Τα τρία φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος και τα… στοιχήματα στα κίτρινα (ΚΑΡΤΕΣ)

Αρχίζει να διαλύεται η… ομίχλη που σκέπαζε τα νέα, πολύχρωμα τιμολόγια του ρεύματος, μετά τη δημοσίευση συγκριτικών πινάκων από τη Ρυθμιστική Αρχή για τις χρεώσεις του Ιανουαρίου στους τρεις βασικούς τύπους τιμολογίων (ειδικό/πράσινο, σταθερό/μπλε και κυμαινόμενο/κίτρινο). Το BD παρουσιάζει τους αναλυτικούς σχετικούς πίνακες, που αναδεικνύουν και τα πιο συμφέροντα τιμολόγια όλων των κατηγοριών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πράσινο τιμολόγιο, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αρχικά είχε προκαλέσει αντιδράσεις των παρόχων, αναπτύχθηκε με το πέρασμα του χρόνου αρκετά έντονος ανταγωνισμός και το τελικό αποτέλεσμα είναι υπέρ των καταναλωτών: η ΔΕΗ έχει, όπως είχε διαφανεί εξαρχής, το χαμηλότερο τιμολόγιο σε αυτή την κατηγορία, όπου έχουν μεταπέσει αυτόματα όλοι οι καταναλωτές μετά τις 31 Δεκεμβρίου εάν δεν δήλωσαν την εναντίωσή τους. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι πάροχοι που έχουν δώσει τιμές που κινούνται σε μικρή απόσταση από αυτές της ΔΕΗ και μάλιστα είναι χαμηλότερες για τις μηνιαίες καταναλώσεις άνω των 500KWh.

Αρχικά, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. Στις γνωστοποιήσεις που είχαν κάνει οι πάροχοι στη ΡΑΑΕΥ στις αρχές Δεκεμβρίου, φαινόταν η ΔΕΗ να έχει με διαφορά τη χαμηλότερη χρέωση, λίγο κάτω από τα 160 €/MWh (ή 16 λεπτά/κιλοβατώρα), με τους άλλους μεγάλους παρόχους να διατηρούν αρκετή απόσταση, με χρεώσεις ακόμη και πάνω από τα 200€/MWh.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η τιμή της χονδρικής έπεσε αρκετά χαμηλότερα από όσο υπολόγιζαν οι πάροχοι και όλες οι τιμές λιανικής του ειδικού τιμολογίου συμπιέσθηκαν. Ταυτόχρονα, όμως, φάνηκε ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι άλλαξαν την αρχική τους στάση: ενώ είχαν επιλέξει να δώσουν τη «μάχη» κυρίως στα κίτρινα τιμολόγια, που έχουν και το μικρότερο ρίσκο για τους παρόχους, τελικά αρκετοί διαμόρφωσαν ανταγωνιστικές χρεώσεις και στο πράσινο τιμολόγιο. Αυτό συνέβη όχι μόνο υπό την πίεση της κυβέρνησης, αλλά και των… κανόνων του μάρκετινγκ: αρκετοί πάροχοι επιδίωξαν να πλασαριστούν σε καλή θέση στους πίνακες της Ρυθμιστικής Αρχής για λόγους εντυπώσεων.

Πράσινα τιμολόγια: Πρώτη η ΔΕΗ, αλλά υπό… πολιορκία

Στα ειδικά τιμολόγια, είναι σαφές ότι η ΔΕΗ έχει προσφέρει τις καλύτερες χρεώσεις, ειδικά για όσους έχουν χαμηλές καταναλώσεις, μέχρι 500KWh, αφού είναι και η μόνη εταιρεία που διατηρεί ξεχωριστές χρεώσεις για τις υψηλότερες καταναλώσεις με αρκετά σημαντική προσαύξηση.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΓΙΟ ΧΡΕΩΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΔΕΗ* Ειδικό 5.00 136.35 / 145.95 Χρέωση νυχτερινού 111,55 €/MWh
ΕΛΙΝΟΙΛ Ειδικό 5.00 140.38
ΗΡΩΝ Ειδικό 5.00 140.52
VOLTERRA Ειδικό 4.50 144.00
WE ENERGY Ειδικό 5.00 166.06
SOLAR ENERGY Ειδικό 5.00 168.80
VOLTON Ειδικό 4.90 169.05
ΖΕΝΙΘ Ειδικό 5.00 169.47
ELPEDISON Ειδικό 5.00 170.58
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ειδικό 5.00 172.65
OTE ESTATE Ειδικό 5.00 198.00
NRG Ειδικό 5.00 216.20
PROTERGIA Ειδικό 4.00 222.60
*136.35 για τις πρώτες 500KWh, 145.95 για πάνω από 500

Όπως φαίνεται στον πίνακα, η τελική χρέωση της ΔΕΗ είναι 136,35€/MWh για τις πρώτες 500KWh και ανεβαίνει σχεδόν στα 146 για την κατανάλωση πάνω από αυτό το όριο. Όσοι έχουν νυχτερινό τιμολόγιο επωφελούνται από χρέωση 111,55€/MWh. Τρεις εναλλακτικοί πάροχοι (ΕΛΙΝΟΙΛ, ΗΡΩΝ, VOLTERRA) «πολιορκούν τη ΔΕΗ με τιμές 140 – 144€/MWh, που όμως αφορούν ενιαία χρέωση ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι ένας καταναλωτής που ξεπερνά αρκετά τις 500KWh μηνιαίας κατανάλωσης, όπου η ΔΕΗ επιβάλλει υψηλότερες χρεώσεις, πιθανόν να έχει την ίδια ή και χαμηλότερη επιβάρυνση, αν επιλέξει έναν από τους παρόχους που βρίσκονται κοντά στη ΔΕΗ.

Πολλοί είναι πάντως οι πάροχοι που δεν θέλησαν να δώσουν τη «μάχη» του ανταγωνισμού στα πράσινα τιμολόγια, γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των πελατών τους έχουν στραφεί σε κάποιο από τα σταθερά ή κυμαινόμενα τιμολόγια που προσφέρουν.

Μπλε τιμολόγια: «Νικήτρια» η ΕΛΙΝΟΙΛ

Στα σταθερά (μπλε) τιμολόγια, που είναι πολύ ακριβότερα από τα πράσινα και τα κίτρινα γιατί ενέχουν σημαντικό ρίσκο για τους παρόχους, εάν οι τιμές κινηθούν απρόβλεπτα ανοδικά το επόμενο 12μηνο, η ΔΕΗ δεν… έβαλε τα δυνατά της, γνωρίζοντας ότι ο μεγάλος όγκος των πελατών της θα περάσουν στα πράσινα. Πέντε εναλλακτικοί πάροχοι προσφέρουν χαμηλότερες χρεώσεις.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΓΙΟ ΧΡΕΩΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΕΛΙΝΟΙΛ Power on! Blue 5.00 149.00 Χρέωση νυχτερινού 139 €/MWh
ΖΕΝΙΘ Power Home Fixed SE 5.00 160.00
ΗΡΩΝ Home Fix 3 7.50 165.00
PROTERGIA Οικιακό Value Safe 3.50 165.00
ELPEDISON Bright 3.00 169.00
ΔΕΗ My Home Online 3.50 175.00 Χρέωση νυχτερινού 166 €/MWh
ΔΕΗ My Home Enter 5.00 179.00 Χρέωση νυχτερινού 169 €/MWh
ΖΕΝΙΘ Power Home Fixed 5.00 180.00

Με διαφορά την καλύτερη τιμή δίνει σε αυτή την κατηγορία η ΕΛΙΝΟΙΛ,καθώς επιτρέπει «κλείδωμα» σε επίπεδο κάτω από τα 150€/MWh και με αρκετά χαμηλή χρέωση νυχτερινού τιμολογίου (139€/MWh). Άλλες τέσσερις εταιρείες (ΖΕΝΙΘ, ΗΡΩΝ, PROTERGIA, ELPEDISON) δίνουν τιμές μεταξύ 160 και 169€/MWh και ακολουθούν τα δύο προϊόντα της ΔΕΗ με χρεώσεις 175 και 179€/MWh.

Πάντως, πρέπει να τονισθεί ότι τα μπλε τιμολόγια προσφέρουν στους καταναλωτές μια πολύ ακριβή (περίπου 30% σε σχέση με κυμαινόμενα τιμολόγια) κάλυψη έναντι ενός ρίσκου που έχει πολύ μικρές πιθανότητες να κάνει την εμφάνισή του. Δηλαδή, έναντι του ρίσκου να ανεβούν απότομα και απρόβλεπτα οι τιμές χονδρικής του ρεύματος και να επαναληφθούν όσα είχαν συμβεί στο όχι μακρινό παρελθόν, όταν η άνοδος στη χονδρική σε συνδυασμό με τις ρήτρες αναπροσαρμογής είχαν «κάψει» τους καταναλωτές. Τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η επανάληψη αυτού του σεναρίου δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή, άρα δεν έχει πολύ νόημα να πληρώνει ένας καταναλωτής ακριβά για να καλυφθεί για αυτόν τον κίνδυνο.

Κίτρινα τιμολόγια: Τα… κρυφά χαρτιά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κίτρινα τιμολόγια, για τα οποία οι πίνακες της ΡΑΑΕΥ δεν μπορούν να δώσουν την πλήρη εικόνα, αλλά πιθανότατα θα είναι τα φθηνότερα της αγοράς, τουλάχιστον εάν δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη επιδείνωση των συνθηκών στο χρηματιστήριο ενέργειας.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΓΙΟ ΧΡΕΩΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΔΕΗ* MyHome 4All (<= 500 kWh/μήνα) 5.00 126.53 / 171.33 Χρέωση νυχτερινού 105,73 €/MWh
PROTERGIA Value Fair 5.00 132.80
PROTERGIA Value Simple 5.00 140.60
PROTERGIA Helios Value 0.00 166.90
PROTERGIA Plus 1.00 166.90
*126,53 για τις πρώτες 500KWhr, 171,33 για πάνω από 500

Στον πίνακα της ΡΑΑΕΥ παρουσιάζονται μόνο τα κίτρινα τιμολόγια όπου οι τιμές διαμορφώνονται εκ των προτέρων, με μια ενιαία τιμή για λόγους συγκρισιμότητας (στους λογαριασμούς οι καταναλωτές θα δουν ξεχωριστάτις βασικές τιμές και τις χρεώσεις του μηχανισμού διακύμανσης).

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, η ΔΕΗ έχει το προϊόν με τη χαμηλότερη χρέωση, μόλις 126,53€/MWh για τις πρώτες 500kWh κατανάλωσης, ενώ για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις η χρέωση ανεβαίνει αισθητά, στα 171,33€/MWh. Εδώ ενσωματώνεται μια ρήτρα εξοικονόμησης για όσους καταφέρουν (και είναι ένα αρκετά δύσκολο κατόρθωμα…) να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 15%. Αυτοί οι καταναλωτές θα τιμολογηθούν με τη χαμηλή χρέωση των 126,53€/MWh για το σύνολο της κατανάλωσής τους.

Στην ίδια κατηγορία τιμολογίων, «παίζει δυνατά» η PROTERGIA,προσφέροντας ενιαία χρέωση (ανεξαρτήτως κατανάλωσης) που κατεβαίνει ως τα 132,80€/MWh. Οι άλλοι πάροχοι διαθέτουν προϊόντα όπου οι χρεώσεις του μηχανισμού διακύμανσης θα υπολογισθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, οπότε και θα διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα για τα τιμολόγιά τους.

Τα… στοιχήματα των κίτρινων τιμολογίων

Μπορούν, όμως, οι καταναλωτές να επιλέξουν από την αρχή του Ιανουαρίου ένα κίτρινο τιμολόγιο, χωρίς να γνωρίζουν τον τελικό λογαριασμό που θα βγει μετά από ένα μήνα; Για όσους έχουν διάθεση να αναλάβουν ρίσκο, αλλά και την υπομονή να μελετήσουν τους τύπους υπολογισμού των κίτρινων τιμολογίων, η άσκηση αυτή μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη.

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για να κάνουν τους υπολογισμούς τους: ποια είναι η βασική τιμή χρέωσης, ποια είναι η ανώτατη τιμή, πέραν της οποίας ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης, δηλαδή η νέα μορφή της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς και ποιος είναι ο συντελεστής προσαύξησης που έχει υιοθετήσει η εταιρεία σε κάθε προϊόν κίτρινου τιμολογίου (ένας αριθμός λίγο μεγαλύτερος από τη μονάδα).

Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία δηλώνει ότι επιβάλλει προσαύξηση όταν η μέση τιμή χονδρικής του μήνα υπερβεί τα 60€/MWh, ο καταναλωτής θα πρέπει να βάλει ένα… στοίχημα για την προσαύξηση: μέχρι στιγμής, στις τέσσερις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, η μέση τιμή χονδρικής έχει υποχωρήσει στα 84€/MWh. Ένα πιθανό σενάριο είναι να μην ξεπεράσει τα 90€/MWh.

Σε αυτή την περίπτωση, διαμορφώνεται μια διαφορά 30€/MWh, που ενσωματώνεται στον μηχανισμό διακύμανσης, πολλαπλασιαζόμενη με τον συντελεστή προσαύξησης (π.χ.: 1,25, δηλαδή μια προσαύξηση κατά 25%). Το γινόμενο αυτής της πράξης (30€/MWh Χ 1,25) μας δίνει το «καπέλο» του μηχανισμού διακύμανσης, που είναι 37,5€/MWh σε αυτό το παράδειγμα.

Αν η βασική τιμή χρέωσης είναι 80€/MWh (οι βασικές τιμές αυτών των τιμολογίων είναι αρκετά χαμηλές) και η χρέωση του μηχανισμού διακύμανσης είναι 37,5€/MWh, ο καταναλωτής του παραδείγματος θα έχει μια χρέωση 117,5€/MWh, δηλαδή χαμηλότερη από τις χαμηλότερες χρεώσεις των άλλων τιμολογίων. Και θα έχει επιβραβευθεί για τον κόπο του και για το ρίσκο που ανέλαβε. Φυσικά, ουδείς μπορεί να αποκλείσει να κινηθούν «ανάποδα» οι τιμές στη χονδρική και να βγει χαμένος…

Πηγή: Νώντας Χαλδούπης / businessdaily

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σαββατοκύριακο στο Κτήμα Φιξ

2η Ηράκλεια Γιορτή της Άνοιξης για μικρούς και μεγάλους.

Χ.Δούκας: «Να αποσυνδέσουμε τις εργασίες στις πλατείες από τα έργα του Μετρό»

Ο Δήμαρχος της Αθήνας ζητά να δοθούν γρήγορα πίσω στους κατοίκους οι ελεύθεροι χώροι.

Καθαρά και κατάλληλα τα νερά κολύμβησης στο Δήμο Κρωπίας

Εξαιρετικές οι τιμές μικροβιολογικού ελέγχου από αξιόπιστο πιστοποιημένο εργαστήριο ανάλυσης.

Reunion The Musical: Γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η παράσταση στο Παλλάς

Το πρόβλημα με τους μηχανισμούς της σκηνής των καλλιτεχνών αποδείχτηκε πιο σοβαρό απ’ ότι αρχικά πίστευαν.

Τρύπα 15 μέτρων στην καρδιά του Κολωνακίου! (VIDEO)

Η μεγαλύτερη «τρύπα» της Αθήνας βρίσκεται στο Κολωνάκι. Βίντεο από ψηλά με το εντυπωσιακό σκάμμα, το βάθος του οποίου ξεπερνά το ύψος μιας πενταώροφης πολυκατοικίας.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Παρασκευή το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρύπα 15 μέτρων στην καρδιά του Κολωνακίου! (VIDEO)

Η μεγαλύτερη «τρύπα» της Αθήνας βρίσκεται στο Κολωνάκι. Βίντεο από ψηλά με το εντυπωσιακό σκάμμα, το βάθος του οποίου ξεπερνά το ύψος μιας πενταώροφης πολυκατοικίας.