Στην τελική ευθεία οι «Δεσμώτες του Φαλήρου»

- Advertisement -

Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου που θα κατασκευάσει το μουσειακό κέλυφος προστασίας και ανάδειξης των «Δεσμωτών του Φαλήρου», στο σημείο όπου εντοπίστηκαν το 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε η τεχνική εταιρεία ΜΤ ΑΤΕ, η οποία στο επόμενο διάστημα αναμένεται να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να κατακυρωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Σειρά έχει η υπογραφή σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και η κατάθεση από τον ανάδοχο της μελέτης εφαρμογής (ώστε να οριστικοποιηθεί η εγκεκριμένη προμελέτη του έργου), η οποία θα χρειαστεί την έγκριση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΠΟ. Το έργο θα υλοποιηθεί με το σύστημα μελέτης – κατασκευής προς επιτάχυνση της ολοκλήρωσής του και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης το 2025.

Ειδικότερα, η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται από τη διαδικασία επιλογής αναδόχου σε δεκατέσσερις μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του κελύφους των «Δεσμωτών», που θα αποτελείται από έναν υπόγειο χώρο και έναν επίγειο.

Υπενθυμίζεται ότι οι «Δεσμώτες του Φαλήρου», οι 78 αλυσοδεμένοι ανθρώπινοι σκελετοί του 7ου π.Χ. αιώνα που ανασκάφηκαν το 2016 από τη δρα Στέλλα Χρυσουλάκη στο πλαίσιο σωστικής ανασκαφής στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ (και των οποίων η ταυτότητα παραμένει μυστήριο), συνιστούν ένα ιδιαίτερα ευάλωτο εύρημα, καθώς μετά την ανακάλυψή του, το οστεολογικό υλικό έμεινε εκτεθειμένο σε φθορές λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Από τις αρχές του 2023 τα ευρήματα έχουν μετακινηθεί σε θέση παρακείμενη του χώρου εύρεσής τους, όπου προστατεύονται και συντηρούνται σε ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, όχι όμως χωρίς να εξακολουθεί να επείγει η οριστική τοποθέτηση και η συστηματική συντήρησή τους («Κ», 17.10.23). Βάσει της προμελέτης του, το μουσειακό κέλυφος που θα κατασκευαστεί από τον ανάδοχο του διαγωνισμού, θα αποτελείται από έναν υπόγειο χώρο 450 τ.μ., όπου οι «Δεσμώτες» θα προστατεύονται στο σημείο του αρχικού εντοπισμού τους, καθώς και από έναν επίγειο χώρο, 425 τ.μ., όπου θα φιλοξενούνται το εποπτικό υλικό, οι υποδομές λειτουργίας και οι χώροι εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Τα αρχαιολογικά μουσεία της Νικόπολης, της Αρτας, της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων είναι τα πρώτα κρατικά που πιστοποιούνται στο πλαίσιο του Ελληνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού. Επειτα από μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2021 και περιλάμβανε τη συστηματική εργασία των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων για την πλήρωση των κριτηρίων πιστοποίησης (σχολαστική καταγραφή των συλλογών των μουσείων, αναβάθμιση των υπηρεσιών τους, ενίσχυση της εξωστρέφειας, τήρηση εσωτερικού κανονισμού κ.λπ.), τα συγκεκριμένα μουσεία της Ηπείρου, μετά και την πρόσφατη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων, γίνονται τα πρώτα τέσσερα που λαμβάνουν το σήμα πιστοποίησης από τα περίπου διακόσια αρμοδιότητας του ΥΠΠΟ. Το πρόγραμμα πιστοποίησης θα συνεχιστεί με τους κρατικούς οργανισμούς της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Πηγή: Νικόλας Ζώης / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνελήφθη 16χρονος στην Καλλιθέα που εμπορευόταν παράνομα βεγγαλικά

Κατασχέθηκαν συνολικά 1.308 βεγγαλικά, ενώ συνελήφθη και γονέας του για παραμέληση της εποπτείας του.

Οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ γιορτάζουν τη σπουδαιότερη κινηματογραφική επέτειο του 2024

Ο «ΝΟΝΟΣ ΙΙ» σε ψηφιακή αποκατάσταση από τον ίδιο τον Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ατύχημα με τουριστικό λεωφορείο στην Πανεπιστημίου (ΦΩΤΟ)

Έξι τραυματίες από την πτώση καλωδίου στην οροφή «CitySightseeing bus» στο κέντρο της Αθήνας.

101 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων, για πάνω από 40 έργα

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, την αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο της πρωτεύουσας.

Ποια είναι η 26χρονη Ελληνίδα που μίλησε στη γαλλική βουλή και καταχειροκροτήθηκε!

Η 26χρονη Μυρτώ Μεζίνη έκλεψε τις εντυπώσεις, όταν εμφανίστηκε στη γαλλική Βουλή

Piano City Athens: Όλη η πόλη μια τεράστια συναυλιακή αίθουσα

16, 17, 18, 19 ΚΑΙ 20 Μαϊου 2024 σε όλη της Αθήνα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

101 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων, για πάνω από 40 έργα

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, την αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο της πρωτεύουσας.