Έρευνα MRB Hellas: Στο 81% η απασχόληση των αποφοίτων του Μητροπολιτικού Κολλεγίου – Οι 7 στους 10 βρίσκουν δουλειά μέσα σε έξι μήνες

Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επαγγελματικής αποκατάστασης καταγράφει η νέα έρευνα απασχόλησης (Employment Survey 2026) που πραγματοποίησε η MRB Hellas για λογαριασμό του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 81% των αποφοίτων των ετών 2023-2025 εργάζεται, ενώ σχεδόν τρεις στους τέσσερις εξασφαλίζουν θέση εργασίας μέσα στους πρώτους έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Τα ευρήματα αναδεικνύουν τη στενή σύνδεση των ακαδημαϊκών προγραμμάτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τη σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις.

Απασχόληση στο 81% των αποφοίτων

Η έρευνα της MRB Hellas, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 330 αποφοίτων του Μητροπολιτικού Κολλεγίου από όλα τα campuses της χώρας, καταγράφει ποσοστό απασχόλησης 81% για τους αποφοίτους των ετών 2023, 2024 και 2025.

Όπως επισημαίνεται, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο που καταγράφει η Eurostat για τους νέους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ο οποίος ανέρχεται στο 67%.

Το 79% εργάζεται στο αντικείμενο που σπούδασε

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το 79% των εργαζόμενων αποφοίτων δηλώνει πως η θέση εργασίας του σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο των σπουδών του.

Το στοιχείο αυτό αποτυπώνει περιορισμό της ετεροαπασχόλησης και δείχνει ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτώνται κατά τη διάρκεια των σπουδών αξιοποιούνται άμεσα στην επαγγελματική τους πορεία.

Οι 7 στους 10 βρίσκουν εργασία μέσα στους πρώτους έξι μήνες

Η ταχύτητα ένταξης στην αγορά εργασίας αποτελεί ακόμη έναν σημαντικό δείκτη.

Σύμφωνα με την έρευνα:

* το 71% των αποφοίτων εξασφαλίζει εργασία μέσα στο πρώτο εξάμηνο μετά την αποφοίτηση,
* το 86% εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης,
* το 77% δηλώνει ικανοποιημένο από το αντικείμενο της εργασίας του.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν, σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, υψηλή ζήτηση από την αγορά για αποφοίτους με εξειδικευμένες γνώσεις και σύγχρονες επαγγελματικές δεξιότητες.

Υψηλότερες αποδοχές για σημαντικό ποσοστό αποφοίτων

Η έρευνα καταγράφει επίσης ότι ένας στους τέσσερις αποφοίτους λαμβάνει καθαρές μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ.

Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό ίδρυμα, το επίπεδο αυτό είναι κατά περίπου 25% υψηλότερο από τις αποδοχές νέων εργαζομένων ηλικίας 20-34 ετών που ολοκλήρωσαν σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία τρία χρόνια, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Δήλωση της Διευθύνουσας Συμβούλου του Ομίλου Alphabet

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του εκπαιδευτικού ομίλου Alphabet, στον οποίο ανήκει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Δρ. Χριστίνα Παρασκευοπούλου, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τη στρατηγική επιλογή του οργανισμού να επενδύει σε ακαδημαϊκά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Όπως ανέφερε, το υψηλό ποσοστό απασχόλησης αποτελεί τόσο ένδειξη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων προς τους αποφοίτους όσο και απόδειξη ότι οι σπουδές μεταφράζονται σε ουσιαστικές επαγγελματικές προοπτικές.

AI στις υπηρεσίες Career Services

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ανακοίνωσε παράλληλα νέες πρωτοβουλίες που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των φοιτητών και αποφοίτων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

* η πλατφόρμα MitropolitikoCareers, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία AI για την αντιστοίχιση αποφοίτων με διαθέσιμες θέσεις εργασίας,
* η περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου συνεργαζόμενων επιχειρήσεων για πρακτική άσκηση,
* νέα workshops ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων,
* η δημιουργία του Alumni Classter, που θα λειτουργεί ως ψηφιακή κοινότητα αποφοίτων με δράσεις δικτύωσης και τα νέα Alumni Awards.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Η έρευνα Employment Survey 2026 πραγματοποιήθηκε από τη MRB Hellas το διάστημα 11 έως 23 Ιουνίου 2026.

Συμμετείχαν 330 απόφοιτοι των ετών 2023, 2024 και 2025 από όλα τα campuses του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στην Ελλάδα, μέσω αυτοσυμπληρούμενων δομημένων ερωτηματολογίων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σχετικά με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ιδρύθηκε το 1982 και σήμερα δραστηριοποιείται σε οκτώ πόλεις της Ελλάδας. Σε συνεργασία με τέσσερα δημόσια βρετανικά πανεπιστήμια προσφέρει περισσότερα από 100 προγράμματα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών μέσω 12 ακαδημαϊκών σχολών, ενώ συμμετέχει σε περισσότερους από 30 ελληνικούς και διεθνείς επιστημονικούς και επαγγελματικούς οργανισμούς.

 

Share it!

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Με βαλίτσα Louis Vuitton ταξιδεύει το τρόπαιο του Μουντιάλ – Η πολυτέλεια συναντά το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός (Video)

Η FIFA συνεχίζει την εμβληματική συνεργασία της με τον γαλλικό οίκο Louis Vuitton, με την ειδικά σχεδιασμένη χειροποίητη βαλίτσα να προστατεύει και να συνοδεύει το πολυτιμότερο τρόπαιο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Πού να δροσιστείτε στην Αθήνα: Κρυφές γωνιές μακριά από τον καύσωνα

Από τον Εθνικό Κήπο μέχρι τις δωρεάν παραλίες της Αττικής, ο οδηγός επιβίωσης για τις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού

Σε επιφυλακή ο Δήμος Αθηναίων για κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορίας 4)

Drones με θερμικές κάμερες, τρία πυροσβεστικά οχήματα με κανόνι στις κατασκηνώσεις και στον Λυκαβηττό και ειδική μέριμνα για ευάλωτες ομάδες.

Ατζέντα Αθήνας σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026: Θέατρο, μουσική και δωρεάν εκδηλώσεις

Από την αρχαία τραγωδία στην Επίδαυρο μέχρι την ηλεκτρονική μουσική στην παραλία, η πόλη προσφέρει επιλογές για κάθε γούστο

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σήμερα Παρασκευή 17/7 σε δρόμους του Δήμου Αθηναίων

Ποιες γειτονιές επηρεάζονται και τι ώρες διαρκούν οι προγραμματισμένες εργασίες

Καύσωνας σε εξέλιξη: Τι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά για την Αθήνα – Η ανάλυση του Θοδωρή Κολυδά

Οι προγνώσεις των μοντέλων ECMWF και GEFS δείχνουν θερμές ημέρες έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς προς το παρόν ακραίες θερμοκρασίες για την Αθήνα. Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών λόγω της παρατεταμένης ζέστης και της ξηρασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με βαλίτσα Louis Vuitton ταξιδεύει το τρόπαιο του Μουντιάλ – Η πολυτέλεια συναντά το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός (Video)

Η FIFA συνεχίζει την εμβληματική συνεργασία της με τον γαλλικό οίκο Louis Vuitton, με την ειδικά σχεδιασμένη χειροποίητη βαλίτσα να προστατεύει και να συνοδεύει το πολυτιμότερο τρόπαιο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Σε επιφυλακή ο Δήμος Αθηναίων για κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορίας 4)

Drones με θερμικές κάμερες, τρία πυροσβεστικά οχήματα με κανόνι στις κατασκηνώσεις και στον Λυκαβηττό και ειδική μέριμνα για ευάλωτες ομάδες.

Καύσωνας σε εξέλιξη: Τι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά για την Αθήνα – Η ανάλυση του Θοδωρή Κολυδά

Οι προγνώσεις των μοντέλων ECMWF και GEFS δείχνουν θερμές ημέρες έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς προς το παρόν ακραίες θερμοκρασίες για την Αθήνα. Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών λόγω της παρατεταμένης ζέστης και της ξηρασίας.