44 εκατ. Ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για έργα, μελέτες και αναπτυξιακές δράσεις στην Αίγινα

Επίσκεψη στον Δήμο Αίγινας πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο των περιοδειών που έχει ξεκινήσει σε όλη την Αττική με στόχο να ενημερωθεί για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να εποπτεύσει σημαντικά έργα και υποδομές που υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Στο Δήμο της Αίγινας υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 43,8 εκατ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί μετέβη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Γ. Ζορμπά, αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη. Στη συνέχεια πραγματοποίησε επίβλεψη στα έργα που χρηματοδοτούνται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και ειδικότερα στα λιμάνια της Αγ. Μαρίνας-έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98%- και της Πέρδικας, ενώ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο της περιοδείας του επισκέφθηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού και επιθεώρησε τα έργα ανακαίνισης του κτηρίου της Εκκλησιαστικής Λεούσιου Στέγης, το οποίο θα μετατραπεί στη Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ», που ανήκει της Ι.Μ. Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης. Παράλληλα ενημερώθηκε για την πορεία κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων και τη διαδικασία ωρίμανσης και ένταξης νέων έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα και δράσεις της Περιφέρειας Αττικής. Η επίσκεψη του κ. Πατούλη ολοκληρώθηκε σε κεντρικό καφέ του νησιού όπου και συναντήθηκε με πολίτες, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και τοπικών συλλόγων.

Η πορεία υλοποίησης των έργων που πραγματοποιούνται με χρηματοδοτήσεις από πόρους της Περιφέρειας και του ΠΕΠ Αττικής στο νησί της Αίγινας και συνολικά στην Αντιπεριφέρεια νήσων, καθώς και οι διαδικασίες προετοιμασίας και ωρίμανσης έργων που θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα στον προγραμματισμό υλοποίησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, με το Δήμαρχο Γ. Ζορμπά, τους Αντιδημάρχους και τα υπηρεσιακά στελέχη στο δημαρχείο.

Ο Γ. Πατούλης, επισήμανε ότι παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω πανδημίας, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το δήμο και τους αρμόδιους φορείς δεν έχασε ούτε μια μέρα καταφέρνοντας να πετύχει την υλοποίηση έργων και υποδομών που δεν είχαν γίνει για πολλές δεκαετίες. Ο Περιφερειάρχης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε εμβληματικά έργα που ενισχύουν σημαντικά την αναπτυξιακή ταυτότητα της Αίγινας. Κορυφαία θέση στα έργα αυτά κατέχουν ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας και ο Λιμένας της Αγίας Μαρίνας η διοικητική παραλαβή του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα.

«Ο αγωγός της Αίγινας προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, αποτελεί ένα έργο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Παρά τις συστηματικές προσπάθειες δολιοφθοράς, η Αίγινα, μέσω της Σαλαμίνας συνδέεται πλέον με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Βρήκαμε ένα έργο το οποίο ήταν σταματημένο για μήνες στη Σαλαμίνα, αλλά με επιμονή, σχέδιο και σε στενή συνεργασία με το Δήμο καταφέραμε να το προχωρήσουμε και να το ολοκληρώσουμε. Αυτό δεν είναι Fake news, αλλά ένα έργο τα οφέλη του οποίου απολαμβάνουν ήδη οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι πίνουν νερό από την ΕΥΔΑΠ. Η συμβολή της Περιφέρειας στην ανάπτυξη της Αίγινας σε τουριστικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο επισφραγίζεται και με έργα όπως το Λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, αλλά και τα έργα στους λιμένες της Σουβάλας και της Πέρδικας. Τα έργα αυτά ενισχύουν την εξωστρέφεια του νησιού και διευκολύνουν πολίτες και τουρίστες. Με συστηματική δουλειά και με ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ 2014-2020, 500.000 ευρώ), η Περιφέρεια συνέβαλε στην αγορά ενός περιπολικού σκάφους κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό. Το μοναδικό αυτό σκάφος διατέθηκε στο λιμενικό σώμα και συμβάλει πλέον στην άμεση και ασφαλή διακομιδή ασθενών, από την Αίγινα και συνολικά από τα νησιά του Αργοσαρωνικού».

Ο κ. Πατούλης, αφού ανέφερε ότι, η Περιφέρεια Αττικής συμβάλει στην προετοιμασία και ωρίμανσή μελετών για νέα έργα, έκανε εκτενή αναφορά στα έργα οδοποιίας που πραγματοποιούνται με χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας, καθώς και στη συμβολή του προκειμένου να υπάρξει ειδική πρόβλεψη μέσω του προγράμματος Α. Τρίτση (2,3 εκ. ευρώ) του Υπουργείου Εσωτερικών για ασφαλτοστρώσεις. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα συμβάλει και στο μέλλον όπου χρειαστεί στον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου με ποσό 1,2 εκτ. ευρώ και συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε υποδομές που αφορούν στην ασφάλεια, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, την υγεία των πολιτών και τη σχολική στέγη. Επιπλέον συμπλήρωσε ότι η στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αλλά και της τρίτης ηλικίας είναι στις προτεραιότητες του. Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησιαστικής Λεούσιου Στέγης, μέσω της οποία καλύπτονται ανάγκες φροντίδας ηλικιωμένων συνανθρώπων μας.

Ο Δήμαρχος Γ. Ζορμπάς ευχαρίστησε θερμά τον κ. Πατούλη και τα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής για τη συμβολή τους στην υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής και θωράκισης του νησιού, υπογραμμίζοντας πως τα προβλήματα και οι ελλείψεις ήταν πολλές. « Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια και προσωπικά με τον Γ. Πατούλη έγιναν στο νησί μας σημαντικά έργα που δεν είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Επίσης υλοποιούνται υποδομές με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο» τόνισε ο κ. Ζορμπάς και συμπλήρωσε «έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και μαζί με τα στελέχη των υπηρεσιών της εξασφαλίζουμε κονδύλια για νέα σημαντικά έργα στο νησί μας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Πειραιά και Νήσων Ευστρ. Παγωτέλης ενημέρωσε ότι έχει δρομολογηθεί και η διαδικασία χρηματοδότησης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για την υλοποίηση του έργου αποχέτευσης της Αίγινας.

Το εμβληματικό έργο του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης, είναι πλέον πραγματικότητα

Ο Περιφερειάρχης Αττικής στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αίγινα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις την κεντρική δεξαμενή όπου συγκεντρώνεται το νερό της ΕΥΔΑΠ και διανέμεται σε όλο το νησί, του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας, ο οποίος από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 έχει τεθεί σε λειτουργία. Ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων είναι σε βάθη μέχρι και 95 μέτρων και εξασφαλίζει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα. Το έργο, το οποίο θεωρείται μοναδικό στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020).
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη λειτουργία του αγωγού και τόνισε : «Ένα σημαντικό και καινοτόμο έργο, η υδροδότηση της Αίγινας, γίνεται πραγματικότητα. Δυστυχώς η πορεία υλοποίησης αυτού του δύσκολου εγχειρήματος ήταν με προσχώματα, δολιοφθορές και καθυστερήσεις. Η ολοκλήρωση του αγωγού, είναι το σημαντικότερο βήμα για να φτάσει σε όλους τους πολίτες της Αίγινας το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό».

Ενισχύεται η τουριστική ανάπτυξη με το εκσυγχρονισμό των λιμένων της Αίγινας -Πραγματοποιήθηκε σήμερα η διοικητική παραλαβή του Λιμένα Αγίας Μαρίνας, ενώ το λιμάνι της Πέρδικας έχει παραδοθεί ήδη από το 2022

Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του νησιού και η τουριστική ανάπτυξη του, σηματοδοτούνται από τα έργα που έχουν υλοποιηθεί με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στους λιμένες Αγίας Μαρίνας, Πέρδικας και Σουβάλας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε σήμερα και η διοικητική παραλαβή των έργων επέκτασης προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ του Λιμένα της Αγίας Μαρίνας. Με το συγκεκριμένο έργο επετεύχθη η επέκταση του λιμένα κατά 63 μέτρα νότια και 130 ανατολικά. Όπως επισημάνθηκε «με το έργο αυτό αλλάζει πλέον ριζικά η φυσιογνωμία του νησιού και ενισχύεται η αναπτυξιακή και τουριστική προοπτική. Το Λιμάνι της Αγίας Μαρίνας μαζί με τον αγωγό αποτελούν τα πλέον εμβληματικά έργα στην Αίγινα και σηματοδοτούν την πρόοδο και την ανάπτυξη».

Τελευταίος σταθμός του κ. Πατούλη ήταν το Λιμάνι της Πέρδικας στο οποίο με χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, δημιουργήθηκαν υποδομές που συμβάλλουν στη σημαντική αύξηση της προσέλκυσης και ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών. Μάλιστα εκτιμάται ότι τα έργα θωράκισης και επέκτασης του λιμένα κατά 100 μέτρα έχουν συμβάλει στην προσέλκυση επισκεπτών, στη συνολική αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας της περιοχής κατά 30%. Ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε και το λιμάνι της Σουβάλας όπου με την επίβλεψη των υπηρεσιών της Περιφέρειας και πόρους του Λιμενικού Ταμείου, υλοποιήθηκαν εκτεταμένα έργα ανάπλασης τα οποία παραδόθηκαν την περασμένη χρονιά και ενίσχυσαν σημαντικά την αναπτυξιακή δυναμική του λιμανιού.

Μέχρι τα τέλη του 2023 θα έχει παραδοθεί η νέα σύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ι.Μ. Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης

Ο κ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγινα επιθεώρησε τα έργα ανακαίνισης και αναδιαρρύθμισης του κτιρίου της Εκκλησιαστικής Λεουσίου Στέγης η οποία θα μετατραπεί σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ι.Μ. Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης. Στα υπό εξέλιξη έργα τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2023, τον υποδέχθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Τα έργα χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 3 εκ. ευρώ.

Απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη ο Περιφερειάρχης τόνιζε πως έχει ζητήσει από τα στελέχη της Περιφέρειας να συμβάλλουν όσο μπορούν προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του έργου καθώς πρόκειται για μια σημαντική δομή που θα μπορεί να παράσχει πολύτιμες υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες όπως είναι η Τρίτη ηλικία. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ. Εφραίμ αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Πατούλη για τη μέχρι τώρα συνεργασία και συμβολή του στην ενίσχυση του κοινωνικού έργου της Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, τόνισε ότι «το σημαντικό έργο της Μονάδας Φροντίδας δεν εξυπηρετεί μόνο την Αίγινα άλλα και όλο τον Αργοσαρωνικό». Ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε και την Μονή του Αγ. Νεκταρίου.

Πυροσβεστικό κλιμάκιο

Ο Περιφερειάρχης Αττικής επισκέφθηκε και το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Αίγινας στο οποίο τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Γ. Σουλιώτης. Ο κ. Πατούλης τον συνεχάρη για τη συμβολή τους στην προστασία του δασικού πλούτου της Αίγινας, ενώ επισήμανε ότι αποτελεί σύμμαχο των εργαζομένων στο σώμα και θα συμβάλλει με κάθε τρόπο προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Αττικής η οποία μέσω ΠΕΠ εξασφάλισε στο πυροσβεστικό σώμα Αττικής 5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 35 σύγχρονων οχημάτων, επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει το πολύτιμο έργο των πυροσβεστών.

Υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας οι νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Τέλος ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε τον παιδικό σταθμό Χλόης ο οποίος ανακαινίστηκε υπό την επίβλεψη των υπηρεσιών της Περιφέρειας, όπως και ο Παιδικός Σταθμός Κοντού. Ο συγκεκριμένος σταθμός λειτουργεί σε μια έκταση που είχε παραχωρηθεί για την ανοικοδόμησή του από την Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με πολίτες σε κεντρικό καφέ της περιοχής, ο Περιφερειάρχης τους ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξη, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό να έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί μαζί τους και να μπορεί να ανταλλάσσει απόψεις και προβληματισμούς για την αναπτυξιακή πορεία της Αίγινας.

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

24ωρες περιπολίες σε Λυκαβηττό, Φιλοπάππου και Τουρκοβούνια για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. Σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Σάββατο το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί στις 22 Ιουνίου 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του «σκαραβαίου».

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 115 εκατ. ευρώ για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό

«Πράσινο φως» στον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της κατασκευής του νέου Γηπέδου, συνολικής έκτασης 33,6 στρεμμάτων στη γειτονιά του Βοτανικού.

LANGaware: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της διάγνωσης της άνοιας και των ψυχιατρικών διαταραχών

Μέσα σε τρία λεπτά ο γιατρός έχει στα χέρια του την αποτίμηση του κινδύνου για την γνωστική εξασθένιση.

Η Εσπλανάδα και το υπόγειο πάρκινγκ στην καρδιά της Γλυφάδας (ΦΩΤΟ)

Θα ενώνει το παραλιακό μέτωπο με την πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, μαζί με υπόγειο πάρκινγκ 7000 θέσεων στάθμευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί στις 22 Ιουνίου 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του «σκαραβαίου».

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 115 εκατ. ευρώ για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό

«Πράσινο φως» στον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της κατασκευής του νέου Γηπέδου, συνολικής έκτασης 33,6 στρεμμάτων στη γειτονιά του Βοτανικού.