Αντιμνημονιακή και αριστερή παρένθεση με την υπογραφή Τσίπρα

του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Θέμα ημερών αν όχι ωρών πρέπει να θεωρείται και η αθέτηση της τελευταίας υπόσχεσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να γίνει «Παπαδήμος», καθώς το τρίτο επαχθές μνημόνιο που φέρει τη δική του σφραγίδα, ύστερα από την αποδοχή σχεδόν όλων των όρων των δανειστών της ΕΕ και του ΔΝΤ, οδηγεί στη de facto διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την απώλεια τουλάχιστον 30 βουλευτών, ενώ ερωτηματικό παραμένει το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ όλες οι κινήσεις του θεωρείται βέβαιο ότι θα κινηθούν στην κατεύθυνση των πρωτοβουλιών του αμέσως μετά το δημοψήφισμα, καθώς τώρα για να μην τεθεί και τυπικά ζήτημα δεδηλωμένης η κυβέρνηση χρειάζεται και τις ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Άμυνας, ενώ την οριστική στάση τους αναμένεται να καθορίσουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του νέου μνημονίου προκειμένου να πάρει το δάνειο των 86 δις από τον ESM θα πρέπει μέσα στο επόμενο διήμερο να ψηφιστεί από την βουλή το νέο πακέτο μέτρων.

Αύριο το πρωί συνεδριάζει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου το πιθανότερο σενάριο είναι να αποτελέσει και το κύκνειο άσμα του κυβερνώντος κόμματος όπως το γνωρίσαμε και να επισημοποιηθεί η διάσπαση (ουσιαστικά διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ) που καταγράφηκε στην ψηφοφορία της βουλής τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ήδη ζητούνται οι παραιτήσεις των υπουργών και βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν στις προηγούμενες ψηφοφορίες. Ενώ ενδεικτική των σεναρίων που επεξεργάζεται το μέγαρο Μαξίμου είναι τα όσα είπε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης που ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα ενώ τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού και της διενέργειας πρόωρων εκλογών ως το τέλος του 2015.

Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία του Σαββάτου στη βουλή (ΚΟΕ) δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό το αίτημα της παράδοσης των εδρών τους στο κόμμα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι προσανατολίζονται στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όπως αναφέρει η Ίσκρα το ΟΧΙ δεν πρόκειται να μείνει πολιτικά ορφανό, ενώ για τη νέα συμφωνία γίνεται λόγος για μνημόνιο καταστροφής το οποίο όπως προσθέτουν στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας θα αντιπαλέψουν μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με την Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία δεν έχει τη διάθεση ούτε να παραιτηθεί από την προεδρία της βουλής αλλά ούτε και να στηρίξει το νέο μνημόνιο. Φόρμουλα παραμονής στο ΣΥΡΙΖΑ αναζητείται για το Γιάνη Βαρουφάκη.

Τέλος ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις συνολικά στο πολιτικό σύστημα καθώς θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ με επίκεντρο την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO.

Άσκηση κατάσβεσης και διάσωσης εγκλωβισμένων της Πυροσβεστικής (VIDEO)

Στην άσκηση συμμετείχαν, η ομάδα πυρασφάλειας της εταιρείας, το Α.Τ. Αυλώνα , ο Δήμος Ωρωπού και η Π.Ε. Αν. Αττικής.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Μ.Εβδομάδα

Την Κυριακή του Πάσχα την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Κυριακή το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για...

Ο χάρτης με τις 314 βόμβες που μετέτρεψαν σε «ναρκοπέδιο» το Ελληνικό

Πρόκειται για 314 βόμβες αεροπορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ