Και μη χειρότερα…

- Advertisement -

Του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Παγιδευμένη δείχνει να μοιάζει η Αθήνα όσο πλησιάζουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Από την κυβέρνηση τώρα διαμηνύουν ότι η προσφυγή στις κάλπες (δημοψήφισμα ή εκλογές) θα είναι αποτέλεσμα μόνο αδιεξόδου, ενώ την ίδια ώρα εκπέμπονται αντιφατικά μηνύματα από τα κυβερνητικά στελέχη για τα πεδία σύγκλισης στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αυτό που χαρακτηρίζει αυτή τη στιγμή τη διαπραγμάτευση είναι ένα πινγκ πονγκ μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων για το ποιος έχει την ευθύνη να κάνει πίσω προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία. Ως αποτέλεσμα προκύπτει ένα αντιφατικό μήνυμα της κυβέρνησης όπου από τη μια μεριά συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι είναι «ορατή» μια συμφωνία εντός του Μαΐου ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο τονίζει ότι «τώρα είναι η ώρα των εταίρων» διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση ότι ήταν να κάνει το έχει κάνει.

Το σκηνικό θολώνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι σε πρώτη ανάγνωση τα κυβερνητικά στελέχη περιγράφουν με διαφορετικές αποχρώσεις το είδος και το βάθος των διαφωνιών και των αποκλίσεων ή συγκλίσεων για τα επίμαχα θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Την ίδια στιγμή ωστόσο κορυφαίος υπουργός με ρόλο και λόγο στη χάραξη της κυβερνητικής γραμμής δηλώνει ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο και άρα δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σημειώνει ότι «δεν είναι αυτή τη στιγμή στον προγραμματισμό της κυβέρνησης άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα ή εκλογές» και εστιάζει σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση στις «πολιτικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο τη βουλή», πρωτοβουλίες τις οποίες παρουσιάζει ως απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη το τελευταίο διήμερο.

Άλλος υπουργός δηλώνει σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι «εμπλοκή ή συμφωνία θα υπάρξει και θα φανεί στο παρά πέντε» των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Το πλαίσιο των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης φαίνεται να εξαντλείται στις προσωπικές επαφές του πρωθυπουργού ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώκει συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες μεταξύ των οποίων και με την Άγκελα Μέρκελ εκ νέου στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα την ερχόμενη εβδομάδα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η κυβέρνηση έχει φτάσει να διαπραγματεύεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές για μέτρα που απλά δεν θα συνιστούν «περαιτέρω λιτότητα» και «περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων».

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

Στα δικαστήρια Παπανικολάου και Κωνσταντάτος για τα όρια των Δήμων Γλυφάδας – Ελληνικού (ΧΑΡΤΕΣ)

Η αγωγή του Δήμου Γλυφάδας κατά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με επίδικο γεωτεμάχιο έκτασης 809,00 τ.μ. στα όρια δύο «γειτόνων».

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: «Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του

Παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ».

Αφρικανική σκόνη: Τι μεταφέρει και πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία

Η σκόνη είναι ένας τύπος σωματιδίων (PM) που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.