Νέος, δυναμικός, Χριστιανός Ορθόδοξος, Εβραίος, γκέι… Σκιαγραφώντας τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Αττάλ

Στις 9 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Eμανουέλ Μακρόν διόρισε Πρωθυπουργό τον τριαντατετράχρονο Γκαμπριέλ Αττάλ. Για άλλη μια φορά, o Ε. Μακρόν καινοτόμησε.  Ήδη, τον Μάιο του 2022, με την επανεκλογή του, είχε τοποθετήσει την Ελιζαμπέτ Μπορν ως Πρωθυπουργό, μια τεχνοκράτισσα και αυστηρή γυναίκα που διεκπεραίωσε, μεταξύ άλλων, τη δύσκολη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Για το δεύτερο μισό της θητείας του (που λήγει το 2027) επέλεξε τη νεότητα, τον δυναμισμό, το σύμβολο επί της ουσίας μιας σύγχρονης Γαλλίας. Ο Γκαμπριέλ Αττάλ γίνεται έτσι ο νεότερος Πρωθυπουργός που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος που αναλαμβάνει τη θέση αυτή.

Γκαμπριέλ Αττάλ: ο καλός και επίμονος μαθητής.

Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1989 στα προάστια του Παρισιού σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Ο πατέρας του, ο Ιβ Αττάλ, παραγωγός ταινιών, ήταν τυνησιακής και αλσατικής εβραϊκής καταγωγής. Πέθανε από καρκίνο το 2015. Η μητέρα του, Μαρί ντε Κουρίς, είναι ρωσοελληνικής ορθόδοξης καταγωγής και προέρχεται από αριστοκρατική οικογένεια. Εργάζεται επίσης στον τομέα της παραγωγής. Έχει πολύ στενές σχέσεις με τον γιο της και δεν δίστασε μάλιστα στο παρελθόν να τον στηρίξει ανοιχτά, όταν έπεσε θύμα ομοφοβικών απειλών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γκαμπριέλ Αττάλ μεγάλωσε στο Παρίσι και σπούδασε στο διάσημο ιδιωτικό σχολείο Ecole Alsacienne. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas και έπειτα απέκτησε μεταπτυχιακό στη Δημόσια διοίκηση στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Institut d’ Εtudes Politiques de Paris). Σχολή από την οποία έχουν περάσει οι μεγαλύτεροι πολιτικοί της Γαλλίας!

Το 2006, σε ηλικία μόλις 18 ετών, γράφτηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 2016. Συμμετείχε στην εκστρατεία της Σεγκολέν Ρουαγιάλ κατά του Νικολά Σαρκοζί το 2007 και έγινε σύμβουλος, κατά τη διάρκεια της θητείας του Φρανσουά Ολλάντ (2012-2017), της Υπουργού Υγείας Μαρισόλ Τουρέν. Παράλληλα, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στη Vanves, ένα εύπορο προάστιο της πρωτεύουσας.

Το 2016, εγκατέλειψε τους υπό διάλυση σοσιαλιστές και προσχώρησε στο νέο κόμμα που ίδρυσε ο ανερχόμενος Εμανουέλ Μακρόν. Από τους πρώτους και σταθερούς υποστηρικτές του, ο Γ. Αττάλ εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2017 και ορίστηκε εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου (La République en Marche) το 2018. Την ίδια χρονιά, μετά τη συμμετοχή του σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, πήρε τη θέση του Υφυπουργού Παιδείας και Νεολαίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2022, ένα μήνα μετά την επανεκλογή του προέδρου Μακρόν, επανεξελέγη βουλευτής και ορίστηκε Υπουργός Δημοσίων Δράσεων και Προϋπολογισμού στην κυβέρνηση της  Ελιζαμπέτ Μπορν.

Τον Ιούλιο του 2023, ο πιστός στρατιώτης του Γάλλου προέδρου διορίζεται Υπουργός Παιδείας και Νεολαίας. Γιατί αναλαμβάνει αυτό το Υπουργείο; Πρώτον, ο Μακρόν τον εμπιστεύεται, δεύτερον, έχει εμπειρία στα θέματα εκπαίδευσης και τρίτον έχει καλή δημοτικότητα για το πιο δύσκολο Υπουργείο! Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται και το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση: παραιτήσεις, ανεπαρκείς μισθοί, βία στα σχολεία, πενιχρά αποτελέσματα στο διεθνές πρόγραμμα PISA κτλ. Η προτεραιότητα του Υπουργού είναι λοιπόν να καθησυχάσει τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο ενός υγιούς διαλόγου και να καταπολεμήσει με κάθε τρόπο τη βία. Πολύ γρήγορα απαγορεύει τη χρήση της αμπάγιας (παραδοσιακό γυναικείο αραβικό ένδυμα) στα σχολεία. Στις 9 Ιανουαρίου, όταν ο Μακρόν του προσφέρει επίσημα τη θέση του Πρωθυπουργού, ορισμένα συνδικάτα εκπαιδευτικών διαμαρτύρονται για το σύντομο χρονικό διάστημα που έμεινε στο Υπουργείο Παιδείας (6 μήνες), καθώς είχε υποσχεθεί να προβεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο νέος «locataire de Matignon» (ένοικος του πρωθυπουργικού μεγάρου του Ματινιόν) δήλωσε βέβαια ότι « θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εκπαιδευτικών».

Στις 9 Ιανουαρίου 2024, την επομένη της παραίτησης της Ελιζαμπέτ Μπορν, ο τριαντατετράχρονος Γκαμπριέλ Αττάλ ορίζεται λοιπόν Πρωθυπουργός. Ο Πρόεδρος Μακρόν τον επέλεξε, επειδή είναι νέος, πλέον έμπειρος, πιστός και εργατικός. Επιπλέον, η γαλλική κοινή γνώμη φαίνεται να τον συμπαθεί. Επιπροσθέτως, εκτιμάται πολύ από την Μπριζίτ Μακρόν, την Πρώτη Κυρία.  Είναι τέλος, το σύμβολο της σημερινής Γαλλίας που θέλει να προωθήσει ο Ε. Μακρόν: της αξιοκρατίας, της πολυπολιτισμικότητας και της προόδου. Ο Γ. Αττάλ  είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος και είχε υπογράψει μέχρι πρότινος σύμφωνο συμβίωσης  με τον Στεφάν Σεζουρνέ, ευρωβουλευτή και γενικό γραμματέα του προεδρικού κόμματος. Αν και έχει μιλήσει ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία του, ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε ποτέ να δώσει λεπτομέρειες για τη σχέση του. Σε κάθε περίπτωση, το ζευγάρι χώρισε πρόσφατα ενώ παράλληλα ο Στεφάν Σεζουρνέ διορίστηκε Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών στην κυβέρνηση Αττάλ.

Ορισμένοι λένε ότι ο  πρόεδρος Μακρόν προετοιμάζει τον διάδοχό του για το 2027. Ο Γ. Αττάλ λοιπόν  για την Προεδρία; Θα είναι έτοιμοι οι Γάλλοι να ψηφίσουν έναν ορθόδοξο, εβραίο και κυρίως γκέι; Είναι η γαλλική κοινωνία έτοιμη; Ίσως. Σίγουρα όμως το δυνατό χαρτί του Γάλλου προέδρου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους συντηρητικούς, οι οποίοι είναι ακόμα αρκετά ισχυροί. Βέβαια, μέχρι το 2027 πολλά μπορούν να συμβούν.

Προς το παρόν, ας δούμε πώς θα κυβερνήσει τη χώρα του Σαρλ ντε Γκωλ, γιατί βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο: πολιτική ένταση, οικονομική στασιμότητα, ισλαμισμός, κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος… Έχει και να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι!


*Αναστάσιος ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑΣ
Καθηγητής, Ιστορικός, Συγγραφέας  
Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας (Ψυχογιός, 2022)
Enseignant, Historien, Conférencier
Sur les traces des Juifs de Grèce (VA Editions, 2023)
La Shoah. L’obsession de l’antisémitisme depuis le XIXe siècle (Bréal, 2020)
Teacher, Historian, Lecturer
In the Footsteps of the Jews of Greece (Vallentine Mitchell, 2024)
Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

24ωρες περιπολίες σε Λυκαβηττό, Φιλοπάππου και Τουρκοβούνια για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. Σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Σάββατο το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί στις 22 Ιουνίου 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του «σκαραβαίου».

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 115 εκατ. ευρώ για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό

«Πράσινο φως» στον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της κατασκευής του νέου Γηπέδου, συνολικής έκτασης 33,6 στρεμμάτων στη γειτονιά του Βοτανικού.

LANGaware: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της διάγνωσης της άνοιας και των ψυχιατρικών διαταραχών

Μέσα σε τρία λεπτά ο γιατρός έχει στα χέρια του την αποτίμηση του κινδύνου για την γνωστική εξασθένιση.

Η Εσπλανάδα και το υπόγειο πάρκινγκ στην καρδιά της Γλυφάδας (ΦΩΤΟ)

Θα ενώνει το παραλιακό μέτωπο με την πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, μαζί με υπόγειο πάρκινγκ 7000 θέσεων στάθμευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί στις 22 Ιουνίου 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του «σκαραβαίου».

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 115 εκατ. ευρώ για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό

«Πράσινο φως» στον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της κατασκευής του νέου Γηπέδου, συνολικής έκτασης 33,6 στρεμμάτων στη γειτονιά του Βοτανικού.