“Μικρά Ερωτήματα, Μεγάλα Ερωτήματα”, στο Μουσείο Μπενάκη

- Advertisement -

Στις 6 Απριλίου εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Radio Athènes, εγκατάσταση τριών ταινιών των Ελβετών καλλιτεχνών Peter Fischli και David Weiss.

Tο Der Lauf der Dinge (Ο Τρόπος που Πάνε τα Πράγματα 1986-7), μία από τις πιο σημαντικές ταινίες της εποχής μας από την πρώτη της παρουσίαση στην Documenta 8 στο Κάσελ, ακολουθεί την επισφαλή ζωή των αντικειμένων σε μια αλληλουχία συναρπαστικών, δραματικών και διασκεδαστικών γεγονότων ενορχηστρωμένων από τους δύο καλλιτέχνες στο στούντιο τους.

Στη Der geringste Widerstand (Το Σημείο της Μικρότερης Αντίστασης 1980-1) και στη Der Rechte Weg (O Σωστός Τρόπος 1982-3) πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες Fischli και Weiss, μεταμφιεσμένοι σε Αρουραίο και Αρκούδα. Περιπλανώμενοι στις Ελβετικές Άλπεις και στους δρόµους και γκαλερί του Λος Άντζελες αντιμετωπίζουν θέµατα µικρά και µεγάλα. Οι δύο καλλιτέχνες µιλάνε για τη ζωή, τη φύση, την τέχνη, τα χρήµατα, την αλήθεια, το καλό και το ωραίο.

Οι Fischli και Weiss κατά την διάρκεια της καριέρας τους, η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, έχουν εκφραστεί μέσα από τη φωτογραφία, τη γλυπτική, τις εγκαταστάσεις και τις περφόρμανς. Πολλοί τους έχουν παραλληλίσει με τους χαρακτήρες κινούμενων σχεδίων Τομ & Τζέρρυ, οι ίδιοι όμως ταυτίζονται περισσότερο με τα «δίδυμα» που συχνά εμφανίζονται στις νουβέλες του Φλωμπέρ και του Ντοστογιέφσκι. Η φιλοσοφική διάθεση των έργων τους, το πηγαίο χιούμορ και η συνεχής περιέργεια και όρεξη των δύο καλλιτεχνών να ανακαλύψουν την ιδιαιτερότητα των καθημερινών στιγμών και των καθημερινών αντικειμένων, κάνει τη δουλειά τους σύγχρονη, συναρπαστική και πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς νέους καλλιτέχνες. Στα χέρια των Fischli και Weiss, μια γάτα που πίνει γάλα, σαλάμια, μορταδέλες και λουκάνικα, λουλούδια, λαχανόκηποι, αεροδρόμια, κουβάδες και πινέλα αποκτούν μια ποιητική διάσταση.

Το έργο των Fischli και Weiss έχει εκτεθεί σε σημαντικά μουσεία και Μπιενάλε σε όλο τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες εκπροσώπησαν την Ελβετία στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1995 και το 2003. Επίσης έλαβαν μέρος στις Documenta 8 (1987) και 10 (1997). Το 2006 η Tate Modern παρουσίασε μεγάλη αναδρομική τους έκθεση με τίτλος Λουλούδια και Ερωτήσεις, η οποία ταξίδεψε στο Kunsthaus της Ζυρίχης και στο Deichtorhallen του Αµβούργου. Τα τελευταία χρόνια, ατοµικές εκθέσεις τους παρουσιάστηκαν στο Art Institute του Σικάγο (2011) και στις Serpentine του Galleries στο Λονδίνο (2013).

Ο David Weiss πέθανε το 2012. Ο Peter Fischli ζει και εργάζεται στη Ζυρίχη.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εργαστήριο αναπαλαίωσης επίπλων από τον Δήμο της Αθήνας

Παλιά αγαπημένα αντικείμενα μπορούν να πάρουν ζωή και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Πάρνηθα: Αγωγή σε γνωστό youtuber για κοπή δέντρων στο λαβωμένο βουνό (VIDEO)

Έμεινε για 3 ημέρες στο βουνό, χωρίς φαΐ, χωρίς νερό, χωρίς sleeping bag και έκοψε δέντρα για να ζεσταθεί.

Μέχρι τις 2 Απριλίου η προκαταβολή του τέλους κοινόχρηστου χώρου στον Δήμο Αθηναίων

Αφορά στο 20% επί της οφειλής για χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

This is Athens – City Festival: Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

32 ημέρες με πάνω από 250 εκδηλώσεις σε συνολικά 129 γειτονιές.

Επιστρέφει η θερινή ώρα | Μια ώρα μπροστά τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής

Η αλλαγή της ώρας σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες

Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρδιακής νόσου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις γυναίκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ