Ενεργειακές ασπίδες από την Boeing

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση της κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας από τη Boeing η οποία παραπέμπει στις αμυντικές «ασπίδες»- ενεργειακά πεδία βγαλμένες από τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, η αρμόδια αρχή στις ΗΠΑ, USPTO, ενέκρινε την κατοχύρωση από την εταιρεία μίας «μεθόδου και συστήματος για «αποδυνάμωση/ εξασθένηση ωστικών κυμάτων μέσω ηλεκτρομαγνητισμού».

Η πατέντα περιγράφει ένα σύστημα που θα μπορούσε να ανιχνεύει το ωστικό κύμα από μια κοντινή έκρηξη και να δημιουργεί μια περιοχή ιονισμένου αέρα (πεδίο πλάσματος) μεταξύ αυτού και του οχήματος το οποίο προστατεύει.

Σύμφωνα με την ευρεσιτεχνία, η μέθοδος λειτουργεί «θερμαίνοντας μία επιλεγμένη περιοχή του πρώτου ρευστού μέσου άμεσα για να δημιουργηθεί ένα δεύτερο, παροδικό μέσο που αναχαιτίζει το ωστικό κύμα και προκαλεί εξασθένηση της ενεργειακής πυκνότητάς του πριν φτάσει στο προστατευόμενο αντικείμενο».

Μέσω της δημιουργίας μιας προσωρινής, εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας, «ζώνης» αέρα με λέιζερ, μικροκύματα ή ηλεκτρισμό, ερευνητές εκτιμούν ότι το ωστικό κύμα θα μπορούσε- στη θεωρία, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα πόσο έχει προχωρήσει η έρευνα της Boeing πάνω σε αυτόν τον τομέα – να εκτονώνεται όταν χτυπάει την «ασπίδα», αφήνοντας ότι βρίσκεται από πίσω της ακέραιο, ή έστω, μειώνοντας την ένταση του πλήγματος.

«Εκρηκτικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον ασύμμετρο πόλεμο για την πρόκληση ζημιών και καταστροφών σε εξοπλισμό και την απώλεια ζωών. Η πλειονότητα της ζημιάς που προκαλείται από εκρηκτικούς μηχανισμούς προκαλείται από θραύσματα και ωστικά κύματα» αναφέρεται στην πατέντα.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNN, σε αυτό το επίπεδο οι «ασπίδες» της Boeing θα ήταν ανίκανες να προστατέψουν απέναντι σε θραύσματα ή άλλα αντικείμενα που εκτοξεύονται στο πλαίσιο μιας έκρηξης, οπότε και δεν εξαλείφεται η ανάγκη για θωράκιση. Επίσης, το πεδίο πλάσματος θα είναι προσωρινό, οπότε θα απαιτούνται και ειδικοί αισθητήρες για την ενεργοποίησή του όταν ανιχνεύεται έκρηξη.

Σύμφωνα με το κείμενο της ευρεσιτεχνίας, η όλη ιδέα ενδεχομένως να περιλαμβάνει και έναν αισθητήρα που θα κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά: την ανίχνευση μιας έκρηξης και τον υπολογισμό της θέσης και της χρονικής στιγμής της. Στη συνέχεια ενεργοποιείται το αμυντικό σύστημα που δημιουργεί την «ασπίδα» μέσω παλμών λέιζερ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Popular Science, αν και στην ευρεσιτεχνία επιδεικνύεται ως παράδειγμα ένα σύστημα προστασίας ενός οχήματος HMMWV, το όλο σχέδιο/ ιδέα έχει αρκετά μεγάλο εύρος εφαρμογής για να προστατεύει ακόμα και μεγαλύτερους πιθανούς στόχους, όπως υποβρύχια, μεγαλύτερα οχήματα, πλωτές πλατφόρμες, κτίρια- ή ακόμα και ανθρώπους, υπό τη μορφή ατομικών/ προσωπικών ασπίδων.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Μ.Δευτέρα το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO.

Άσκηση κατάσβεσης και διάσωσης εγκλωβισμένων της Πυροσβεστικής (VIDEO)

Στην άσκηση συμμετείχαν, η ομάδα πυρασφάλειας της εταιρείας, το Α.Τ. Αυλώνα , ο Δήμος Ωρωπού και η Π.Ε. Αν. Αττικής.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Μ.Εβδομάδα

Την Κυριακή του Πάσχα την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για...

Ο χάρτης με τις 314 βόμβες που μετέτρεψαν σε «ναρκοπέδιο» το Ελληνικό

Πρόκειται για 314 βόμβες αεροπορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ