Ο Χάρης Δούκας θέλει να φτιάξει China Town στο κέντρο της Αθήνας

«Πρότζεκτ» από μεγάλες πρωτεύουσες του πλανήτη ετοιμάζεται να φέρει στην Αθήνα, ο νέος δήμαρχος Χάρης Δούκας. Πιο είναι όμως το πιο εντυπωσιακό και μεγαλεπήβολο από αυτά; Η «ανάπλαση της περιοχής πίσω από το παλιό Δημαρχείο, στο πρότυπο περιοχών του εξωτερικού όπως η China Town». Αυτό συμφώνησε ο δήμαρχος Αθηναίων με τα μέλη του Δ.Σ με του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, προκειμένου να το προωθήσουν από κοινού.

Συγκεκριμένα την έναρξη μίας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Δήμου Αθηναίων κήρυξαν ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Χάρης Δούκας, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ. του Ε.Ε.Α. για το νέο έτος, την Τετάρτη 31/1/2024.

Οι τομείς στους οποίους υπήρξε συμφωνία των δύο φορέων, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, για συνεργασία είναι «η επιστροφή των Αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Πλάκα, η δεντροφύτευση 5.000 δέντρων από το Ε.Ε.Α. σε διάφορα σημεία που θα υποδείξει ο Δήμος καθώς και η ανάπλαση της περιοχής πίσω από το παλιό Δημαρχείο, στο πρότυπο περιοχών του εξωτερικού όπως η China Town».

Μάλιστα! Μια China Town στην «καρδιά» της Αθήνας, είναι ένα από τα …οράματα του κ. Δούκα.

Τι εστί όμως China Town; Σε πολλές χώρες του κόσμου και σε μεγάλες πόλεις υπάρχουν ανάλογες περιοχές με την συγκεκριμένη επωνυμία, οι οποίες τείνουν να γίνουν από τις πιο σημαντικές στάσεις των τουριστών. Κάποιες China Town ανά τον κόσμο ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους και αποτελούν πραγματικά «κοσμήματα» μέσα στον πολεοδομικό ιστό των πόλεων που υπάρχουν. 

Στην Αθήνα τέτοια περιοχή με διευρυμένα χαρακτηριστικά δεν υπάρχει. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, πολλά κινεζικά μαγαζιά άνοιξαν σε όλη την Ελλάδα.  Τα περισσότερα μαζεύτηκαν στη πρωτεύουσα. Γκάζι, Κεραμικός, Ψυρρή, Μεταξουργείο «πλημμύρισαν» από κινέζικα καταστήματα και κινέζους.

Η Αθήνα άργησε να αποκτήσει τη δική της «πόλη των Κινέζων». Το 2005 τελικά εγκαταστάθηκαν οι πολίτες από τη μεγαλύτερη χώρα της Ασίας στο «Μέγαρο Μυλλέρου» (Αγησιλάου 43-45), όπου ακόμα αποτελεί τη βάση τους -οι γύρω δρόμοι τους «ανήκουν». Πέραν των εμπορικών μαγαζιών και το χοντρεμπόριο ρούχων, που είναι και οι κύριες ασχολίες τους, έφτιαξαν σχολείο, λαϊκή αγορά, λογιστικά και δικηγορικά γραφεία. Οι κινέζοι δεν ήρθαν με σκοπό να εργαστούν για ελληνικές – μικρές ή μεγάλες – επιχειρήσεις, ούτε να συμβιβαστούν με ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς. Ήρθαν για να κάνουν εμπόριο, να βγάλουν λεφτά και να γίνουν επιχειρηματίες.

Η Αθήνα ωστόσο δεν απέκτησε ποτέ ουσιαστικά τη δική της «πόλη των Κινέζων» με τα χαρακτηριστικά που αυτή έχει σε άλλες χώρες του κόσμου. Ο Δούκας μάλλον αποφάσισε να μπει από την αρχή στα δύσκολα μαθαίνοντας …κινέζικα. Στήνοντας μια China Town στο κέντρο της Αθήνας που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα ακόμα και από την ανάλογη, τη πιο περιβόητη, αυτή που υπάρχει στη Νέα Υόρκη!

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα China Town από δύο μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες:

Η ChinaTown του Παρισιού

Η ChinaTown του Παρισιού βρίσκεται στο 13ο Διαμέρισμα. Είναι πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή σε σχέση με τις άλλες ChinaTown του κόσμου. Όμορφη και γεμάτη εστιατόρια γεμίζει τον αέρα με ασιάτικο αέρα. Το βράδυ οι δρόμοι είναι κατάμεστοι και αξίζει να περάσεις και εσύ μια βόλτα από εκεί. Στην ChinaTown του Παρισιού θα βρεις εκτός από κινέζικο, βιετναμέζικο αλλά και ταιλανδέζικο φαγητό.

Πρόκειται για μια μεγάλη ασιατική αγορά. Αυτός ο τομέας της πόλης παραπέμπει περισσότερο σε Χονγκ-Κονγκ παρά σε Παρίσι. Εκεί θα βρείτε τα πάντα και σε εξαιρετικές τιμές.

Η ChinaTown του Λονδίνο

H China town του Λονδίνου αποτελεί μια σημαντική συνιστώσα του πολυπολιτισμικού στοιχείου, που διαθέτει η βρετανική πρωτεύουσα. Καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε άλλες εμβληματικές συνοικίες της πόλης, την Τραφάλγαρ Σκουέρ (Τrafalgar Square) και το Σόχο (Soho), συνοικία που από τον 17ο αιώνα αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό κέντρο διανόησης, η China town δίνει το δικό στίγμα σε αυτή την πολυσύχναστη και άκρως ενδιαφέρουσα περιοχή.

Διαθέτει περισσότερα από 80 ενδιαφέροντα και ατμοσφαιρικά εστιατόρια, κάποια από τα οποία προσφέρουν πιάτα από άλλες (εκτός της Κίνας) ασιατικές κουζίνες -κορεάτικη, ιαπωνική, ταϋλανδέζικη και ινδική. Η China town έχει αποκτήσει τη φήμη ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς φαγητού στην πρωτεύουσα της Βρετανίας. Ωστόσο, αυτή η ζωντανή περιοχή διαθέτει, επίσης, μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ μπαρ του Λονδίνου. Λιγότερα αξιοπρόσεκτα από τα εντυπωσιακής αισθητικής εστιατόρια, τα επώνυμα κοκτέιλ bars προσφέρουν απολαυστικές δημιουργίες σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Εκτός από τις γαστρονομικές δημιουργίες των εστιατορίων της China town, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ασιατική κουζίνα, επιλέγοντας γρήγορα φαγητά δρόμου και σνακς από μια ολόκληρη ποικιλία γλυκών και αλμυρών αρτοσκευασμάτων, όπως τα Spring Onion Chicken Floss Rolls και τα περίφημα ψάρια Taiyaki (μαλακές βάφλες σε σχήμα ψαριού γεμάτες με πάστα κρέμας). Μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών και προϊόντων ασιατικής κουζίνα προσφέρουν και τα ασιατικά super markets, κάποια από τα οποία διαθέτουν ιδιαίτερα εξειδικευμένα προϊόντα, όπως το “Oseyo”, που εξειδικεύεται σε κορεάτικης προέλευσης τρόφιμα. Την ξεχωριστή ατμόσφαιρα της ασιατικής αυτής γωνιάς συμπληρώνουν καφέ και μικρά αρτοποιεία, εξειδικευμένα σε ιδιαίτερα αρτοσκευάσματα, όπως το “Sari Center”, το “Lesgrain French Coffee House”, το “Harrison Marks’ Glamour Studio”.

Πηγή: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Στην Εργατική Πρωτομαγιά είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

Για να τιμήσει το ρόλο και τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Η «Finos Film» υποδέχεται την Πρωτομαγιά (VIDEO)

Ευχές για μια ολάνθιστη και ξένοιαστη Πρωτομαγιά.

Έναρξη Αντιπυρικής Περιόδου 2024 | Ενημερωνόμαστε – Προετοιμαζόμαστε – Προστατεύουμε το δάσος

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους.

Οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας για την Εργατική Πρωτομαγιά

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ανακοινώσει σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Μ.Τετάρτη το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Διεθνής Ημέρα Εργατών

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνής Ημέρα Εργατών

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου.