Γιατί το Σούνιο αξίζει μια ολόκληρη μέρα
Στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, σε απόσταση κάτω από μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας, ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου στέκει σαν μπαλκόνι πάνω από το πέλαγος. Ο δωρικός Ναός του Ποσειδώνα, χτισμένος τον 5ο αιώνα π.Χ., δέσποζε άλλοτε ως ορόσημο για τους ναυτικούς που έμπαιναν στο Αιγαίο και σήμερα παραμένει ένα από τα πιο φωτογραφημένα μνημεία της χώρας. Η μαγεία του δεν περιορίζεται στην αρχαιολογία: η θέα, το φως και η θάλασσα κάνουν την επίσκεψη μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Το πρόγραμμα της ημέρας
Πρωί – Διαδρομή και πρώτη γνωριμία
Ξεκινήστε νωρίς από την Αθήνα, ακολουθώντας την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών–Σουνίου. Η ίδια η διαδρομή είναι μέρος της απόδρασης, με τη θάλασσα να σας συντροφεύει σχεδόν σε όλο το μήκος της. Φτάνοντας, αφήστε χρόνο για μια πρώτη βόλτα στον περιβάλλοντα χώρο και απολαύστε τη θέα προς τα γύρω νησιά.
Μεσημέρι – Βουτιά και φαγητό
Πριν ή μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, αξίζει μια βουτιά. Ακριβώς κάτω από τον ναό υπάρχει μια μικρή παραλία, ενώ λίγο πιο πέρα θα βρείτε τις ακτές στα Λεγρενά. Για φαγητό, οι ταβέρνες της ευρύτερης περιοχής και του κοντινού Λαυρίου προσφέρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά με θέα.
Απόγευμα – Η επίσκεψη στον Ναό του Ποσειδώνα
Το απόγευμα είναι η ιδανική ώρα για να ανέβετε στον χώρο του ναού, όταν το φως «μαλακώνει» και η ζέστη υποχωρεί. Περπατήστε γύρω από τους μαρμάρινους κίονες, αναζητήστε τη θρυλική (αμφιλεγόμενη) χαραγμένη υπογραφή του ποιητή Λόρδου Βύρωνα και επιλέξτε σημείο για το ηλιοβασίλεμα — το πιο «θεσμικό» ραντεβού του Σουνίου, καθώς ο ήλιος βυθίζεται στο Αιγαίο πίσω από τις κολόνες.
Βράδυ – Η μεγάλη συναυλία (Κυριακή 28 Ιουνίου)
Αν η εκδρομή σας πέσει την Κυριακή 28 Ιουνίου 2026, η μέρα κλείνει με τον πιο μαγικό τρόπο. Στο Αναψυκτήριο του Αρχαιολογικού Χώρου Σουνίου, στις 21:00, η Δήμητρα Γαλάνη ανεβαίνει στη σκηνή για μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, με ελεύθερη είσοδο για όλους.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο Attica Roots Festival της Περιφέρειας Αττικής, έναν θεσμό που αναδεικνύει τις μουσικές ρίζες της Ελλάδας. Τη σύλληψη και την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ενώ στη σκηνή συμμετέχει η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τον Γιώργο Κωνσταντίνου και πολυμελής ορχήστρα. Η βραδιά φιλοδοξεί να αναδείξει τις συγγένειες ανάμεσα στο βυζαντινό μέλος και τη λαϊκή δημιουργία του Τσιτσάνη — ένα μουσικό ταξίδι με φόντο τον Ναό του Ποσειδώνα.
Πρακτικές πληροφορίες
- Απόσταση: Περίπου 70 χλμ από το κέντρο της Αθήνας (κάτω από μία ώρα μέσω της παραλιακής).
- Ωράριο αρχαιολογικού χώρου: Συνήθως από το πρωί έως τη δύση του ηλίου· η είσοδος επιτρέπεται έως 20 λεπτά πριν το κλείσιμο. Επιβεβαιώστε το τρέχον ωράριο πριν ξεκινήσετε.
- Εισιτήριο χώρου: Κινείται γύρω στα 8 ευρώ (μειωμένο 4 ευρώ) — η τιμή ενδέχεται να αλλάζει εποχιακά.
- Συναυλία 28/6: Ελεύθερη είσοδος. Καλό είναι να φτάσετε νωρίς για θέση, καθώς αναμένεται μεγάλη προσέλευση.
- Τι να πάρετε μαζί: Καπέλο, αντηλιακό, νερό, άνετα παπούτσια και ένα ελαφρύ αντιανεμικό για τη βραδινή αύρα.
- Μετακινήσεις: Το αυτοκίνητο δίνει τη μεγαλύτερη ευελιξία· υπάρχει και σύνδεση με ΚΤΕΛ Αττικής προς Σούνιο.
Συμβουλές για να την κάνετε αξέχαστη
Φτάστε στον χώρο τουλάχιστον μία ώρα πριν τη δύση για να εξασφαλίσετε καλό σημείο θέασης. Συνδυάστε την επίσκεψη με μια στάση στο γραφικό Λαύριο και, αν έχετε χρόνο, με το αρχαίο θέατρο του Θορικού. Και, φυσικά, αν επιλέξετε την Κυριακή 28 Ιουνίου, κρατήστε ενέργεια για το βράδυ: λίγα πράγματα συγκρίνονται με το να ακούς ελληνικό τραγούδι κάτω από τους κίονες ενός αρχαίου ναού, δίπλα στη θάλασσα.
