Θεσσαλονίκη: Άρση ισόβιας ποινής για δύο αρχαιοκάπηλους

- Advertisement -

Σε κάθειρξη πέντε ετών μετατράπηκε η ποινή των ισόβιων δεσμών που επιβλήθηκε πρωτοδίκως σε δύο αρχαιοκάπηλους.

Στα χέρια τους είχε βρεθεί μοναδικός θησαυρός της αρχαίας Μακεδονίας, τον οποίο κατηγορούνταν ότι αποπειράθηκαν να πουλήσουν έναντι 10 εκατ. ευρώ.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, έβγαλε πόρισμα ενοχής για τους δύο άνδρες για απόπειρα διάθεσης αρχαίων αντικειμένων -από υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου- και τους τιμώρησε με σημαντικά μικρότερες ποινές, συγκριτικά με την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, το Δεκέμβριο του 2012.

Μάλιστα, έχοντας εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους οι δύο κατηγορούμενοι, ένας 54χρονος κι ένας 49χρονος, αναμένεται να βγουν από τις φυλακές όπου κρατούνταν.

Για την ίδια υπόθεση, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, καταδίκασε σε κάθειρξη 10 ετών (από κάθειρξη 20 ετών) έναν 44χρονο, ο οποίος στην ομολογία του για την εύρεση των αρχαίων αντικειμένων, υπέδειξε στις διωκτικές Αρχές το σημείο όπου έγινε η λαθρανασκαφή. Ακόμη, ποινή κάθειρξης 5 ετών (από 16 έτη) επιβλήθηκε σε τέταρτο κατηγορούμενο, ο οποίος καθήμενος στο εδώλιο αντιμετώπισε την  κατηγορία του οδηγού αυτοκινήτου που χρησιμοποιούσαν οι αρχαιοκάπηλοι. Μετά την εκφώνηση της ποινής, οδηγήθηκε στις φυλακές.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο του 2011, έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας έξω από το χωριό Γερακαρού της Θεσσαλονίκης, ενώ τέθηκαν υπό κατάσχεση περισσότερα από 70 αντικείμενα που χρονολογούνται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ.

Τα ευρήματα αποτελούσαν μεταξύ άλλων, τέσσερα κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια, ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, δύο χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση κ.ά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλα όσα βρέθηκαν είχαν μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών όπου παρουσιάστηκαν στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η εμπορική αξία των ευρημάτων ανέρχεται σε 11,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αρχαιολόγο που κατέθεσε ως μάρτυρας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μέχρι τις 2 Απριλίου η προκαταβολή του τέλους κοινόχρηστου χώρου στον Δήμο Αθηναίων

Αφορά στο 20% επί της οφειλής για χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

This is Athens – City Festival: Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

32 ημέρες με πάνω από 250 εκδηλώσεις σε συνολικά 129 γειτονιές.

Επιστρέφει η θερινή ώρα | Μια ώρα μπροστά τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής

Η αλλαγή της ώρας σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες

Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρδιακής νόσου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις γυναίκες.

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ