«Καμπανάκı κıνδύνου» για την ασφάλεıα σε θέατρα, σινεμά και συναυλιακούς χώρους

- Advertisement -

Συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη με αντικείμενο το νομοθετικό πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας των χώρων θεαμάτων, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

«Το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας σχετικά με την ασφάλεια στους χώρους θεάματος ακροάματος, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων έχει καταρρεύσει και χρειάζεται σοβαρότατο επαναπροσδιορισμό και θεμελίωση» υπογραμμίζει σε μακροσκελή επιστολή που απέστειλε η ΠΟΘΑ και ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook.

Όπως παρατηρεί, η ανάγκη για όλο και πιο καινοτόμα τεχνολογικά, φαντασμαγορικά θεάματα και ο χειρισμός ειδικών εφέ επιτάσσουν οι τεχνικές ασφαλείας, (όπως η ασφάλεια και το κρέμασμα βαρέων αντικειμένων, η εργασία σε ύψος, η ασφαλής πρόσδεση αντικειμένων και σκηνικών, η πυροπροστασία, ο κίνδυνος από ηλεκτρισμό, η διαχείριση κρίσεων και κοινού), να συνοδεύονται και από τους κατάλληλους κανόνες ασφάλειας.

Η ΠΟΘΑ αναφέρει και συγκεκριμένα περιστατικά, που οφείλονται στην έλλειψη κανόνων ασφαλείας, πιστοποίησης εγκαταστάσεων και έλλειψης προδιαγραφών. Μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών, η πραγματοποίηση κανονικά τον περασμένο Σεπτέμβρη της συναυλίας των «Imagine Dragons» στο ΟΑΚΑ, με τεράστιους κινδύνους τόσο για το κοινό, όσο και για το τεχνικό, το βοηθητικό και το καλλιτεχνικό προσωπικό, εν μέσω κακοκαιρίας «Daniel» και με προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 σε ισχύ.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για την θεσμοθέτηση κανόνων και για ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη συμβάντων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των εργαζομένων, των καλλιτεχνών και του κοινού.

Μεταξύ άλλων, η ΠΟΘΑ προτείνει οι άδειες λειτουργίας να είναι συνδεδεμένες με τις θέσεις σε σχέση με τα τετραγωνικά του χώρου, να επαναδιατυπωθούν και να επικαιροποιηθούν οι προϋποθέσεις για κάλυψη των πυροσβεστικών, υγειονομικών και ηλεκτρομηχανολογικών προδιαγραφών. Σημειώνει ότι η άδεια εγκατάστασης πρέπει να έχει αόριστη διάρκεια, ενώ η άδεια λειτουργίας πρέπει να επανεξετάζεται κάθε χρόνο (λόγω αντικειμενικών αλλαγών) χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά και με γραφειοκρατικές διαδικασίες τα θέατρα. Προτείνει ακόμη η επιθεώρηση των θεάτρων, νυχτερινών κέντρων, χώρων μουσικής και κινηματογράφων να διεξάγεται σε ετήσια βάση.

Η ΠΟΘΑ προτείνει την αναβάθμιση του Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Συμβουλίου Επιθεώρησης Χώρων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων και σημειώνει ότι έως ότου γίνει αυτό, δεν σκοπεύει να δώσει άλλοθι συμμετέχοντας σε ένα Συμβούλιο που έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό.

«Τέλος καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την πλήρη έλλειψη ελέγχων και το καθημερινό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες και το κοινό. Και επαναλαμβάνουμε το ζήτημα, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης» καταλήγει.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνελήφθη 16χρονος στην Καλλιθέα που εμπορευόταν παράνομα βεγγαλικά

Κατασχέθηκαν συνολικά 1.308 βεγγαλικά, ενώ συνελήφθη και γονέας του για παραμέληση της εποπτείας του.

Οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ γιορτάζουν τη σπουδαιότερη κινηματογραφική επέτειο του 2024

Ο «ΝΟΝΟΣ ΙΙ» σε ψηφιακή αποκατάσταση από τον ίδιο τον Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ατύχημα με τουριστικό λεωφορείο στην Πανεπιστημίου (ΦΩΤΟ)

Έξι τραυματίες από την πτώση καλωδίου στην οροφή «CitySightseeing bus» στο κέντρο της Αθήνας.

101 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων, για πάνω από 40 έργα

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, την αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο της πρωτεύουσας.

Ποια είναι η 26χρονη Ελληνίδα που μίλησε στη γαλλική βουλή και καταχειροκροτήθηκε!

Η 26χρονη Μυρτώ Μεζίνη έκλεψε τις εντυπώσεις, όταν εμφανίστηκε στη γαλλική Βουλή

Piano City Athens: Όλη η πόλη μια τεράστια συναυλιακή αίθουσα

16, 17, 18, 19 ΚΑΙ 20 Μαϊου 2024 σε όλη της Αθήνα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

101 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων, για πάνω από 40 έργα

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, την αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο της πρωτεύουσας.