Έτοιμος για νέο κόμμα ο Τσίπρας;

του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας-γέφυρας για το τρίτο μνημόνιο άλλαξε άρδην η στάση όλου του κατεστημένο των media και της ολιγαρχίας απέναντι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Εκεί που μέχρι και το δημοψήφισμα τον έβριζαν, «ξαφνικά» τον «αγκάλιασαν» ως το μόνο αξιόπιστο ηγέτη που μπορεί να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και άρχισε ένας σχεδιασμένος πόλεμος στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και σε συγκεκριμένα στελέχη όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ένας πόλεμος μέσω αρθρογραφίας και «ρεπορτάζ» που πήρε τα χαρακτηριστικά μιας άθλιας, χυδαίας, ανήθικης και συκοφαντικής επίθεσης λάσπης (που χαρακτηρίζει το ποιόν των εμπνευστών, ενορχηστρωτών και εκτελεστών αυτής της βρώμικης επίθεσης) προς όσους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα καταψήφιζαν το νέο μνημόνιο.

Η ψηφοφορία της Τετάρτης στη βουλή κατέδειξε ότι ο πρωθυπουργός πρακτικά κινδυνεύει να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ σε κάθε περίπτωση μέσα στο κόμμα του και στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και επίσημα πλέον ισχνή μειοψηφία. Σε γενικές γραμμές η εικόνα αυτή υπήρχε στο Μαξίμου όχι όμως σ’ αυτή την έκταση όπως διαφάνηκαν την Τετάρτη το πρωί με τον κατακλυσμό ανακοινώσεων της λαϊκής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του που ζητούσαν την καταψήφιση της συμφωνίας.

Ήταν δε τέτοια η πίεση προς τους βουλευτές που οι 39 που διαφοροποιήθηκαν είναι μάλλον το ελάχιστο δυνατό όριο μόνο και μόνο για να μην πέσει η κυβέρνηση κάτω από τους 120 βουλευτές οπότε πρακτικά θα είχε απώλεια της δεδηλωμένης και θα έπρεπε είτε ο Τσίπρας να σχηματίσει οικουμενική κυβέρνηση το ίδιο βράδυ είτε να προκηρύξει άμεσα εκλογές κάτι που θα τίναζε στον αέρα το κλείδωμα της συμφωνίας και γι’ αυτό άλλωστε έχει απαγορευτεί ρητά από τους δανειστές.

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στην κυριολεξία στις μυλόπετρες του εκβιασμού εκείνο το βράδυ όπως ακριβώς τον μετέφερε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με τη βοήθεια του αρχηγού της ΝΔ και του επικεφαλής του Ποταμιού που μετέφεραν τη γραμμή των εκδοτών και διευθυντικών στελεχών των ΜΜΕ, αλλά και πρόστυχης αρθρογραφίας της ξεφτιλισμένης διανόησης, μέσα στη βουλή. Ο πρωθυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ είπε: «εκβιάστηκα από τους δανειστές, την ΕΕ και την τρόικα. Αποδεχτείτε και εσείς οι βουλευτές τον εκβιασμό για να μην πέσει η κυβέρνηση»! Πολλά λέγονται στο παρασκήνιο για το τι μεσολάβησε εκείνο το βράδυ προκειμένου καμιά δεκαριά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουν την ψήφο τους και να την γυρίσουν στο ΝΑΙ.

Οι προαναγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν ΝΑΙ ότι θα παραιτηθούν και δηλώσεις του τύπου «ντρέπομαι γιατί ψήφισα ΝΑΙ σε κάτι που δεν πιστεύω» είναι χαρακτηριστικές.

Έκτοτε το φάντασμα της διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει σάρκα και οστά με το μανδύα της διάλυσης του κόμματος αυτού, ύστερα από την ολοκληρωτική χρεοκοπία της προεκλογικής του στρατηγικής και της διαπραγματευτικής του τακτικής. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις του όπως έδειξε με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Τρίτη, όπου εξέφρασε μια αντίληψη Βοναπάρτη της πολιτικής. Σε πρώτη φάση χρέωσε στους διαφωνούντες άρνηση στήριξης στην κυβέρνηση και σε δεύτερη φάση τους απέδωσε τη λογική ότι πλέον για τον ίδιο αποτελούν ξένο σώμα στην κοινοβουλευτική ομάδα, λέγοντας ότι θα συνεχίσει με «κυβέρνηση μειοψηφίας».

Όλα αυτά ύστερα από αποφάσεις που λαμβάνονται σε κλειστές συσκέψεις στο μέγαρο Μαξίμου με τους «ανθρώπους του προέδρου» και το ηγετικό επιτελείο που ενδεχομένως κάποιοι εξ’ αυτών να μην είναι ακριβώς οι πιο έμπιστοι του πρωθυπουργού αλλά σε κάθε περίπτωση όπως τους καταγγέλλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτάσσονται στο μνημόνιο «υπηρετούν άλλο σχέδιο» σε αντιδιαστολή με τις απόψεις και τις θέσεις της κομματικής βάσης.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχουν πλέον παρακαμφθεί τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ορισμένοι εκδότες όπως ο Γιώργος Κουρής κατά σύμπτωση χτες το βράδυ κάλεσε δημόσια τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει το ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει ένα «νέο πατριωτικό κεντροαριστερό κόμμα» που να φτάνει μέχρι τις παρυφές της δεξιάς, αφήνοντας ανήθικα υπονοούμενα για την προσωπικότητα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως κατά της προέδρου της Βουλής! Πόσο συμπτωματικό είναι αυτό από τον πρώην εκδότη της Αυριανής που είναι ο φανατικότερος υποστηριχτής του Αλέξη Τσίπρα;

 

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Μ.Δευτέρα το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO.

Άσκηση κατάσβεσης και διάσωσης εγκλωβισμένων της Πυροσβεστικής (VIDEO)

Στην άσκηση συμμετείχαν, η ομάδα πυρασφάλειας της εταιρείας, το Α.Τ. Αυλώνα , ο Δήμος Ωρωπού και η Π.Ε. Αν. Αττικής.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Μ.Εβδομάδα

Την Κυριακή του Πάσχα την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για...

Ο χάρτης με τις 314 βόμβες που μετέτρεψαν σε «ναρκοπέδιο» το Ελληνικό

Πρόκειται για 314 βόμβες αεροπορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ