Ράλι των τιμών στα ενοίκια στην Αττική

Στην Αττική τα µισθώµατα των κατοικιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3% σε σχέση µε το 2022, µε τα πρωτεία της ακρίβειας να κατέχουν για ακόµη µια φορά τα νότια προάστια.

Παράλληλα, στα ύψη βρίσκονται και οι τιµές για αγορά ακινήτων, ακόµη και σε περιοχές που κατά το παρελθόν θεωρούνταν προσιτές για τα νοικοκυριά µε µέσο και µικρό εισόδηµα. Εντονη επίσης και η στροφή των αγοραστών και των ενοικιαστών σήµερα σε µικρότερης επιφάνειας κατοικίες, ενώ αξιοσηµείωτο είναι ότι έχουν «ξεπουλήσει» τα σπίτια που χρονολογούνται µεταξύ 1950-1980.

Οι τιμές των ενοικίων

Οι τιµές των ενοικίων διαφοροποιούνται ανάλογα µε την περιοχή, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Καθοριστικοί παράγοντες ωστόσο στις τιµές τους είναι αν είναι ανακαινισµένες, αν διαθέτουν ασανσέρ ή έχουν θέρµανση φυσικού αερίου, ή έχουν πρόσβαση σε Μετρό.

Στην Αττική τα µισθώµατα των κατοικιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3% σε σχέση µε το 2022, µε τα πρωτεία της ακρίβειας να κατέχουν για ακόµη µια φορά τα νότια προάστια, µε τα ενοίκια στη Βουλιαγµένη, σύµφωνα µε τα πρόσφατα στοιχεία του Spitogatos, να αγγίζουν τα 18 ευρώ ανά τ.µ.

Η κλίµακα

Στο κέντρο της Αθήνας, όπως αναφέρει η έρευνα της REMAX, σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται παλαιότερα ακίνητα ηλικίας 20 ετών και άνω, µε εµβαδόν που κυµαίνεται από 51 έως 75 τ.µ. Με διαφορά η ακριβότερη περιοχή είναι το Κολωνάκι, µε τα ενοίκια να ξεπερνούν τα 13 ευρώ/ τ.µ.

Παράλληλα, σηµαντική άνοδος καταγράφηκε και στις «παραδοσιακά» φοιτητικές περιοχές της Αθήνας, όπως στο Γουδή, που έχει µέση ζητούµενη τιµή ενοικίασης 10,8 €/τ.µ., στου Ζωγράφου φτάνουν πλέον στα 9,20 ευρώ/τ.µ., στα Ιλίσια στα 8,20 ευρώ/τ.µ., στο Κουκάκι στα 8,70 ευρώ/τ.µ.

Ενώ, πιο φθηνά ενοίκια εντοπίζονται στην Κυψέλη, όπου οι τιµές διαµορφώνονται στα 6,30 ευρώ/τ.µ., και στα Πατήσια µε τιµές στα 5,90 ευρώ/τ.µ. ∆υναµική επιστροφή στις υψηλές τιµές έχουν κάνει και τα βόρεια προάστια, µε τους ενοικιαστές να έχουν την τάση να επιλέγουν τα µεγαλύτερα ακίνητα εµβαδού από 101 τ.µ. έως 150 τ.µ.

Συγκεκριµένα, οι εξωπραγµατικές τιµές ενοικίων και η σηµαντική έλλειψη διαθέσιµων ακινήτων παρατηρείται στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού και της Φιλοθέης, µε τον µέσον όρο των ενοικίων να διαµορφώνεται στα 10,5 και στα 12 ευρώ/τ.µ., αντίστοιχα. Τα ενοίκια στην Κηφισιά αγγίζουν τα 10 ευρώ /τ.µ., στο Μαρούσι είναι στα 9,5 ευρώ /τ.µ. και στα Βριλήσσια στα 9 ευρώ/τ.µ.

Στη ∆υτική Αττική και στον Πειραιά, η ζήτηση αφορά διαµερίσµατα ηλικίας από 16 έως 20 ετών, εµβαδού από 51 έως 75 τ.µ., δηλαδή όπως και στο κέντρο της Αθήνας. Στις εν λόγω περιοχές οι τιµές των ενοικίων είναι εµφανώς πιο χαµηλές, µε τον Πειραιά ωστόσο, λόγω και του Μετρό, να έχει καταγράψει τις υψηλότερες αυξήσεις ενοικίων. Συγκεκριµένα, τα ενοίκια στον Πειραιά σήµερα διαµορφώνονται στα 8,10 ευρώ ανά τ.µ. Εµφανώς πιο προσιτές τιµές καταγράφονται στη Νίκαια, µε τα ενοίκια να αγγίζουν τα 7,20 ευρώ/τ.µ., στον Ρέντη µε 5,90 ευρώ/τ.µ., στον Κορυδαλλό µε 4,20 ευρώ/τ.µ. Στο Περιστέρι τα ενοίκια κοστίζουν 6,50 ευρώ/τ.µ. και στο Αιγάλεω οι τιµές διαµορφώνονται στα 6,20 ευρώ/τ.µ.

Νεόδµητα

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται και οι τιµές πώλησης των παλαιών και των νεόδµητων κατοικιών στην Αττική. Σύµφωνα µε την έρευνα της Geoaxis, οι τιµές των παλαιών διαµερισµάτων είναι αυξηµένες κατά 61% σε σχέση µε το 2014, ενώ κατά 66% έχει αυξηθεί και το κόστος πώλησης των νεόδµητων.

Παράλληλα, περιοχές όπως το Περιστέρι και οι Αµπελόκηποι, που κατά το παρελθόν θεωρούνταν οικονοµικές επιλογές για αγορά κατοικίας, σήµερα φαίνεται να προσεγγίζουν τα επίπεδα τιµών που είχαν τα βόρεια και νότια προάστια πριν από µία τριετία.

Συγκεκριµένα, στους Αµπελοκήπους οι τιµές πώλησης ακινήτων, άνω των 35 ετών, σήµερα φτάνουν τα 1.457 ευρώ/τ.µ. Στα νεόδµητα, το κόστος είναι ακόµη µεγαλύτερο, πλέον η τιµή ανέρχεται στα 2.745 ευρώ/τ.µ.

Στο κέντρο του Πειραιά η τιµή του µέσου ακινήτου αυξήθηκε κατά 47% σε σχέση µε το 2022. Εντυπωσιακό είναι και το «ράλι» τιµών στο Μαρούσι, όπου η µέση τιµή διαµορφώνεται σήµερα σε 1.850 ευρώ/τ.µ. (για µεταχειρισµένα ακίνητα ασφαλώς), έχοντας καταγράψει αύξηση κατά 45% σε σχέση µε το 2021.

 

Πηγή: Μαρία Καλούδη Απογευματινή της Κυριακής

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σαββατοκύριακο στο Κτήμα Φιξ

2η Ηράκλεια Γιορτή της Άνοιξης για μικρούς και μεγάλους.

Χ.Δούκας: «Να αποσυνδέσουμε τις εργασίες στις πλατείες από τα έργα του Μετρό»

Ο Δήμαρχος της Αθήνας ζητά να δοθούν γρήγορα πίσω στους κατοίκους οι ελεύθεροι χώροι.

Καθαρά και κατάλληλα τα νερά κολύμβησης στο Δήμο Κρωπίας

Εξαιρετικές οι τιμές μικροβιολογικού ελέγχου από αξιόπιστο πιστοποιημένο εργαστήριο ανάλυσης.

Reunion The Musical: Γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η παράσταση στο Παλλάς

Το πρόβλημα με τους μηχανισμούς της σκηνής των καλλιτεχνών αποδείχτηκε πιο σοβαρό απ’ ότι αρχικά πίστευαν.

Τρύπα 15 μέτρων στην καρδιά του Κολωνακίου! (VIDEO)

Η μεγαλύτερη «τρύπα» της Αθήνας βρίσκεται στο Κολωνάκι. Βίντεο από ψηλά με το εντυπωσιακό σκάμμα, το βάθος του οποίου ξεπερνά το ύψος μιας πενταώροφης πολυκατοικίας.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Παρασκευή το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρύπα 15 μέτρων στην καρδιά του Κολωνακίου! (VIDEO)

Η μεγαλύτερη «τρύπα» της Αθήνας βρίσκεται στο Κολωνάκι. Βίντεο από ψηλά με το εντυπωσιακό σκάμμα, το βάθος του οποίου ξεπερνά το ύψος μιας πενταώροφης πολυκατοικίας.