Νέο μήνυμα σε Αθήνα: Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

- Advertisement -

Διπλό μήνυμα στην κυβέρνηση Τσίπρα από Βερολίνο και Βρυξέλλες – στη σκιά της κόντρας Μαξίμου με Σόιμπλε – ότι δεν νοείται πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ.


Βερολίνο και Βρυξέλλες διαμηνύουν ταυτόχρονα στην ελληνική κυβέρνηση – στη σκιά της αντιπαράθεσης του Μαξίμου με τον Σόιμπλε – ότι δεν νοείται πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δεν πρέπει να αμφισβητείται ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα ανέφερε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης  ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί  ενώ απαντώντας εμμέσως στη «μομφή» Τσίπρα ότι ο ρόλος του Ταμείου δεν είναι εποικοδομητικός ,  πως «ο κύριος όρος που θέτει το Δ.Ν.Τ είναι η επιτυχία του προγράμματος».

Με εξίσου καθαρό τρόπο  η καγκελαρία στο Βερολίνο δήλωσε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι νομικά θεμελιωμένη και εξ αυτής και ο ESM χρηματοδοτεί την Ελλάδα.

Θέση της καγκελαρίας η θέση Σόιμπλε για το ΔΝΤ.    

Οπως εξήγησε ο κ. Ζάιμπερτ η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα»

Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ε.Έ

Αυτή ήταν η απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητη.

Εκπρόσωπος του Σόιμπλε: Είναι όλα σαφή

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούσαν απειλή προς την ελληνική πλευρά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου -επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα». Επισήμανε δε ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ο όρος “indispensable” (επιτακτική). «Άρα όλα είναι σαφή», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα και δήλωσε: «Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε».

 Deutsche Welle: Ο Σόιμπλε είπε στον Τσίπρα απλώς τα αυτονόητα

Με την ανταπάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε απλώς τα αυτονόητα, σημειώνει η Deutsche Welle και τονίζει πως ο σημαντικότερος λόγος της επιμονής στη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι οικονομικός αλλά η τεχνογνωσία του, οι πιέσεις και η εμμονή του στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την Die Welt στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οι επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του ΔΝΤ μάλλον εκλαμβάνονται ως πρόκληση, καθώς όχι μόνον δεν ανταποκρίνονται στα όσα έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά, αλλά αφήνουν έκθετους και τους Μέρκελ και Σόιμπλε απέναντι στους δικούς τους βουλευτές.

Το Βερολίνο αντιστρέφει την πίεση Τσίπρα για το προσφυγικό

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και δη στη γερμανική, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την στάση της Ελλάδας και την αδυναμία, όπως χαρακτηρίζεται, της ελληνικής πλευράς να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μετά την εμφανή προσπάθεια της Αθήνας να εκμεταλλευτεί το προσφυγικό για να αποσπάσει εκπτώσεις στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ήρθε η σειρά του Βερολίνου να αξιοποιήσει και πάλι το χαρτί της οικονομίας για να πιέσει την Ελλάδα να αναλάβει πιο ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επανέλθει οσονούπω ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και στη συζήτηση περί Grexit.

Η γερμανική παροιμία για τη στάμνα στο πηγάδι που χρησιμοποίησε άλλωστε , σημαίνει ότι όποιος το παρακάνει, στο τέλος την παθαίνει

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

Στα δικαστήρια Παπανικολάου και Κωνσταντάτος για τα όρια των Δήμων Γλυφάδας – Ελληνικού (ΧΑΡΤΕΣ)

Η αγωγή του Δήμου Γλυφάδας κατά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με επίδικο γεωτεμάχιο έκτασης 809,00 τ.μ. στα όρια δύο «γειτόνων».

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: «Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του

Παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ».

Αφρικανική σκόνη: Τι μεταφέρει και πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία

Η σκόνη είναι ένας τύπος σωματιδίων (PM) που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.