Ο Δακτύλιος αύξησε την ταχύτητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα

Πιο γρήγορα κινούνται τα οδικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, μετά την πρόσφατη εφαρμογή του μέτρου του Δακτυλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του συστήματος τηλεματικής του ΟΑΣΑ, συγκρίνοντας την περίοδο πριν και μετά την εφαρμογή του Δακτυλίου, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση της μέσης ταχύτητας των λεωφορείων και τρόλεϊ που φθάνει να ξεπερνά το 10 % σε αρκετούς κεντρικούς οδικούς άξονες, όπως η Λ. Κηφισίας, η Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου, η Λ. Μεσογείων, η Ιερά Οδός και η Λ. Βουλιαγμένης, τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες αιχμής. Η αύξηση αυτή συνεπάγεται μείωση χρονοαποστάσεων των διαδρομών.

Ο Δακτύλιος αυξάνει την ταχύτητα των οδικών ΜΜΜ

Ειδικότερα, στις πρωινές ώρες αιχμής (07.0010.00) 5 κεντρικοί οδικοί άξονες παρουσιάζουν αύξηση ταχύτητας μετά την εφαρμογή του μέτρου:

Λ. Κηφισίας, από Φάρο Ψυχικού μέχρι Αμπελόκηπους (12,2%),
Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου, από Εθνική Πινακοθήκη έως Παναθηναϊκό Στάδιο (10,8%)
Ιερά Οδός, από Ελαιώνα έως Παλαιά Αγορά στον Πειραιά (10,4%)
Λ. Βουλιαγμένης, από Υμηττό μέχρι Καλιρρόης (6,7%)
Λ. Συγγρού, από ‘Αγιο Σώστη μέχρι Στύλους Ολυμπίου Διός (6,5%)
Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, από Λ. Αλεξάνδρας έως Σύνταγμα (3,3%)

Στις μεσημεριανές ώρες αιχμής (14.00 – 17.00) 11 κεντρικοί οδικοί άξονες παρουσιάζουν αύξηση ταχύτητας μετά την εφαρμογή του Δακτυλίου:

Λ. Αλεξάνδρας, από Αμπελόκηπους μέχρι Πεδίον του ‘Αρεως (4,3%)
Οδός Ακαδημίας, από Πλατεία Κάνιγγος έως οδό Ακαδημίας (8,3%)
Οδός Σταδίου, από Ομόνοια έως Πλατεία Κλαυθμώνος (9,2%)
Οδός Πατησίων, από Λ. Αλεξάνδρας μέχρι Πλατεία Αμερικής (7,3%)
Λ. Κηφισίας, από Λ. Αλεξάνδρας μέχρι Φάρο Ψυχικού (8,8%)
Λ. Μεσογείων, από Μιχαλακοπούλου μέχρι Στ. Εθνικής ‘Αμυνας (11,9%)
Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, από Λ. Αλεξάνδρας έως Σύνταγμα (8,1%)
Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου, από Χίλτον μέχρι Παναθηναϊκό Στάδιο (34,3%)
Λ. Βουλιαγμένης, από Υμηττό έως Καλλιρρόης (10,4%)
Ιερά Οδός, από Ελαιώνα μέχρι Παλαιά Αγορά στον Πειραιά (2,5%)
Οδός Πειραιώς, από Ομόνοια μέχρι οδό Χαμοστέρνας (5%)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τηλεματικής του Οργανισμού, την ίδια περίοδο εντοπίζονται και ορισμένα σημεία σε οδικές αρτηρίες, όπου παρατηρείται μείωση της μέσης ταχύτητας των οδικών ΜΜΜ, στις πρωινές ώρες αιχμής, όπως είναι στη Λ. Αλεξάνδρας, από Πάρκο έως Στ. Αμπελοκήπων (-3,1%) και στην οδό Πατησίων, από Πλ. Αμερικής μέχρι Πεδίον του ‘Αρεως (-1,9%). Στις δε μεσημεριανές ώρες αιχμής, μείωση μέσης ταχύτητας καταγράφηκε στη Λ. Βασ. Σοφίας, από οδό Ακαδημίας μέχρι Ιπποκράτειο (-1,5%), στον οδό Πανεπιστημίου, από Σύνταγμα μέχρι Ρεξ (-5,2%), στην οδό Πατησίων, από Πλατεία Αμερικής έως Πεδίον του ‘Αρεως (-1,3%).

Ωστόσο, παρά τη μείωση της μέσης ταχύτητας των ΜΜΜ σε ορισμένα τμήματα, το πρόσημο -στο συνολικό οδικό δίκτυο της Αθήνας- είναι θετικό.

Στην περαιτέρω μάλιστα αύξηση της μέσης ταχύτητας των οδικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς , αναμένεται να συνδράμουν και οι νέες ψηφιακές κάμερες, που εγκαταστάθηκαν στις Αποκλειστικές Λωρίδες Λεωφορείων, για τη διευκόλυνση της επιτήρησης τους από την Τροχαία Αθηνών.

Το σύστημα ελέγχου (ραντάρ – φωτογραφικής κάμερα) λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως τοποθετημένο σε στύλο-καμπίνα (θάλαμο) και ελέγχει την κυκλοφορία των οχημάτων. Το όχημα που παραβιάζει την Α.Λ.Λ. θα καταγράφεται με κρυπτογράφηση σε φωτογραφία, η οποία θα αξιοποιείται από την Τροχαία για διαπίστωση της παράβασης. Με τις νέες ψηφιακές κάμερες, αναμένεται βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών κίνησης των ΜΜΜ στις λεωφορειολωρίδες, με προφανή οφέλη στην αύξηση της μέσης ταχύτητας των οχημάτων και την ενίσχυση της συχνότητας και αξιοπιστίας των προγραμματισμένων δρομολογίων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share it!

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για πυρόπληκτους και πυροσβέστες – Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι πολίτες

Δήμοι, φορείς και εθελοντικές οργανώσεις οργανώνουν δράσεις αλληλεγγύης για τη στήριξη των κατοίκων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και των πυροσβεστών που συνεχίζουν να επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα.

Χάρης Δούκας: «Η σκέψη μας είναι σε όσους δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές» – Υδροφόρα του Δήμου Αθηναίων στα Μέγαρα

Μήνυμα στήριξης προς τους πυρόπληκτους και τους ανθρώπους που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων, γνωστοποιώντας ότι ο Δήμος ανταποκρίθηκε στο αίτημα συνδρομής με την αποστολή υδροφόρας στα Μέγαρα.

Πού να δείτε την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στην Αθήνα

Μια νύχτα τον χρόνο, τα μνημεία της πόλης φωτίζονται από το φεγγάρι αντί για προβολείς

ΜΙΔΑ και Ε9: Η Νέα Πραγματικότητα για τους Ιδιοκτήτες Ακινήτων

Σύνδεση Μητρώου Ακινήτων με το Ε9, τέλος στον φόβο αναδρομικών προστίμων και αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ από το 2027

20 ταβέρνες στην Αθήνα με αυλή για τα καλοκαιρινά βράδια

Εκεί που το τραπέζι βγαίνει έξω και η πόλη χαμηλώνει ένταση: ένας οδηγός σε αυλές, κήπους και πλατανοσκίαστες γωνιές για δείπνο κάτω από τ' αστέρια

Σούνιο: Μονοήμερη Απόδραση στην Άκρη της Αττικής, Εκεί που Συναντιούνται Ουρανός και Θάλασσα

Μόλις 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα, το ακρωτήριο με τον ναό του Ποσειδώνα προσφέρει ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα της Αττικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για πυρόπληκτους και πυροσβέστες – Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι πολίτες

Δήμοι, φορείς και εθελοντικές οργανώσεις οργανώνουν δράσεις αλληλεγγύης για τη στήριξη των κατοίκων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και των πυροσβεστών που συνεχίζουν να επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα.

Χάρης Δούκας: «Η σκέψη μας είναι σε όσους δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές» – Υδροφόρα του Δήμου Αθηναίων στα Μέγαρα

Μήνυμα στήριξης προς τους πυρόπληκτους και τους ανθρώπους που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων, γνωστοποιώντας ότι ο Δήμος ανταποκρίθηκε στο αίτημα συνδρομής με την αποστολή υδροφόρας στα Μέγαρα.

20 ταβέρνες στην Αθήνα με αυλή για τα καλοκαιρινά βράδια

Εκεί που το τραπέζι βγαίνει έξω και η πόλη χαμηλώνει ένταση: ένας οδηγός σε αυλές, κήπους και πλατανοσκίαστες γωνιές για δείπνο κάτω από τ' αστέρια