Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους… «υψηλοσυνταξιούχους» αυτής της χώρας

Από την  Τάνια Ελευθεριάδου

Τώρα λοιπόν, εμείς που είμαστε κυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία, θα κάνουμε μια δίκαιη μεταρρύθμιση. Αυτό θα το προτείνουμε στην τρόικα σαν ισοδύναμο, αντί να κάνουμε νέες οριζόντιες μειώσεις.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ :«Τι μισθό έπαιρνες, τι εισφορές είχες, τι ποσοστό αναπλήρωσης είχες;» […] Οι μικρές συντάξεις που βασίζονται σε μικρούς μισθούς δεν πρόκειται να θιγούν.

Δεν δημιούργησαν το πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα αυτοί που είχαν μισθό 1.000 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70 ή 80% στο χιλιάρικο.

Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα στο ασφαλιστικό ήταν αυτοί που είχαν μισθό 2 και 3 χιλιάδες και είχαν ποσοστό αναπλήρωσης 110 και 120%.

— Γιώργος Κατρούγκαλος


[dropcap size=big]Α[/dropcap]ς δεχθούμε ότι τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δίνουν και το στίγμα της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα… Τι γίνεται όμως με όσους έπαιρναν υψηλό μισθό, πλήρωναν επί δεκαετίες υψηλές εισφορές και είχανε –και δικαιολογημένα– υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης; Τi γίνεται με όλους όσους εργάζονταν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα σε βιομηχανίες πετρελαίων, λιπασμάτων κτλ και σήμερα βλέπουν σταδιακά να «εξομοιώνονται» ως προς τις συντάξιμες αποδοχές τους με συνταξιούχους που εργάστηκαν έως και τα μισά χρόνια από αυτούς και πλήρωσαν στα ασφαλιστικά τους ταμεία τα ελάχιστα; Τι γίνεται με όλους όσους εργάστηκαν διπλά και, κατά συνέπεια, συνταξιοδοτήθηκαν διπλά;

Εσείς, λοιπόν, που επί χρόνια στηρίζατε τα Ταμεία σας, εσείς θα επωμιστείτε και πάλι στις πλάτες σας και το μηνιαίο εισόδημά σας τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Εσείς, οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και του ΙΚΑ, με υψηλές επικουρικές συντάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών… Εσείς που πληρώνατε εισφορές σε δύο και πλέον Ταμεία και σήμερα θεωρείστε… διπλοσυνταξιούχοι! Και δικαίως μας ρωτάτε καθημερινά, εμάς τους εργατολόγους, αναμένοντας μια ικανοποιητική απάντηση γιατί θεωρείται η πετσοκομμένη σύνταξή σας –η σύνταξη την οποία έχετε ουσιαστικά και τυπικά «αγοράσει» – …υψηλή;

 

Η απάντηση, δυστυχώς, είναι ότι είστε οι μόνοι συνταξιούχοι –για να μην πω οι μόνοι πολίτες της μεσαίας τάξης αυτής της χώρας– από τους οποίους δύναται ακόμη η οποιαδήποτε κυβέρνηση να κόψει κάτι… γιατί οι υπόλοιποι έχουν αγγίξει το όριο φτώχειας, το οποίο καθορίζεται σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στα 4.600 ευρώ για τον άγαμο και τα 9.677 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και αν δεν το έχουν αγγίξει έχουν σίγουρα ήδη διαβεί το «κατώφλι κινδύνου φτώχειας», ήτοι το 60% του μέσου εισοδήματος, ήτοι 8.879 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα για τον άγαμο και τα 17.270 ευρώ για τετραμελή οικογένεια…

 

Εσείς είστε οι προνομιούχοι των συνταξιούχων αυτής της χώρας και πρέπει να… πληρώσετε!!! Δεν είναι απαράδεκτο και κοινωνικά κατακριτέο να υπάρχουν σήμερα συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ακόμη κι αν το ύψος αυτών βρίσκει έρεισμα στο ασφαλιστικό παρελθόν σας. Και βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για τις υποχρεώσεις που έχετε δημιουργήσει βασιζόμενοι στη σύνταξη που θα παίρνατε… Όχι απλά δε μας νοιάζει, αλλά θα σας τιμωρήσουμε και γι’ αυτό σύντομα (μέσα στον Νοέμβριο) με Νόμο που θα ορίζει ότι θα πρέπει να χάσετε όλη σας την περιουσία… Αρκεί να διασφαλίσουμε την κατώτατη Εθνική Σύνταξη των 390 ευρώ μηνιαίως, ακόμη κι αν αυτή στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι κατά κοινή ομολογία ελεημοσύνη και όχι ανταποδοτική παροχή…

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι αποφασίστηκε από την επιτροπή των Σοφών ότι ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεών σας δεν ήταν σωστός κι ότι για ακόμη μία φορά οι συντάξεις σας θα επανυπολογιστούν –ας ελπίσουμε ότι δε θα σας ζητηθεί να… επιστρέψετε χρήματα– με νέα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία θα είναι υψηλότερα (πχ 75%) για όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και θα μειώνονται σταδιακά στο 65% ή και στο 55% για όσους από εσάς λαμβάνετε το… αστρονομικό ποσό σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ. Δε μας ενδιαφέρει πόση σύνταξη λαμβάνατε το 2009, δε μας ενδιαφέρει γιατί λαμβάνατε αυτήν τη σύνταξη και, βέβαια, δε μας ενδιαφέρει αν κάτι τέτοιο αποτελεί αντικίνητρο για την ασφάλιση των υψηλών αμοιβών από τους νυν εργοδότες και εργαζόμενους, αφού δεν υπάρχει πλέον προσδοκία ανταπόδοσης…

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι συντάξεις σας, κύριες και επικουρικές, θα ενοποιηθούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν από 7% έως 10% και στη συνέχεια επί του αθροίσματος θα «κουρευτούν» και πάλι σε ποσοστό 13%-14%!

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι 820.000 χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις δε θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν πάνω από 2.500 ευρώ (αντί των 3.600 ευρώ σήμερα).

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι θα βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητά σας γιατί τολμήσατε, βασιζόμενοι στην υψηλή σας σύνταξη, να αγοράσετε σπίτι με αντικειμενική αξία πάνω 120.000 ευρώ και γιατί τώρα το εισόδημά σας είναι ακόμα πάνω από 650 ευρώ μηνιαίως.

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι από τις περικοπές των δικών σας συντάξεων θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση τις παροχές που έχει υποσχεθεί και μέρος των «ελλειμμάτων» των Ταμείων.

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι εσείς θεωρείστε ότι δημιουργήσατε το πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα κι όχι όσοι βγήκαν σε πρόωρη σύνταξη ακόμη κι από τα 45 τους ή όσοι πήραν τις τελευταίες δεκαετίες συντάξεις αναπηρίας ενώ δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής των Σοφών (σελ. 22): «Το Σύνταγμα δεν εγγυάται το ύψος της συντάξεως που προσδοκά να λάβει ο ασφαλισμένος και δεν κατοχυρώνει την πλήρη αναλογία εισφορών και παροχών» και επίσης «το Σύνταγμα δεν αποκλείει την μείωση ήδη απονεμηθεισών παροχών»…

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση εξαντλεί για ακόμη μια φορά την προσπάθειά της για αναδιανομή του πλούτου στην κοινωνική ασφάλιση ενώ αντίθετα θα έπρεπε να προάγει την ατομική προσπάθεια και την καταβολή μεγαλύτερων εισφορών με κίνητρο την ανταπόδοση.

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι ευτυχώς υπάρχετε εσείς για να μπορούν να «κόψουν» τις συντάξεις σας και να ικανοποιηθούν οι Τράπεζες από την περιουσία σας γιατί αλλιώς ποιος ξέρει αν θα υπήρχαν σήμερα συντάξεις κι αν η κυβέρνηση θα προστάτευε τα σπίτια όσων δεν έχουν το «υψηλό» δικό σας εισόδημα…

 

Το γεγονός αυτό το αναγνωρίζουμε και σας ευχαριστούμε! Αν, βέβαια, αυτό σας ικανοποιεί έστω και ελάχιστα…

 

* Η Τάνια Π. Ελευθεριάδου είναι δικηγόρος-εργατολόγος

Τηλ.: 6974 485 123

www.facebook.com/EleftheriadouLaw

Δικηγορικό Γραφείο Ελευθεριάδου

 

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Αυτοψία» Νίκου Χαρδαλιά σε έργα οδοποιίας στην Περιφέρεια Αττικής (VIDEO)

233 εκατ. ευρώ για 58 μεγάλα έργα οδοποιίας από την Περιφέρεια Αττικής, με ασφαλτοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμό και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας.

Με Νίκο Αλιάγα και Νάνα Μούσχουρη το απόγευμα η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο

Το Ολυμπιακό Φως θα φέρει η πρωταθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ενώ τελευταίος Λαμπαδηδρόμος στο Καλλιμάρμαρο θα είναι o αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο Γιάννης Φουντούλης.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Παρασκευή το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Προσποιούνται υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής και εξαπατούν πολίτες

Ζητούν από τους πολίτες να διαβιβάσουν προσωπικά τους δεδομένα, με απώτερο σκοπό την υφαρπαγή χρημάτων.

Κώστας Μπακογιάννης: «Επιστροφή στη βάση» | Παρέμβαση για 6 ζητήματα του Δήμου

Τι απαντά στον Δούκα για το Λόφο του Στρέφη, αλλά για τις παραβάσεις νυχτερινών μαγαζιών στο Γκάζι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αυτοψία» Νίκου Χαρδαλιά σε έργα οδοποιίας στην Περιφέρεια Αττικής (VIDEO)

233 εκατ. ευρώ για 58 μεγάλα έργα οδοποιίας από την Περιφέρεια Αττικής, με ασφαλτοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμό και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας.

Με Νίκο Αλιάγα και Νάνα Μούσχουρη το απόγευμα η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο

Το Ολυμπιακό Φως θα φέρει η πρωταθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ενώ τελευταίος Λαμπαδηδρόμος στο Καλλιμάρμαρο θα είναι o αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο Γιάννης Φουντούλης.