Ποια μπύρα να πάρω; Κεφάλαιο Weisse

- Advertisement -

Όλοι αγαπάμε την καλή μπύρα όμως πως θα βρούμε μια που θα ταιριάζει στα γευστικά μας γούστα; Ένας οδηγός που ίσως σε κατευθύνει και να ξεφύγεις από τις “παραδοσιακές” μπύρες.

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι γεύση θες να έχει η μπύρα σου. Οι περισσότεροι κινούνται ανάμεσα σε γλυκές και πικρές μπύρες καθώς αυτές τις γεύσεις εντοπίζουν πιο εύκολα και τους ευχαριστούν. Μυστικό όσο περισσότερες μπύρες δοκιμάζεις θα ανακαλύπτεις πως έχουν πολλές διαφορές τελικά μεταξύ τους. Κάποιες είναι πιο ξινές, ενώ κάποιες άλλες πιο “πιπεράτες”. Σήμερα θα αναλύσουμε τις weisse.

Η γερμανική τους ονομασία είναι weissbier και μεταφράζονται ως λευκές ή θολές μπύρες. Είναι μια αγαπημένη κατηγορία των Ελλήνων καθώς είναι πολύ αρωματικές, με μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ οι περισσότερες, ενώ υπάρχουν πολλές και αρκετά οικονομικές στο εμπόριο.

Σε τι διαφέρει όμως μια weisse από μια lager; Έχουν υψηλά ποσοστά σταριού όπου μαζί με το κριθάρι δίνουν ένα πιο πλούσιο αποτέλεσμα. Η μεγάλη όμως διαφορά είναι στη μαγιά. Οι μπύρες weisse χρησιμοποιούν αφροζύμες ενώ οι lager βυθοζύμες. Με άλλα λόγια, οι διαφορετικού τύπου ζυμομύκητες προσδίδουν και ξεχωριστά γευστικά αποτελέσματα. Οι αφροζύμες τις περισσότερες φορές δεν φιλτράρονται και να παραμένουν υπολείμματα στο τελικό προϊόν. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν πίνουμε μια weisse μπύρα υπάρχει η αίσθηση παλαίωσης.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό τους είναι ο πολύ πλούσιος αφρός που δημιουργούν καθώς όταν ανοιχτούν οι αφροζύμες κάνουν επαναζύμωση εντός του ποτηριού. Γι’ αυτό το λόγω και χρειάζεται “τέχνη” για να σερβίρεις μια weisse. Ποτέ δεν την βάζουμε από πάνω. Πάντα πρέπει να στρέψουμε το ποτήρι στο μπουκάλι και με αργές κινήσεις να βάλουμε την μπύρα μας, ενώ σιγά σιγά, θα το φέρνουμε προς τον κάθετο άξονα. Κάπου στο τελευταίο 1/4 σταματάμε και κουνάμε το μπουκάλι με σκοπό να “ξυπνήσουμε” και να ξεπλένουμε τη μαγιά που έχει κολλήσει στα τοιχώματα ώστε να την τοποθετήσουμε με έναν εντυπωσιακό αφρό μέσα στο ποτήρι μας. Να θυμάστε η τελευταία σταγόνα είναι πάντα και η πιο γευστική καθώς περιέχει περισσότερη μαγιά !

Ας δούμε μερικές μπύρες που μπορούμε να βρούμε εύκολα σε μια μας έξοδο:

Weihenstephaner Vitus – Ο βασιλιάς των Weisse

9e0ec_Weihenstephaner-Vitus-cervejaΈχει ανοιχτό χρώμα, πιπεράτη γεύση, μαγιά κορυφαίας ποιότητας που σε συνδυασμό με την παραδοσιακή Double – Mash μέθοδο παραγωγής την καθιστούν μια ιδιαίτερη μπύρα με μεγάλο σώμα και ξεχωριστή γεύση. Προσοχή διότι είναι γλυκιά και πίνεται εύκολα αλλά στην πραγματικότητα “βαράει” καθώς έχει 7,7% alc. Είναι κορυφαία επιλογή και αρκετά οικονομική για την ποιότητα της καθώς είναι στα όρια των weisse και των special. Μόνο οι εκλεπτυσμένοι ουρανίσκοι θα την εκτιμήσουν !

Paulaner Heffe Weiss – Η σταθερή mainstream αξία

DSC_0213

Ίσως η γνωστότερη Weiss στη ελληνική αγορά , απ’ τα μεγαλύτερη ζυθοποιϊα της Βαυαρίας. Μια μπύρα με πλούσια φρουτώδη γεύση. Έχει τόνους μπανάνας στο τελείωμα και αποτελεί αγαπημένη των Ελλήνων. Παρά την μαζικότητα της παραμένει μια εξαιρετική μπύρα με ισορροπία για weisse. Με το 5.5% alc  σίγουρα πάτε και για μια δεύτερη ενω ειναι η ιδανικη για την “πρώτη” σου φορά.

König Ludwig Weissbier – Κάτι παραπάνω από μια μπύρα
DSCN4488

Ξεπερνά κάθε απλή weisse στην κατηγορία της καθώς είναι μια εκπληκτική αρωματική μπύρα. Έχει σχετικά απαλή γεύση που αφήνει το περιθώριο να καταλάβεις πιο σύνθετες νότες που θυμίζουν μήλο και φλούδα από λεμόνι και διακριτά αρώματα απο πικάντικο πιπέρι. Προσωπικά θα συνιστούσα κάποιος να μην ξεκινήσει με αυτή καθώς θα θέσει πολύ ψηλά τον πήχη και δεν θα το ικανοποιεί κάποια άλλη weisse. Με μόλις 5% alc την κάνει ιδανική και απολαυστική.

Franziskaner Weissbier- Η ξινή της παρέας

franz_wallpaper_1280x1024_03

Φτιάχνεται από σιτάρι με γεμάτο και απαλό σώμα, δροσερή και σπινθιρίζουσα ενώ θυμίζει πού σίκαλη καθώς είναι πιο ξινή από τις συνηθισμένες weisse. Έχει πλούσιο λευκό αφρό το ελαφρύ άρωμα μπανάνας. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η πιπεράτη αίσθηση που αφήνει στο τέλος μαζί με μια σχετικά ξινή και ευχάριστη γεύση και έντονες νότες παλαίωσης καθώς έχει σχετικά μεγαλύτερα επίπεδα μαγιάς από τις άλλες μπύρες. Είναι ελαφριά με 5% alc για απαιτητικούς και τολμηρούς ουρανίσκους.

Βεργίνα Weiss- Η ελληνική πρόταση

weiss-banner-550_1

Αντάξια των γερμανικών η ελληνική Βεργίνα είναι μια μπύρα που αλλάζει τα δεδομένα. Είναι σταρένια, αφρώδης μπύρα με θολή όψη, η οποία προέρχεται από την ειδική αφροζύμη που περιέχει. Tα συστατικά της είναι βύνη σιταριού, βύνη κριθαριού, ειδικά καραμελοποιημένες βύνες σιταριού, αρωματικός λυκίσκος Tettnanger, αφροζύμη και νερό. Η ειδική αφροζύμη από την οποία παρασκευάζεται, της δίνει ένα πλούσιο άρωμα, που θυμίζει γαρύφαλλο και μπανάνα. Έχει 5,4% alc και σίγουρα θα σας κερδίσει και θα γίνεται φανατικοί της.

Επιμέλεια: Ιωσήφ Χαλαβαζής

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

Στα δικαστήρια Παπανικολάου και Κωνσταντάτος για τα όρια των Δήμων Γλυφάδας – Ελληνικού (ΧΑΡΤΕΣ)

Η αγωγή του Δήμου Γλυφάδας κατά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με επίδικο γεωτεμάχιο έκτασης 809,00 τ.μ. στα όρια δύο «γειτόνων».

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: «Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του

Παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ».

Αφρικανική σκόνη: Τι μεταφέρει και πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία

Η σκόνη είναι ένας τύπος σωματιδίων (PM) που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.