Νύχτες πρεμιέρας

Νύχτες που μας καλούν να γνωρίσουμε εμάς τους ίδιους.

venezvote_1

Κάθε καλλιτέχνης ξέρει ποσό σημαντική είναι η πρώτη επαφή του έργου του με κοινούς στους όποιους θέλει να το χαρίσει. Κάθε σκηνοθέτης γνωρίζει ποσό σημαντική είναι για το γέννημά του η νύχτα της πρεμιέρας του. Η νύχτα που θα το βγάλει στο φως. Η νύχτα που ότι σκάλισε χάραξε ,έπλασε ,κέντησε με τόση ακρίβεια θα το χαρίσει σ’ όλους αυτούς για τους όποιους ή σ’ όλους αυτούς απ’ τους όποιους το σκάλισε ,το χάραξε, το έπλασε, το κέντησε . Ο κινηματογράφος είναι ένα ζωντανό πλάσμα που αποτυπώνει την κοινή μας εποχή. Κι ο σκηνοθέτης είναι ο υπεύθυνος αυτής της αποτύπωσης. Καταθέτει το μέσα του για να μιλήσει για μας!

Και γιατί πρεμιέρα;

Είναι η πιο καθαρή στιγμή επικοινωνίας με τον κόσμο της ταινίας. Δεν έχει προηγηθεί τίποτε. Η πρώτη συνάντηση. Σχεδόν τυχαία. Δεν ξέρεις τίποτα γι αυτή. Ακόμη κι αν έχεις διαβάσει για την υπόθεση, ακόμη και έχεις (κακώς) δει το τρέιλερ, δεν έχει μεσολαβήσει καμιά υποκειμενικότητα τρίτου που πιθανόν σ’ έχει επηρεάσει. Η πρώτη επαφή. Παρθένα.

Κι έρχεται ένας θεσμός. Ένας θεσμός 20 χρόνων, που μας καλεί να βιώσουμε μέσα σε 11 νύχτες την εμπειρία πρεμιέρας 28 ταινιών. Μας θυμίζει δεκάδες άλλες μικρού και μεγάλου μήκους απ’ όλο τον πλανήτη. Αλλά ίσως το σπουδαιότερο: μας δίνει τη δυνατότητα να γευτούμε τρεις ελληνικές ταινίες που ακόμη μαγειρεύονται!

Θα μπούμε στο εργαστήρι, σ’ αυτό τον κόσμο που ακόμα πλάθει , πλάθεται και θα βιώσουμε –ίσως – τη γνωριμία με ήρωες και οντότητες που ακόμη δεν έχουν πλήρως αυτονομηθεί. Κι αυτοί οι ήρωες είναι σαν εμάς: στην Ελλάδα, το 2014!

Αυτό το φεστιβάλ μας καλεί να γνωρίσουμε τον κινηματογράφο, τη γραφή, το story-telling ελληνιστή του τόπου μας. Μας καλεί να γνωρίσουμε πρώτοι απ’ όλους ποια είναι τα θέματα που καίνε τους καλλιτέχνες της χωράς μας σήμερα και ποιόν τρόπο προτείνουν να τα αφηγηθούν. Με αλλά λόγια , βιώνουμε τον πολιτισμό μας εδώ και σήμερα, γνωρίζουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης.

Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο ουρανός?

Το φαινόμενο μελετήθηκε τον 19ο αιώνα από τον λόρδο Rayleigh και ονομάζεται προς τιμή του «σκέδαση Rayleigh».

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Τετάρτη το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα «Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα»

Επίκαιρα θέματα και νέες μέθοδοι, που εφαρμόζονται σήμερα στην Παιδιατρική Επιστήμη και Πρακτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.