Στην όμορφη σάλα του με την υπέροχη μπάρα να πρωταγωνιστεί, κλέβοντας τις εντυπώσεις μπορείτε να παραγγείλετε ένα πλήρες και πολύ νόστιμο πρωινό, με αυγά, χειροποίητες μαρμελάδες, αλλαντικά, τυριά και ένα σωρό καλούδια, και να το απολαύσετε χαζεύοντας την κίνηση της πόλης. Ή απλά ένα ελληνικό καφέ παρέα με το διάσημο και απόλυτα σοκολατένιο κωκ Σερσέ λα Φαμ ή μία καταπληκτική, σπιτική μανταρινάδα.
Στο Σερσέ λα Φαμ με τον αναλλοίωτο αστικό αέρα αξίζει να δοκιμάσετε και το φαγητό που είναι καλομαγειρεμένο και σε λογικές τιμές, ενώ τα βράδια ένα μπουκάλι κρασί θα κλείσει ιδανικά τη βραδιά.

 

Πηγή: http://Www.travel.gr

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο χάρτης με τις 314 βόμβες που μετέτρεψαν σε «ναρκοπέδιο» το Ελληνικό

Πρόκειται για 314 βόμβες αεροπορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Διακοπή κυκλοφορίας στα Λιμανάκια λόγω κατολισθήσεων

Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας τη Μεγάλη Δευτέρα στα Λιμανάκια από τις 06.00 έως τις 16.00 το απόγευμα.

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Σάββατο το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Graphic Design)

Την ημέρα τιμούν οι επαγγελματίες του χώρου σε 17 χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Από το Άλσος Παγκρατίου ξεκίνησε πιλοτικά η δράση “Καθαρίζουμε ενεργά”.

Εθελοντές πήραν τις σκούπες και ανέλαβαν δράση σκουπίζοντας το πάρκο της περιοχής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.