Αυτή είναι η κάμερα που μπαίνει στα φανάρια της Αθήνας – Πώς θα κόβει χιλιάδες κλήσεις

Εκατοντάδες κάμερες, που θα «πιάνουν» όσους καίνε το κόκκινο φανάρι, θα τοποθετηθούν σε διασταυρώσεις της Αττικής, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Ψηφιακά «μάτια» θα επιτηρούν τους οδηγούς κατά τη διέλευσή τους από εκατοντάδες φανάρια της Αττικής, συλλαμβάνοντας όσους παραβιάζουν τον ερυθρό φωτεινό σηματοδότη, θέτοντας σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Η τοποθέτηση των καμερών, οι οποίες θα ενισχύσουν θεαματικά την οδική ασφάλεια στις διασταυρώσεις, αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, η οποία «τρέχει» διαγωνισμό με τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του Κ.Ο.Κ.», προϋπολογισμού 17.834.610 ευρώ με ΦΠΑ.

Πρόκειται για μια δράση που βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίηση, μιας και έγινε αποδεκτή η τεχνική προσφορά της ΕΝΩΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΙΝΤΡΑΚΑΤ – TERNA A.E. που προβλέπει την εγκατάσταση των προηγμένων καμερών της ιταλικής εταιρείας TATTILE, και πλέον περνάμε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που αφορά στην αποσφράγιση της οικονομικής της προσφοράς. Αν δεν υπάρξει εμπλοκή λόγω προσφυγών θα ακολουθήσει η κατακύρωση του διαγωνισμού και η υλοποίηση του έργου.

Η κάμερα της TATTILE φέρει την ονομασία Smart Red Traffic Light Camera, και έχει την εξής αρχή λειτουργίας: Κάθε φορά που το εποπτευόμενο φανάρι γίνεται κόκκινο, η κάμερα παρακολουθεί την πορεία του οχήματος που πλησιάζει.

Εφόσον, τελεστεί κάποια παράβαση, το σύστημα τραβάει φωτογραφία της πινακίδας κυκλοφορίας του οχήματος, ενώ δημιουργείται μια σειρά από μονόχρωμες ή προαιρετικά έγχρωμες εικόνες περιβάλλοντος που δείχνουν το όχημα να πλησιάζει το φανάρι και να υποπίπτει στην παράβαση. Επιπλέον, για την τελική απόδειξη, παραδίδεται ακόμη και ένα βίντεο που δείχνει την απερίσκεπτη πράξη του οδηγού.

Σημειώνεται ότι καταγράφεται η ημερομηνία και η ακριβής ώρα που τελέστηκε η παράβαση, με την «αναφορά» στη συνέχεια να διαβιβάζεται στις αστυνομικές αρχές. Οι κάμερες έχουν εύρος λειτουργίας έως και 25 μ., και μπορούν να «συλλάβουν» αυτοκίνητα σε ταχύτητες έως και 250 χλμ./ώρα.

Πού θα τοποθετηθούν οι κάμερες

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι προμήθεια και εγκατάσταση 388 καμερών παρακολούθησης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη, σε συγκεκριμένα σημεία, με βάση τα δελτία οδικών τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν συχνά σοβαρά ατυχήματα και αποτελούν συνέπεια παραβιάσεων ερυθρού σηματοδότη.

Περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση 351 γαλβανισμένων ιστών με βραχίονα με τον κλωβό αγκύρωσης για την τοποθέτηση των καμερών, η εκπόνηση, εφαρμογή και λειτουργία λογισμικού διαχείρισης παραβάσεων, η συντήρηση και άρση βλαβών ασύρματης επικοινωνίας συσκευής με ηλεκτρονικό υπολογιστή και η συντήρηση και άρση βλαβών συσκευών και υπολογιστών.

Η συγκεκριμένη λύση θα αυτοματοποιήσει την έκδοση στοιχείων οδικών παραβάσεων και θα συντελέσει στη μείωση καθυστερήσεων κυκλοφορίας ατυχημάτων παραβίασης ερυθρού σηματοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουλίου του 2021, η Περιφέρεια Αττικής εγκατέστησε στη διασταύρωση της Λεωφόρου Ποσειδώνος με τη Λεωφόρο Καλαμακίου δύο κάμερες ανίχνευσης της παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.

Μέσα σε λίγες ημέρες η Περιφέρεια Αττικής κατέγραψε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του συστήματος, με τις παραβάσεις να μειώνονται σε 16 την ώρα, δηλαδή κατά περίπου 400 την ημέρα. Πρακτικά, οι παραβιάσεις υποδιπλασιάστηκαν μόνο υπό την γνώση ότι υπάρχει τεχνικό μέσο που τις καταγράφει.

 

Πηγή: carandmotor

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

24ωρες περιπολίες σε Λυκαβηττό, Φιλοπάππου και Τουρκοβούνια για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. Σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Σάββατο το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί στις 22 Ιουνίου 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του «σκαραβαίου».

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 115 εκατ. ευρώ για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό

«Πράσινο φως» στον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της κατασκευής του νέου Γηπέδου, συνολικής έκτασης 33,6 στρεμμάτων στη γειτονιά του Βοτανικού.

LANGaware: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της διάγνωσης της άνοιας και των ψυχιατρικών διαταραχών

Μέσα σε τρία λεπτά ο γιατρός έχει στα χέρια του την αποτίμηση του κινδύνου για την γνωστική εξασθένιση.

Η Εσπλανάδα και το υπόγειο πάρκινγκ στην καρδιά της Γλυφάδας (ΦΩΤΟ)

Θα ενώνει το παραλιακό μέτωπο με την πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, μαζί με υπόγειο πάρκινγκ 7000 θέσεων στάθμευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί στις 22 Ιουνίου 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του «σκαραβαίου».

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 115 εκατ. ευρώ για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό

«Πράσινο φως» στον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της κατασκευής του νέου Γηπέδου, συνολικής έκτασης 33,6 στρεμμάτων στη γειτονιά του Βοτανικού.