Ελλάδα: Δυο νομπελίστες στο πλευρό του Τσίπρα [ Courrier International]

[dropcap size=big]Σ[/dropcap]τις 5 Ιουλίου, οι Έλληνες καλούνται σε δημοψήφισμα για να αποφασίσουν για το τελικό σχέδιο συμφωνίας που πρότειναν στην Αθήνα οι πιστωτές της. Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι και νομπελιστές, Πολ Κρούγκμαν και Τζόζεφ Στίγκλιτς, ψηφίζουν όχι και απορρίπτουν την πρόταση της Ε.Ε.

Ο Πολ Κρούγκμαν καλεί ξεκάθαρα τους Έλληνες να ψηφίσουν ΟΧΙ.

“Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να εγκαταλείψει το ευρώ”, γράφει σε άρθρο του στους New York Times.

Από τη δική του πλευρά ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, δηλώνει μέσω άρθρου του, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian, ότι στο επικείμενο δημοψήφισμα θα τσέκαρε το κουτάκι με το “ΟΧΙ”.

Η αποδοχή “των προτάσεων της τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα βυθίσει την Ελλάδα σε μια οικονομική ύφεση χωρίς τέλος”.

Screen Shot 2015-07-01 at 12.40.28 PM

Ο Στίγκλιτς υποστηρίζει ότι “μπορεί μια εξαντλημένη χώρα – η οποία θα έχει ξεπουλήσει τα πάντα μεταξύ αυτών και τα νέα μυαλά που θα έχουν μεταναστεύσει – να επιτύχει ένα κούρεμα του χρέους της. (…) Μπορεί η Ελλάδα, συρρικνωμένη στο σημείο να γίνει μια οικονομία μεσαίου εισοδήματος να λάβει τελικά βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκύψουν κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας ή της μεθεπόμενης”.

Το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα επέτρεπε τουλάχιστον στην Ελλάδα να “πάρει την τύχη της στα χέρια της” και να οικοδομήσει ένα μέλλον που, μπορεί να μην είναι τόσο εύπορο όσο στο παρελθόν αλλά θα είναι προτιμότερο από τα αφόρητα “βασανιστήρια” που υφίσταται μέχρι σήμερα.

Οι Κρούγκμαν και Στίγκλιτς συμπεραίνουν το ίδιο πράγμα: η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, βύθισε την χώρα σε μια βαθιά κρίση. Και αυτή την αποτυχημένη πολιτική εξακολουθεί να προτείνει η Τρόικα.

“ Πρόκειται για μια πρόταση που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να δεχτεί, γιατί θα καταστρεφόταν ο λόγος ύπαρξης της μέχρι τώρα πολιτικής του, κάτι που οι πιστωτές γνωρίζουν πολύ καλά” προσθέτει ο Κρούγκμαν. “Ο στόχος είναι να ωθήσουν τον Τσίπρα να παραιτηθεί, κάτι που θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα, αν οι Έλληνες φοβισμένοι από την σύγκρουση με την τρόικα ψηφίσουν ΝΑΙ.”

Ο Στίγκλιτς γίνεται ακόμα πιο σκληρός λέγοντας ότι, “Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκαλύπτουν επιτέλους την αληθινή φύση της σύγκρουσης σχετικά με το ελληνικό χρέος. Πρόκειται πολύ περισσότερο για ένα παιχνίδι εξουσίας και δημοκρατίας παρά για ένα οικονομικό παιχνίδι. Το οικονομικό μοντέλο της Ευρωζώνης έχει θεμελιωθεί πάνω σε σχέσεις εξουσίας που αποδυναμώνουν τους εργαζόμενους”.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι “το αντίθετο της δημοκρατίας: είναι πολλοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θέλουν πολύ απλά να τελειώνουν με την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα”.

Share it!
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα: 3.700 παραβάσεις σε οκτώ μήνες – Τι δείχνουν οι έλεγχοι της Τροχαίας

Σε 6.127 ελέγχους στην Αττική βεβαιώθηκαν 3.700 παραβάσεις, ενώ καταγράφηκαν 56 τροχαία με ηλεκτρικά πατίνια – Στο επίκεντρο κράνος, ταχύτητα, ανήλικοι και η κατάληψη των πεζοδρομίων

Παπάγου Χολαργός Εθελοντές καθηγητές ζητά το Κοινωνικό Φροντιστήριο

Μαθηματικά, φυσικές επιστήμες και φιλολογικά στις ανάγκες της νέας χρονιάς με δηλώσεις έως τις 20 Σεπτεμβρίου

Η κρυφή Αθήνα των στοών: Από το αναγεννημένο Αρσάκειο στη «στοά-φάντασμα» των Εμπόρων

Από τη Στοά Κοραή και το Αρσάκειο μέχρι τις ξεχασμένες εμπορικές στοές, μια διαδρομή στην αρχιτεκτονική και την καθημερινή μνήμη της Αθήνας.

Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου Άνοιξαν οι εγγραφές για παιδιά και ενήλικες

Η ηλεκτρονική διαδικασία για το εκπαιδευτικό έτος 2026 2027 και τα στοιχεία της γραμματείας για τμήματα και ηλικίες

Καλή σχολική χρονιά: πρακτικός οδηγός για γονείς στην Αθήνα

Χρήσιμες πληροφορίες για την πρώτη μέρα και τις πρώτες εβδομάδες του σχολείου

Ελευσίνα: μια κοντινή απόδραση στην πόλη των Μυστηρίων

Λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, η γενέτειρα του Αισχύλου συνδυάζει αρχαία ιστορία με τη σύγχρονη ταυτότητα μιας πρώην Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα: 3.700 παραβάσεις σε οκτώ μήνες – Τι δείχνουν οι έλεγχοι της Τροχαίας

Σε 6.127 ελέγχους στην Αττική βεβαιώθηκαν 3.700 παραβάσεις, ενώ καταγράφηκαν 56 τροχαία με ηλεκτρικά πατίνια – Στο επίκεντρο κράνος, ταχύτητα, ανήλικοι και η κατάληψη των πεζοδρομίων

Ελευσίνα: μια κοντινή απόδραση στην πόλη των Μυστηρίων

Λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, η γενέτειρα του Αισχύλου συνδυάζει αρχαία ιστορία με τη σύγχρονη ταυτότητα μιας πρώην Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης