Ψυχρή εισβολή το Σαββατοκύριακο | Πού και πότε αναμένονται χιονοπτώσεις

Αξιοσημείωτη μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα και μέχρι την Κυριακή 17/12, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ο έντονος ατμοσφαιρικός κυματισμός πάνω από την Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούσαν στη χώρα μας να δώσουν τις επόμενες ημέρες τη θέση τους σε πολύ ψυχρές αέριες μάζες, με τη συνολική πτώσης της θερμοκρασίας να είναι της τάξης των 10-15 βαθμών κατά τόπους.

Αποτέλεσμα της ίδιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα είναι ο σχηματισμός βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα συνοδεύεται από τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλό υψόμετρο και προοδευτικά θυελλώδεις βοριάδες.

Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή του εκτιμώμενου αθροιστικού ύψους χιονιού στη χώρα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 16/12.

Καιρός: Πλησιάζει η ψυχρή εισβολή – Πού και πότε αναμένονται χιονοπτώσεις-1
Χάρτης 1: Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στη χώρα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 16/12.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η θερμοκρασία των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας χθες Πέμπτη 14/12 και αύριο Σάββατο 16/12. Το ατμοσφαιρικό αυτό επίπεδο χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση των θερμοκρασιακών μεταβολών στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Κορύφωση της ψυχρής εισβολής αναμένεται την Κυριακή 17/12.

Καιρός: Πλησιάζει η ψυχρή εισβολή – Πού και πότε αναμένονται χιονοπτώσεις-2
Χάρτης 2: Θερμοκρασία αερίων μαζών σε ύψος 1.500 μέτρων πάνω από την Ευρώπη την Πέμπτη 14/12.

Καιρός: Πλησιάζει η ψυχρή εισβολή – Πού και πότε αναμένονται χιονοπτώσεις-3
Χάρτης 3: Θερμοκρασία αερίων μαζών σε ύψος 1.500 μέτρων πάνω από την Ευρώπη το Σάββατο 16/12.
Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Τονίζεται παράλληλα ότι η ΕΜΥ επικαιροποίησε του Eκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι βροχές και οι καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται στη δυτική και τη βόρεια χώρα αναμένεται τις επόμενες ώρες να ενταθούν και να επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές. Παράλληλα από το απόγευμα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα και κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά, ενώ αύριο Σάββατο (16-12-2023) θα χιονίσει και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή τις επόμενες ώρες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το Σάββατο η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και στα κεντρικά τμήματα της χώρας κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικότερα:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) Σήμερα Παρασκευή (15-12-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και από το απόγευμα στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.

β) Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (16-12-2023) θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων στα δυτικά, αλλά στην ανατολική χώρα (κυρίως στις Σποράδες, στη Θεσσαλία, την Εύβοια, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν στη Χαλκιδική) τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα έως και το απόγευμα.

γ) Μετά το απόγευμα του Σαββάτου (16-12-2023) τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Σε αυτές τις περιοχές, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή.

Β. Χιονοπτώσεις, που κατά τόπους θα είναι πυκνές, θα σημειωθούν:

α) Τις επόμενες ώρες σήμερα Παρασκευή (15-12-2023) στη Δυτική Μακεδονία (και μέσα στις πόλεις), στα ορεινά της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδος και της Κεντρικής, ενώ προς το βράδυ θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (σε περιοχές με υψόμετρο από 500 μέτρα και πάνω). Σήμερα το βράδυ προς αύριο, Σάββατο, θα χιονίσει και στα ορεινά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

β) Αύριο Σάββατο (16-12-2023) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδος, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (περίπου από 200μ). Υφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Γ. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν:

α) Σήμερα Παρασκευή (15-12-2023) από το απόγευμα στη Βορειοανατολική Ελλάδα και κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

β) Αύριο Σάββατο (16-12-2023) αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο και από μεσημέρι σε όλο το Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

γ) Tην Κυριακή (17-12-2023) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Κεντρικό και το Νότιο Αιγαίο στα 8 μποφόρ μέχρι και το μεσημέρι, ενώ σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα και μετά.

Δ. Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Επισημαίνουμε ότι οι επικαιροποιήσεις των έκτακτων δελτίων που θα γίνονται ανά 12 ώρες αποτελούν συνέχεια του αρχικού δελτίου επιδείνωσης και δεν είναι νέα έκτακτα δελτία.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι υπόλοιπες αργίες του 2024 μετά το Πάσχα

Οι αργίες μετά το Πάσχα. Πότε είναι το επόμενο τριήμερο

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Αγιο Φως με ειδική πτήση

Θα ακολουθήσει η μεταφορά του με ειδικές πτήσεις στην ελληνική επικράτεια, από τις εταιρείες Aegean και Sky Express, σε εννιά και επτά προορισμούς αντίστοιχα.

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Η γνωστή ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 77 ετών.

Ημέρα του Πολέμου των Άστρων

Η 4η Μαΐου επελέγη από την παραφθορά της πιο γνωστής ατάκας της σειράς.

«Μετά Δόξης»: Το Νέο άλμπουμ του Ανδρέα Κατσιγιάννη

Χρειάστηκαν σχεδόν πέντε ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η τριλογία

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω άνδρας που έκοβε σωλήνες σε πυλωτές πολυκατοικιών (VIDEO)

Το περιστατικό κατήγγειλε στην Αστυνομία κάτοικος της περιοχής, η οποία υπέδειξε το δρόμο που ακολούθησε ο δράστης για να διαφύγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Αγιο Φως με ειδική πτήση

Θα ακολουθήσει η μεταφορά του με ειδικές πτήσεις στην ελληνική επικράτεια, από τις εταιρείες Aegean και Sky Express, σε εννιά και επτά προορισμούς αντίστοιχα.

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω άνδρας που έκοβε σωλήνες σε πυλωτές πολυκατοικιών (VIDEO)

Το περιστατικό κατήγγειλε στην Αστυνομία κάτοικος της περιοχής, η οποία υπέδειξε το δρόμο που ακολούθησε ο δράστης για να διαφύγει.