ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΣΥΜΠΡΑΞΗ 6 ΧΩΡΩΝ

«Ο Ζαν Ζενέ ήταν η έμπνευση, οι συνθήκες που ζούμε ήταν η αφορμή, η ανάγκη να ανταλλάξουμε και να δημιουργήσουμε ήταν η αιτία» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η Βάνα Πεφάνη, η οποία επιμελείται το κείμενο και τη σκηνοθεσία της παράστασης, στην οποία χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη θεάτρου και θεάματος.

Ήρωάς της, ένα νέο παιδί του σήμερα, το οποίο ανακαλύπτει κάποιο χειρόγραφο του Ζενέ και διαβάζοντάς το, έρχεται σε επαφή με τον συγγραφέα και τους χαρακτήρες του έργου του.

Με κινηματογραφική αφήγηση και σκηνοθεσία, γρήγορους ρυθμούς, 25 άτομα πάνω στην σκηνή (13 ηθοποιούς- χορευτές και 12 σπουδαστές της Δραματικής σχολής Πέτρας) το «Heaven on earth?» είναι -κατά την Βάνα Πεφάνη- ένα έργο για την κοινωνική αδικία, τη βία που συνδέει θύτες και θύματα, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, ένα έργο που αναμιγνύει τη σεξουαλική φαντασίωση με τη βαθύτερη αγωνία της ύπαρξης.

Όπως είπε η ίδια, με αφορμή τη ζωή και το έργο του Ζαν Ζενέ, έγραψε ένα κείμενο που αφορά στη σύγχρονη Ευρώπη και στον οικονομικό πόλεμο που βιώνει.

«Οι σημερινές συνθήκες ζωής δεν διαφέρουν πολύ από την εποχή που έγραφε ο Ζαν Ζενέ τα κείμενά του. Η ιδέα του προγράμματος και στόχος, είναι να βρεθεί ένας τρόπος, μια γέφυρα επικοινωνίας των ανθρώπων και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας παράδεισο και όχι να περιμένουμε από τους άλλους θαύματα και σωτηρία. Και ναι, στο τέλος υπάρχει ελπίδα γιατί ένα βιβλίο -η τέχνη γενικότερα- μας βοηθάει να δραπετεύσουμε από τις ζωές μας, να χαμογελάσουμε στραβά σε όσους με αδιαφορία μάς οδηγούν στην καταστροφή, να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας. Η τέχνη μπορεί να μας κάνει επικίνδυνους. Ευτυχώς» σημείωσε η σκηνοθέτις.

Μία μέρα πριν από την πρεμιέρα της παράστασης, την Παρασκευή 6 Ιουνίου διοργανώνεται στο δημαρχείο Ελευσίνας, πανευρωπαϊκό συμπόσιο με θέμα «Ο δρόμος προς τον παράδεισο είναι υπό κατασκευή;» με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και ερευνητών από την Αγγλία, Ισπανία, Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία.

Το συμπόσιο -που απευθύνεται κυρίως σε σπουδαστές και επαγγελματίες του θεάτρου και του πολιτισμού- θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη όλων των συνεργατών του προγράμματος «Heaven on earth?» –Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, La Mov, Simya Arts, IllustrationsConfuses-, και θα είναι διαθέσιμο και ηλεκτρονικά για το ευρύ κοινό, αφού θα κινηματογραφηθεί και αποσπάσματα θα αναρτηθούν στο επίσημο site heavenonearth2014.eu

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου, θα γίνουν παρουσιάσεις και συζητήσεις από καλλιτέχνες και ερευνητές σχετικά με την προσωπικότητα του Ζαν Ζενέ και τα θέματα που προκύπτουν από το έργο του, όπως: η σχέση της τέχνης με το έγκλημα, την τιμωρία, το σωφρονιστικό σύστημα και την κοινωνία, το θέατρο και η κοινωνική και πολιτική του λειτουργία, η τέχνη μέσα σε περιθωριοποιημένες ομάδες και μειονότητες κ.α.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Τα λιμάνια από παλιά μέχρι σήμερα» καθώς και η πρεμιέρα της μικρού μήκους ταινίας «Ο παράδεισος είναι ένα μέρος».

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Τιμές εισιτηρίων:

12 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Από το Άλσος Παγκρατίου ξεκίνησε πιλοτικά η δράση “Καθαρίζουμε ενεργά”.

Εθελοντές πήραν τις σκούπες και ανέλαβαν δράση σκουπίζοντας το πάρκο της περιοχής τους.

Τα σχέδια «μετακόμισης» 9 υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Η επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ και θα γίνει μέσω σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.

Περίπατος Βιβλίου το Σάββατο στην Αθήνα

Ειδικές εκδηλώσεις στη Βουλή Ένωση που διοργανώνει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.

Ο μετεωρολόγος Γ. Τσατραφύλλιας προβλέπει τον καιρό του Πάσχα

Μοιρασμένος θα είναι ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα, με καλοκαιρία, σκόνη και ανοιξιάτικες αστάθειες.

«Live» η Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το Παναθηναϊκό Στάδιο

Μετά από το συναρπαστικό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για 11 ημέρες επί ελληνικού εδάφους, ήρθε η ώρα να παραδοθεί στην αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περίπατος Βιβλίου το Σάββατο στην Αθήνα

Ειδικές εκδηλώσεις στη Βουλή Ένωση που διοργανώνει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.

«Live» η Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το Παναθηναϊκό Στάδιο

Μετά από το συναρπαστικό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για 11 ημέρες επί ελληνικού εδάφους, ήρθε η ώρα να παραδοθεί στην αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024».