Αυτή είναι η κάμερα που μπαίνει στα φανάρια της Αθήνας – Πώς θα κόβει χιλιάδες κλήσεις

- Advertisement -

Εκατοντάδες κάμερες, που θα «πιάνουν» όσους καίνε το κόκκινο φανάρι, θα τοποθετηθούν σε διασταυρώσεις της Αττικής, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Ψηφιακά «μάτια» θα επιτηρούν τους οδηγούς κατά τη διέλευσή τους από εκατοντάδες φανάρια της Αττικής, συλλαμβάνοντας όσους παραβιάζουν τον ερυθρό φωτεινό σηματοδότη, θέτοντας σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Η τοποθέτηση των καμερών, οι οποίες θα ενισχύσουν θεαματικά την οδική ασφάλεια στις διασταυρώσεις, αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, η οποία «τρέχει» διαγωνισμό με τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του Κ.Ο.Κ.», προϋπολογισμού 17.834.610 ευρώ με ΦΠΑ.

Πρόκειται για μια δράση που βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίηση, μιας και έγινε αποδεκτή η τεχνική προσφορά της ΕΝΩΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΙΝΤΡΑΚΑΤ – TERNA A.E. που προβλέπει την εγκατάσταση των προηγμένων καμερών της ιταλικής εταιρείας TATTILE, και πλέον περνάμε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που αφορά στην αποσφράγιση της οικονομικής της προσφοράς. Αν δεν υπάρξει εμπλοκή λόγω προσφυγών θα ακολουθήσει η κατακύρωση του διαγωνισμού και η υλοποίηση του έργου.

Η κάμερα της TATTILE φέρει την ονομασία Smart Red Traffic Light Camera, και έχει την εξής αρχή λειτουργίας: Κάθε φορά που το εποπτευόμενο φανάρι γίνεται κόκκινο, η κάμερα παρακολουθεί την πορεία του οχήματος που πλησιάζει.

Εφόσον, τελεστεί κάποια παράβαση, το σύστημα τραβάει φωτογραφία της πινακίδας κυκλοφορίας του οχήματος, ενώ δημιουργείται μια σειρά από μονόχρωμες ή προαιρετικά έγχρωμες εικόνες περιβάλλοντος που δείχνουν το όχημα να πλησιάζει το φανάρι και να υποπίπτει στην παράβαση. Επιπλέον, για την τελική απόδειξη, παραδίδεται ακόμη και ένα βίντεο που δείχνει την απερίσκεπτη πράξη του οδηγού.

Σημειώνεται ότι καταγράφεται η ημερομηνία και η ακριβής ώρα που τελέστηκε η παράβαση, με την «αναφορά» στη συνέχεια να διαβιβάζεται στις αστυνομικές αρχές. Οι κάμερες έχουν εύρος λειτουργίας έως και 25 μ., και μπορούν να «συλλάβουν» αυτοκίνητα σε ταχύτητες έως και 250 χλμ./ώρα.

Πού θα τοποθετηθούν οι κάμερες

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι προμήθεια και εγκατάσταση 388 καμερών παρακολούθησης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη, σε συγκεκριμένα σημεία, με βάση τα δελτία οδικών τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν συχνά σοβαρά ατυχήματα και αποτελούν συνέπεια παραβιάσεων ερυθρού σηματοδότη.

Περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση 351 γαλβανισμένων ιστών με βραχίονα με τον κλωβό αγκύρωσης για την τοποθέτηση των καμερών, η εκπόνηση, εφαρμογή και λειτουργία λογισμικού διαχείρισης παραβάσεων, η συντήρηση και άρση βλαβών ασύρματης επικοινωνίας συσκευής με ηλεκτρονικό υπολογιστή και η συντήρηση και άρση βλαβών συσκευών και υπολογιστών.

Η συγκεκριμένη λύση θα αυτοματοποιήσει την έκδοση στοιχείων οδικών παραβάσεων και θα συντελέσει στη μείωση καθυστερήσεων κυκλοφορίας ατυχημάτων παραβίασης ερυθρού σηματοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουλίου του 2021, η Περιφέρεια Αττικής εγκατέστησε στη διασταύρωση της Λεωφόρου Ποσειδώνος με τη Λεωφόρο Καλαμακίου δύο κάμερες ανίχνευσης της παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.

Μέσα σε λίγες ημέρες η Περιφέρεια Αττικής κατέγραψε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του συστήματος, με τις παραβάσεις να μειώνονται σε 16 την ώρα, δηλαδή κατά περίπου 400 την ημέρα. Πρακτικά, οι παραβιάσεις υποδιπλασιάστηκαν μόνο υπό την γνώση ότι υπάρχει τεχνικό μέσο που τις καταγράφει.

 

Πηγή: carandmotor

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά: Έρευνα και Υποτροφίες για τη Θεραπεία και Πρόληψη του Καρκίνου

Η πρώτη εκδήλωση του Ιδρύματος Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στο Ecali Club.

Ένα νέο πάρκο τσέπης γεννήθηκε στα Άνω Πατήσια (ΦΩΤΟ)

Συνολικά μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» δημιουργήθηκαν στην Αθήνα 11 πάρκα τσέπης.

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της Περιφέρειας Αττικής στο Πεδίον του Άρεως

Πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων από τις 21/12/2023 έως και την 1/1/2024.

Λουκέτο στις εξέδρες των γηπέδων βάζει η Πολιτεία! Κεκλεισμένων των θυρών για δυο μήνες τα ματς πρωταθλήματος

Με κόσμο όλα τα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια των ελληνικών ομάδων, πλην του Ολυμπιακός-Μπάτσκα.

Οι τρεις Κυριακές του Δεκεμβρίου με ανοιχτά καταστήματα

Ποιες είναι οι τρεις Κυριακές με ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα και πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις.

Κωνσταντίνα Μητσοτάκη: Ποια είναι η κούκλα μαγείρισσα της Βουλής

Η Κωνσταντίνα Μητσοτάκη είναι μόλις 28 ετών και είναι η σεφ του ελληνικού κοινοβουλίου εδώ και έναν χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ