«Μια άλλη ιστορία», ένα παιδικό βιβλίο από τη Σία Κοσιώνη για τις ειδήσεις

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, η εφημερίδα δέχτηκε τους πιο χαριτωμένους επισκέπτες που έχουν περάσει ποτέ το κατώφλι της. Επρόκειτο για 48 μαθητές του νηπιαγωγείου «Ι. Μ. Καρράς» του Κολλεγίου Αθηνών που ήρθαν να δουν πώς βγαίνει η «Καθημερινή», ενώ μια ημέρα πριν είχαν επισκεφθεί και το πιεστήριό μας. Τα παιδιά ήταν κατενθουσιασμένα, με ερωτήσεις για τη δουλειά μας και κυρίως για το τι είναι ειδήσεις.

Ανάμεσα στην ομάδα ήταν και ο γιος της Σίας Κοσιώνη, ο Δήμος, που έχει σχηματίσει ήδη κάποια άποψη για το λειτούργημα της δημοσιογραφίας. Πέραν της καθημερινής τριβής με το επάγγελμα της μητέρας του, την είδε να έρχεται ως προσκεκλημένη στο τμήμα του στο σχολείο για να μιλήσει για τη δουλειά της. Οι μικροί είχαν ήδη ακούσει γιατρούς, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες να λένε για το πώς περνάει η μέρα τους, ποια είναι τα καθήκοντά τους.

«Προτού πάω αναρωτήθηκα ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να μιλήσω σε παιδιά πέντε ετών για τις ειδήσεις», λέει η καλή συνάδελφος στη στήλη. Κατέληξε στη μορφή ενός παραμυθιού που θα εξηγούσε αυτές τις έννοιες και όντως ο τρόπος αυτός ήταν πολύ διασκεδαστικός αλλά και αποτελεσματικός.

«Οταν λοιπόν ο εκδοτικός οίκος Le Bee που δημιούργησε ο δραστήριος Γιώργος Λεμπέσης μου πρότεινε να γράψω ένα παιδικό βιβλίο για το θέμα αυτό, είχα σχεδόν έτοιμο το υλικό και έτσι προέκυψε μια έκδοση».

Το πόνημα έχει τίτλο «Μια άλλη ιστορία» και θα παρουσιαστεί στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας»), αύριο Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις 12.00 μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Παύλος Τσίμας, η Μαρία Ευθυμίου και η Μαρία Ναυπλιώτου.

Πρωταγωνιστεί η μικρή Αναστασία, που της αρέσουν πολύ οι ιστορίες και κάθε βράδυ βάζει τους γονείς της να της διαβάζουν παραμύθια ώστε ύστερα εκείνη να σκαρώνει με τη φαντασία της κόσμους ολόκληρους με πριγκίπισσες, φτερωτά άλογα, νεράιδες και μαγικά ραβδιά. Εχει δει την εφημερίδα στο σπίτι και η μητέρα της της εξηγεί πως εκεί διαβάζει κανείς αληθινές ιστορίες και πως αυτοί που τις γράφουν λέγονται δημοσιογράφοι.

Η διάσωση μιας γάτας που ανέβηκε σε ένα από τα δένδρα του σχολείου είναι μία από αυτές τις αληθινές ιστορίες που μεταφέρεται από την Αναστασία στους γονείς της.

Το ίδιο το γεγονός την παρακινεί να ξεκινήσουν μια μαθητική εφημερίδα που όλα τα παιδιά θα γράφουν αληθινές ιστορίες.

«Στόχος του βιβλίου είναι να διδάξει στα παιδιά την αξία των αληθινών ιστοριών, δηλαδή των ειδήσεων αλλά κυρίως την αξία της ίδιας της ενημέρωσης. Οταν νοιάζεσαι για το τι συμβαίνει γύρω σου, είτε στο σπίτι σου, στη γειτονιά σου, στην πόλη ή στον κόσμο, τότε αρχίζεις να αναπτύσσεις την αλληλοκατανόηση, την ενσυναίσθηση, την ανεκτικότητα και την αλληλεγγύη», τονίζει. Τη θαυμάσια εικονογράφηση ανέλαβε η Λιάνα Δενεζάκη.

Πηγή: Μαργαρίτα Πουρνάρα / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο χάρτης με τις 314 βόμβες που μετέτρεψαν σε «ναρκοπέδιο» το Ελληνικό

Πρόκειται για 314 βόμβες αεροπορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Διακοπή κυκλοφορίας στα Λιμανάκια λόγω κατολισθήσεων

Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας τη Μεγάλη Δευτέρα στα Λιμανάκια από τις 06.00 έως τις 16.00 το απόγευμα.

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Σάββατο το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Graphic Design)

Την ημέρα τιμούν οι επαγγελματίες του χώρου σε 17 χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Από το Άλσος Παγκρατίου ξεκίνησε πιλοτικά η δράση “Καθαρίζουμε ενεργά”.

Εθελοντές πήραν τις σκούπες και ανέλαβαν δράση σκουπίζοντας το πάρκο της περιοχής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.