Μουσείο «δώρων» σε αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου

Ήταν μια ιδέα που απασχολούσε από την πρώτη στιγμή της θητείας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να δημιουργηθεί δηλαδή, σε αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου, ένα Μουσείο Δώρων, όπου θα εκτίθενται και θα προβάλλονται οι προσφορές προς το ύπατο αξίωμα της ελληνικής πολιτείας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τα επίσημα δώρα που προσφέρθηκαν από ηγέτες και πρέσβεις ξένων κρατών, θρησκευτικές, στρατιωτικές και δημοτικές αρχές της χώρας μας, συλλόγους, και απλούς πολίτες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτα κατά της επίσημες επισκέψεις υψηλών προσκεκλημένων στη χώρα μας, είτε κατά τις περιοδείες της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Μετά από εργασίες τεσσάρων μηνών, το Μουσείο είναι έτοιμο και παρουσιάζεται στο κοινό.

Δημιουργήθηκε από το μηδέν και συγκεντρώνει εικόνες, σημαίες, εξαρτήματα παραδοσιακών στολών, θυρεούς ακριτικών δήμων και στρατιωτικών σωμάτων, εμβλήματα πολεμικών πλοίων, ξίφη, πίνακες, εργόχειρα, μικρά γλυπτά, κομψοτεχνήματα, πλακέτες – όλα δείγματα σεβασμού, φιλίας, εγκάρδιων διακρατικών σχέσεων.

Σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είναι πολλά τα εκθέματα που με συγκινούν ιδιαίτερα. Ένα κέντημα σχεδιασμένο από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, που φιλοτεχνήθηκε από τις γυναίκες του Μεγάλου Δέρειου. Μια παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Καλύμνου. Αναμνηστικά από τους δήμους της Grecia Salentina, τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Υφαντά, δαντέλες, λευκαρίτικα κεντήματα. Ζωγραφικά έργα παιδιών. Και πάνω απ’ όλα, ένα ζωγραφικό δίπτυχο της μικρής Βερόνικα Πίρκο από την Ουκρανία με τίτλο «Τα παιδιά της Μαριούπολης» που μου δώρισε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Κίεβο. Το κοριτσάκι ζωγράφισε το δημοτικό θέατρο της Μαριούπολης όπως ήταν πριν και όπως έγινε μετά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Στο πρώτο μέρος του διπτύχου, το παιδί απεικονίζεται να κρατά το χέρι του πατέρα της – στο δεύτερο, ο πατέρας είναι νεκρός. Είναι ένα έργο με μεγάλη συγκινησιακή δύναμη και ιστορικό βάρος, όπως εξάλλου και όλα τα εκθέματα του Μουσείου μας. Δώρα που προσφέρθηκαν στο πρόσωπο, αλλά τιμούν τον θεσμό, δώρα με μεγάλη εθνική, ιστορική ή καλλιτεχνική αξία, επιστρέφονται σήμερα στον ελληνικό λαό, στον οποίο ανήκουν».

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνελήφθη ένας 27χρονος για ρίψη μολότοφ μετά την Ανάσταση στη Χαμοστέρνας

Σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικού υλικού από κοινού.

Επιστρέφει η καλοκαιρία μετά τις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους

Η άνοδος του υδραργύρου θα καταγραφεί και την Τρίτη του Πάσχα με πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου. Πρόκειται για...

Πασχαλινό «Γεύμα Αγάπης» στο Ρουφ

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους άστεγους συμπολίτες μας, οργανώνοντας ένα πασχαλινό τραπέζι, με «ζεστά» χαμόγελα, αγάπη και πνεύμα προσφοράς.

Οδηγός διατροφής για το Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Συστάσεις για εγκράτεια στο φαγητό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους καρδιοπαθείς.

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πασχαλινό «Γεύμα Αγάπης» στο Ρουφ

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους άστεγους συμπολίτες μας, οργανώνοντας ένα πασχαλινό τραπέζι, με «ζεστά» χαμόγελα, αγάπη και πνεύμα προσφοράς.