Connect with us

VIRAL

Είναι το “Daredevil” η καλύτερη υπερηρωϊκή σειρά;

Η αλήθεια είναι πως έχουμε πήξει στους υπερήρωες.

Όπου και να κοιτάξεις στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση, θα πεταχτεί και ένας υπερήρωας. Από τους Avengers μέχρι και τον τηλεοπτικό Arrow, αναμφίβολα φαίνεται πως αυτή η δεκαετία είναι η δεκαετία των υπερηρώων.

Πρόσφατα λοιπόν έκανε την εμφάνιση του στο Netflix o Daredevil, με την πρώτη σεζόν του. Άλλος ένας υπερήρωας, είναι η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό. Ε και τι έγινε;

Άσε που, η τελευταία μνήμη από τον Daredevil σε οθόνη, ήταν εκείνη η τραγική ταινία με τον Ben Affleck (που τώρα φιλοδοξεί να καταστρέψει και τον Batman). Γεμάτη υπερβολές, σε διαφορετικό κλίμα από τα κόμικς, διατηρούσε τη φθηνιάρικη και πρόχειρη αισθητική των αρχών της δεκαετίας του 2000, πολύ πριν οι υπερήρωες γίνουν mainstream.

Αυτή η σειρά όμως, είναι κάτι διαφορετικό. Είναι κάτι ιδιαίτερο. Σκοτεινή, ματωμένη, ψαρωτική.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: Ποιος είναι αυτός ο διάολος ο Daredevil; Στην καθημερινή του ζωή είναι ο Matt Murdock (Charlie Cox), ένας τυφλός δικηγόρος. Τυφλός στα χαρτιά, γιατί όλες οι υπόλοιπες αισθήσεις του είναι σούπερ αναπτυγμένες, με αποτέλεσμα να “βλέπει” καλύτερα από τον καθένα. Σούπερ ακοή, σούπερ όσφρηση, σούπερ ταχυδύναμη, σούπερ γενικά όπως καταλαβαίνεις.

daredevil-first-look-netflix-dl-image

O Matt Murdock και το alter ego του. Πριν αποφασίσει ότι χρειάζεται κοστούμι της προκοπής.

Η πόλη του, το Hell’s Kitchen, είναι πιο διεφθαρμένη από όλους τους πολιτικούς μας μαζί. Ο Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio), μέγας μαφιόζος, έχει λαδώσει από αστυνόμους και δικαστές μέχρι ταβερνιάρηδες, και σε συνεργασία με κανά δύο μαφίες ακόμα, κάνει ό,τι γουστάρει (και τσιμπάει και κοπέλα κριτικό τέχνης).

Ε αυτό δεν πολυαρέσει στον Matt και το σινάφι του. Το σινάφι του μιας και το ανέφερα, είναι ο συνεργάτης του, επίσης δικηγόρος, Foggy (Elden Henson), o οποίος ξεκάθαρα κλέβει την παράσταση και σίγουρα θα τον ήθελες στην παρέα σου, και η Karen (Deborah Ann Woll) που προσελήφθη στο γραφείο επειδή δεν είχαν άλλον να προσλάβουν για τη γραφειοκρατική δουλειά.

Πέρα από την ποιότητα των ερμηνειών, της σκηνοθεσίας, και γενικά την ποιότητα της σειράς, το πιο σημαντικό είναι ένα: είναι πιστή στο κόμικ. Κάθε κομικάκιας θα ξετρελαθεί με τον DD που απεικονίζεται. Το “σκοτάδι” που τον περικλείει και η εσωτερική του πάλη, η λεπτή γραμμή του καλού με το κακό στην οποία ακροβατεί, η σκόπιμη αισθητική “σαπίλας” που χαρακτηρίζει τη διεφθαρμένη πόλη, το gothy κλίμα, είναι όλα βγαλμένα από τις σελίδες των κόμικ του Daredevil.

netflix-daredevil-red-costume-02

Εδώ ο Daredevil μετά την αλλαγή ράφτη.

Αλλά, εδώ που τα λέμε, είσαι ή δεν είσαι κομικάκιας, η σειρά πραγματικά αξίζει. Εκεί που τα Arrow και Flash παρουσιάζουν χαλαρό ύφος και ιστορίες για παιδάκια ώρες ώρες, το Daredevil ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και τις ξεπερνά.

Για τους παραπάνω λόγους, ναι, είναι η καλύτερη υπερηρωϊκή σειρά. Όχι μόνο αυτό όμως. Είναι μια από τις καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις, ασχέτως υπερδυνάμεων.

Ο “διάβολος” του Hell’s Kitchen σε περιμένει.

Δημήτρης Πόπορης