Επιχείριση διάσωσης του ιστορικού κινηματογράφου «ΠΑΛΑΣ» στο Παγκράτι (VIDEO)

Σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη περιοχή της Αθήνας, ο κινηματογράφος «ΠΑΛΑΣ» συμπληρώνει την επόμενη χρονιά έναν αιώνα ζωής, ωστόσο μετά ιδιοκτήτη του, Ματθαίου Πόταγα, αφέθηκε κυριολεκτικά στην τύχη του, με τον θερινό και τον χειμερινό κινηματογράφο να παραπαίουν και μόνο η τεράστια ταμπέλα στην είσοδο του κτιρίου να θυμίζει τον παλιό καλό καιρό.

Η πληροφορία μάλιστα ότι σύντομα θα προχωρήσουν οι εργασίες μετατροπής του σε σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, με τους περισσότερους να ζητούν να χαρακτηριστεί ο θερινός κινηματογράφος – που φιλοξενείται στην ταράτσα του κτιρίου – ως διατηρητέος.

Το θέμα έφτασε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας

Το θέμα της διάσωσης του ιστορικού κινηματογράφου ΠΑΛΑΣ έθεσαν οι παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη και Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα.

Ως ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτήρισε το θέμα της διάσωσης του ιστορικού κινηματογράφου ΠΑΛΑΣ η αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας Μαρία Ευαγγελίδου, δεσμευόμενος ότι από κοινού με την αρμόδια υπηρεσία θα εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές και θα κάνουν την τελική τους πρόταση.

Η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Αλεβιζάκη τόνισε: “Το θέμα των κινηματογράφων που χάνει η Αθήνα έρχεται και ξαναέρχεται . Ειδικά για τον κινηματογράφο ΠΑΛΑΣ θέλουμε να αξιοποιηθεί ως δημοτικός κινηματογράφος ώστε να υποστηριχθεί η συνέχεια της λειτουργίας του. Δεν είναι μόνο το ΠΑΛΑΣ είναι και το Ιντεάλ και το Άστορ που απειλείται και πολλά άλλα έχουν χαθεί”.

Από την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα ο Κώστας Παπαδάκης κάλεσε τον δήμο Αθηναίων να κινηθεί άμεσα για την διάσωση του κινηματογράφου και πρότεινε να κηρυχθούν διατηρητέοι και οι χειμερινοί κινηματογράφοι. “Από το 1997 έχει κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση του θερινού κινηματογράφου. Πρέπει να γίνει και του χειμερινού. Επείγει να το διεκδικήσει ο δήμος διότι κινδυνεύει εκτός από την καταστροφή του κινηματογράφου και από το ότι ακούγεται ότι θα οικοδομηθεί ένα μεγάλο εμπορικό συγκρότημα άρα θα έχουμε υπερδόμηση και σε αυτή την πλευρά του Παγκρατίου. Θα πρέπει άμεσα ο δήμος να το θέσει θέμα και να κινηθεί” επισήμανε ο κ. Παπαδάκης.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων 

 

 

 

 

Ο Ματθαίος Πόταγας, θρυλικός ιδιοκτήτης του Παλάς στο Παγκράτι

Ιδιοκτήτης της ιστορικής αίθουσας «Παλάς» της οδού Υμηττού στο Παγκράτι, ο Ματθαίος Πόταγας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Ο κινηματογράφος Παλάς λειτουργούσε από 1925 – όταν ο πατέρας του τελευταίου του ιδιοκτήτη με τα δύο του αδέρφια δημιούργησαν την αίθουσα που ψυχαγώγησε για έναν σχεδόν αιώνα τους Αθηναίους. Το 1953 ο Ματθαίος Πόταγας ανέλαβε τη γενική διεύθυνση την οποία διατηρούσε μέχρι το τέλος, σε μια πεισματική εμμονή να μην τον εγκαταλείψει, αν και ταυτόχρονα έμοιαζε εγκαταλελειμμένος σε επίπεδο συντήρηης και τεχνικού εξοπλισμού,

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς

Στάσεις εργασίας σε μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

Η νέα εποχή των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

Ο CEO της κορυφαίας εταιρείας παροχών Internet Inalan, Kostiantyn Dolzhenko, μιλάει στο special edition του USA TODAY

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Αττικής

Νίκος Χαρδαλιάς: "Εντατικοποιούμε τους ελέγχους για το πασχαλινό τραπέζι - Καμία ανοχή στην αισχροκέρδεια".

Τρελή πορεία ΙΧ στον Περιφερειακό του Καρέα (VIDEO)

Αυτοκίνητο προσέκρουσε στις διαχωριστικές μπάρες και σκόρπισε τον πανικό στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Καφεκοπτείον Λουκάς: Η μυρωδιά του καφέ από το 1922 στη Ν.Ιωνία

ο ελληνικός συνιστά και το σήμα κατατεθέν του καφεκοπτείου, μαζί με τα παραδοσιακά μπρίκια που βοηθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποιοι δικαιούνται από σήμερα επιστροφή πινακίδων από τον Δήμο της Αθήνας

Η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται μετά την καταβολή του αντίστοιχου προστίμου και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καφεκοπτείον Λουκάς: Η μυρωδιά του καφέ από το 1922 στη Ν.Ιωνία

ο ελληνικός συνιστά και το σήμα κατατεθέν του καφεκοπτείου, μαζί με τα παραδοσιακά μπρίκια που βοηθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποιοι δικαιούνται από σήμερα επιστροφή πινακίδων από τον Δήμο της Αθήνας

Η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται μετά την καταβολή του αντίστοιχου προστίμου και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.