Οδός Σταδίου: Οι κύκλοι της φωτιάς και της παρακμής από τη δεκαετία του ’80

Η οδός Σταδίου, η κάποτε βασική εμπορική ραχοκοκαλιά του κέντρου της Αθήνας, είναι σήμερα ένας νεκρός δρόμος. Μπορεί η διάγνωση να ακούγεται υπερβολική ή αφοριστική· κυρίως σε όσους δεν την περπατούν συχνά ή απλώς τη διασχίζουν με το αυτοκίνητο. Αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι αυτή η κρίσιμη αρτηρία του αθηναϊκού κέντρου που δέχθηκε περισσότερο από κάθε άλλη (και με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα) το ωστικό κύμα της κρίσης δεν λέει να συνέλθει.

Πότε άρχισε η κάτω βόλτα για τη Σταδίου;

Οι εμπρησμοί του «Μινιόν» και του «Κατράντζος Σπορ» τον Δεκέμβριο του 1980 έχουν και πραγματική και συμβολική σημασία. Η εικόνα των πυρπολημένων υπεραγορών, χώρων με μεγάλη συναισθηματική αξία για εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους, συνιστά ένα «τέλος εποχής» για το μεταπολεμικό αθηναϊκό εμπόριο που δεν θα μπορέσει να ξαναβρεί την ορμή του όχι μόνο γιατί γίνεται στόχος τρομοκρατών, αλλά γιατί οι αλλαγές που επιδρούν στο μαλακό υπογάστριο της αθηναϊκής κοινωνίας της δεκαετίας του ’80 είναι πλέον τεκτονικές.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η σημερινή αποκαρδιωτική εικόνα της Σταδίου, ιδιαίτερα στο τμήμα της από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι και την Ομόνοια, δεν έχει τεράστια διαφορά από την αντίστοιχη όψη του δρόμου το 1985 ή το 1990. Το κέντρο εγκαταλείπεται μαζικά και η Σταδίου θα είναι η πρώτη που θα πληρώσει το μάρμαρο.

Ο βίαιος Δεκέμβριος του 2008 και οι πρωτοφανείς σε αγριότητα καταστροφές κτιρίων που σημαδεύουν τις μεγάλες αντιμνημονιακές διαδηλώσεις του 2010, με τραγική κατάληξη τον θάνατο τριών εργαζομένων στην τράπεζα Marfin, αλλά και του 2012, όταν πυρπολήθηκαν οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», μπαίνουν στο κάδρο της κρίσης του κέντρου της Αθήνας (και της Σταδίου), ωστόσο η νόσος είναι πολυπαραγοντική.    
Μονίμως κλειστή

Οι σχεδόν καθημερινές πορείες που διασχίζουν οπωσδήποτε την οδό Σταδίου (μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2022 διακόπηκε η κυκλοφορία στον δρόμο 114 φορές…) την υποβαθμίζουν περαιτέρω εμπορικά, ενώ η οικονομική κρίση έδωσε τη χαριστική βολή.

Σήμερα ο τουρισμός φαίνεται να δίνει μια υπόσχεση για το άμεσο μέλλον. Υπάρχει η ελπίδα τα νέα ξενοδοχεία να φέρουν φως και ζωή εκεί όπου σήμερα βασιλεύουν η εγκατάλειψη και ο φόβος. Αλλά η Σταδίου χρειάζεται και κάτι περισσότερο: χρειάζεται ένα άμεσο σχέδιο ανάταξης με οικονομικά κίνητρα και αναπλάσεις μικρής κλίμακας που θα κάνουν αμέσως τη διαφορά. Ισως δεν είναι τόσο πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν.

Πρώην ξενοδοχείο «Απόλλων»
Σταδίου 58 και Αιόλου 103
Ενα από τα ελάχιστα προπολεμικά κτίρια των Χαυτείων (1884), με τις δύο χαρακτηριστικές συμμετρικές όψεις στις οδούς Αιόλου και Σταδίου και τον πλούσιο νεοκλασικό διάκοσμο, φαίνεται ότι θα ξεκολλήσει από ένα τέλμα δεκαετιών. Θα φιλοξενήσει ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων, στο πλαίσιο επένδυσης που θα ξεπεράσει τα τρία εκατ. ευρώ.

Κατοικία Σούτσου
Σταδίου 47
Το καλοκαίρι του 2020 μια πυρκαγιά παραλίγο να το εξαφανίσει από τον χάρτη. Η ιστορική κατοικία του Αλέξανδρου Σούτσου, με ρίζες στον 19ο αιώνα, υπέστη αρκετές αλλά όχι ανυπολόγιστες ζημιές, με αποτέλεσμα να προχωρήσει τελικά το σχέδιο για τη μετατροπή του σε νέα έδρα του ταλαιπωρημένου Θεατρικού Μουσείου. Περιήλθε το 1894 στην Εθνική Πινακοθήκη και αποτελεί περιουσία του κληροδοτήματος Αλεξάνδρου Σούτσου.

Πρώην Fokas
Σταδίου 41
Το πενταώροφο διατηρητέο κτίριο που πριν από την κρίση φιλοξένησε το πολυκατάστημα Fokas θεωρείται ένα από τα «φιλέτα» του δρόμου καθώς καλύπτει επιφάνεια 8.453 τ.μ. Προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον της αλυσίδας Brown Hotels, που υπέβαλε και τη μοναδκή δεσμευτική προσφορά για τη μακροχρόνια ενοικίασή του. Οι αρχικές προθέσεις των επενδυτών ήταν η μετατροπή του ακινήτου σε μπουτίκ ξενοδοχείο πολυτελείας.

Στοά Αρσακείου
Σταδίου και Πεσμαζόγλου
Το πιο φιλόδοξο από όλα τα πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη στην οδό Σταδίου. Μέσα στον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου αθηναϊκού food hall, που θα σημάνει ταυτόχρονα και την αναγέννηση της στοάς Αρσακείου που κάποτε στέγαζε τη Στοά του Βιβλίου, επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ. Μια σύγχρονη υπεραγορά μεσογειακής γαστρονομίας με το βλέμμα στραμμένο και στους ξένους επισκέπτες της πόλης.

Μέγαρο Εφεσίου
Σταδίου 28
Το μέλλον του επταώροφου μεσοπολεμικού μεγάρου, που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Βασίλειου Τσαγρή, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας επειδή στεγάζει τον κινηματογράφο «Αστορ». Μέχρι το 2012 στέγαζε το αγαπημένο βιβλιοπωλείο Κάουφμαν. Αν και ο διαγωνισμός του ΕΦΚΑ προβλέπει δύο επικρατούσες χρήσεις (τουριστικό κατάλυμα ή πολυκατάστημα) η πιθανότερη εκδοχή κλίνει υπέρ της πρώτης λύσης.

NYX Esperia Palace 
Hotel Athens
Σταδίου 22
Τον Μάιο θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του το πρώην Esperia, αναβαθμισμένο (ως 5άστερο πλέον), με νέο εκμισθωτή (τον ισραηλινό όμιλο Fattal Hotels) και με ανανεωμένη αρχιτεκτονική εικόνα (Tsolakis Architects). Είχε κλείσει το 2010, ένα από τα πρώτα «θύματα» της δεκαετούς ύφεσης. Θα διαθέτει 212 πολυτελή δωμάτια και πισίνα «με θέα στην Ακρόπολη».

Κτίριο ΟΤΕ
Σταδίου 15
Ενα από τα πιο εντυπωσιακά «αποκτήματα» του ομογενούς επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου,  το αναγνωρίσιμο κτίριο του ΟΤΕ δίπλα από την Παλαιά Βουλή πρόκειται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας 91 δωματίων. Πρόσφατα, μάλιστα, εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο του 2016 ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 14 εκατ. ευρώ.

Πράσινο κτίριο γραφείων
Σταδίου και Ομήρου 2
Αυτές τις ημέρες αποκαλύπτεται η νέα πρόσοψη του κτιρίου γραφείων που κάποτε φιλοξενούσε την έδρα της ασφαλιστικής εταιρείας Φοίνιξ και πέρασε το 2018 στα χέρια της Grivalia και σήμερα ανήκει, λόγω συγχώνευσης, στο χαρτοφυλάκιο της Eurobank. Σύντομα θα αποδοθούν 4.650 τ.μ. πράσινων επαγγελματικών χώρων με την υπογραφή του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου Τομπάζη. Θα διαθέτει πράσινη στέγη και αναμένεται να λάβει πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης σε υψηλό επίπεδο.

Πηγή: / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

314 βόμβες Αεροπορίας εντοπίστηκαν μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού

Τις είχαν αποθηκεύσει οι Γερμανοί 2 μέτρα ακριβώς κάτω από τις πρώην εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Νέος ιατρικός εξοπλισμός 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Αθήνα την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Κλειστά θα παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ, από τις 5 έως και τις 7 Μαίου.

Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης.

Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο ουρανός?

Το φαινόμενο μελετήθηκε τον 19ο αιώνα από τον λόρδο Rayleigh και ονομάζεται προς τιμή του «σκέδαση Rayleigh».

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.