Αγώνας δρόμου με τρικλοποδιές και αρρυθμίες

Του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Η «αποκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας» του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο της Γερμανίας δεν φαίνεται να έχει οδηγήσει ακόμη σε πλήρη αποκατάσταση τις σχέσεις με τους εταίρους της ΕΕ. Παράλληλα η υποχρέωση για ταχύτατη ετοιμασία της λίστας των μεταρρυθμίσεων για το Eurogroup το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, φαίνεται να δημιουργεί ορισμένες πρώτες αρρυθμίες στην κυβέρνηση και είναι πολύ πιθανό να αναζωπυρώσει εσωκομματικές συζητήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για αυτή καθ’ αυτή τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται πλέον να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη ελληνική πραγματικότητα, καθώς τώρα θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι πέτυχε έναν «έντιμο συμβιβασμό», που δεν θα υποχρεώσει την κυβέρνηση σε «υφεσιακά μέτρα» και να πείσει το εσωκομματικό του ακροατήριο ότι η διαπραγματευτική του τακτική αποδίδει και το ισοζύγιο του συμβιβασμού είναι θετικό.

Ο δρόμος για την κυβέρνηση παραμένει δύσκολος καθώς συνεχίζει να δέχεται τρικλοποδιές από τους εταίρους και ουσιαστικά εξακολουθεί να υφίσταται ένα συνεχές σκοτσέζικο ντους. Στον απόηχο της επίσκεψης Τσίπρα στη Γερμανική πρωτεύουσα, η ΕΚΤ έσφιξε ακόμα περισσότερο τη θηλιά απαγορεύοντας στις ελληνικές τράπεζες μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά εντόκων γραμματίων του δημοσίου, ενώ και η Κομισιόν είχε φροντίσει λίγο πριν από τη συνάντηση του Βερολίνου και παραμονές του σημερινού ταξιδιού του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στο Πεκίνο να ανακινήσει θέμα ανατροπής όρων της σύμβασης με την Κινεζική Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Ουσιαστικά οι δύο αυτές κινήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε πίεση για μέτρα με άμεση δημοσιονομική απόδοση ιδιαίτερα στον τομέα των φορολογικών εσόδων και ταυτόχρονα φαίνεται πως παραμένουν σημαντικές διαφορές και διαφωνίες με τη Γερμανία -που δεν κατάφεραν να επιλύσουν στην πολύωρη συνάντησή τους Αλέξης Τσίπρας και Άγκελα Μέρκελ- στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ενός τομέα δηλαδή που άπτεται των ιδιαίτερων γερμανικών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα παρουσιάζονται και οι πρώτες αρρυθμίες στη λειτουργία της κυβέρνησης μετά την σχετική αποκατάσταση των σχέσεων με τους εταίρους. Χτες ο Αλέξης Μητρόπουλος αμφισβήτησε την εγκυρότητα της τετράμηνης παράτασης από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, λέγοντας πως είναι ανυπόγραφη! Μάλιστα επέμεινε να θεωρεί πως καλώς δεν έχει έρθει στη βουλή γιατί η συμφωνία παρατείνει δυσμενείς όρους της προηγούμενης δανειακής σύμβασης για τη χώρα. Το γεγονός αυτό οδήγησε την αντιπολίτευση να εξαπολύσει επίθεση κατά της κυβέρνησης πιέζοντάς την να φέρει τη Συμφωνία στη βουλή. Η παρέμβαση αυτή του αντιπροέδρου της βουλής υποχρέωσε το μέγαρο Μαξίμου να απαντήσει άμεσα διαψεύδοντας το σύνολο των ισχυρισμών του Αλ. Μητρόπουλου ενώ, όπως επεσήμαναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η Συμφωνία θα έρθει στη βουλή για «συζήτηση» χωρίς να γίνεται σαφές αν θα τεθεί σε ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι «εκεί θα καταδειχτεί ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση και πως το email Χαρδούβελη αποτελεί παρελθόν».

Μάλιστα το μέγαρο Μαξίμου υποχρεώθηκε και σε ένα σχετικό άδειασμα της Νάντιας Βαλαβάνη χαρακτηρίζοντας «προσωπικές» τις απόψεις που εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών για επιλεκτική αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά πολυτελείς τουριστικούς προορισμούς όπως πχ η Μύκονος, με ταυτόχρονη προστασία του χαμηλού ΦΠΑ για τα νησιά της άγονης γραμμής.

Σε κάθε περίπτωση η κατάρτιση της λίστας των μεταρρυθμίσεων έχει πολλές παγίδες με δεδομένη την ανάγκη για άμεση εξεύρεση ρευστού και τη σκληρή στάση των δανειστών. Μια πρώτη γεύση ίσως έχουμε σήμερα που συνεδριάζει το Euro Working Group. Αυτό που αξίζει να κρατήσει κανείς αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι πλέον οι δημοσιολόγοι κάνουν λόγο για στροφή στο ρεαλισμό του Αλέξη Τσίπρα και αναρωτιούνται αν θα μπορέσει να πείσει το εσωτερικό του κόμματός του να ψηφίσει στη βουλή τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με το Eurogroup.

Ερωτηματικό παραμένει πως θα αποτιμηθεί η πρωτοβουλία του υπουργείου Άμυνας και της περιφέρειας Αττικής να πάρουν χαρακτήρα λαϊκού πανηγυριού οι παρελάσεις για τη σημερινή εθνική επέτειο. Ήδη χτες οι πάλαι ποτέ συνοδοιπόροι της «Πλατφόρμας 2010» Ρένα Δούρου και Δημήτρης Παπαδημούλης είχαν προσωπική αντιπαράθεση μέσω twitter για τους σημερινούς εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Tuba Day

Διεθνής Ημέρα της Τούμπας. Την πρώτη Παρασκευή κάθε Μαΐου οι τουμπίστες γιορτάζουν για να αναδείξουν αυτό το ογκώδες πνευστό όργανο.

Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέχρι την Τετάρτη του Πάσχα

Λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό, Τραμ και ο Ηλεκτρικός θα προσαρμοστούν στα εορταστικά δεδομένα.

Συγκέντρωση Υπογραφών για μετονομασία της οδού Μελαντίας σε «οδό Δημήτρη Φάμπα»

Η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται σε όσους ανθρώπους γνωρίζουν το έργο του Δημήτρη Φάμπα,τον άνθρωπο που δημιούργησε την ελληνική σχολή κιθάρας.

Τα μυστικά της λίμνης Βουλιαγμένης (Trailer)

Στις 5 Μαΐου στην cosmotetv αποκαλύπτονται τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης.

Βανδάλισαν την κεντρική πλατεία Ηλιούπολης (ΦΩΤΟ)

Πριν λίγες εβδομάδες, είχε επισκευαστεί και ενισχυθεί με νέο εξοπλισμό ώστε να είναι ξανά λειτουργικό.

«Η Θεία Μορφή» στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι

Εκτίθεται στον 1ο όροφο του Μουσείου του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tuba Day

Διεθνής Ημέρα της Τούμπας. Την πρώτη Παρασκευή κάθε Μαΐου οι τουμπίστες γιορτάζουν για να αναδείξουν αυτό το ογκώδες πνευστό όργανο.

Συγκέντρωση Υπογραφών για μετονομασία της οδού Μελαντίας σε «οδό Δημήτρη Φάμπα»

Η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται σε όσους ανθρώπους γνωρίζουν το έργο του Δημήτρη Φάμπα,τον άνθρωπο που δημιούργησε την ελληνική σχολή κιθάρας.