Εγκαινιάστηκε το αναμορφωμένο πάρκο Δ. Πικιώνη στα Άνω Πατήσια (ΦΩΤΟ)

Με μία μεγάλη εκδήλωση, παρουσία πλήθους κόσμου, γιορτάστηκαν απόψε στα Άνω Πατήσια τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δημήτρη Πικιώνη, καθώς και η ολοκλήρωση της ανάπλασης του ομώνυμου πάρκου που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» και με την ευγενική χορηγία της VISA.

Το πάρκο, στο τέρμα της οδού Σάουμπερτ, που φέρει το όνομα του κορυφαίου Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968), εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς και της Αγνής Πικιώνη, κόρης του αείμνηστου ακαδημαϊκού.

Με αφορμή τα εγκαίνια του σύγχρονου πάρκου, του οποίου η όψη μετά τις παρεμβάσεις ανανεώθηκε ριζικά, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δημήτρη Πικιώνη. Το πορτραίτο του αρχιτέκτονα φιλοτέχνησε η γλύπτρια Φρόσω Ευθυμιάδη-Μενεγάκη (1911-1955) το 1941, αρχικά σε τερακότα, όπως συνήθιζε στα έργα της εκείνη την εποχή, και μετέπειτα σε μπρούντζο. Αποτελεί δωρεά της κόρης του αρχιτέκτονα, Αγνής Πικιώνη, προς τον Δήμο Αθηναίων, ενώ η πρωτοβουλία για την τοποθέτησή του προέρχεται από τον Σύλλογο «Αναγέννηση» της περιοχής Κυπριάδου.

Οι κυριότερες παρεμβάσεις κατά την ανάπλαση του πάρκου

Το έργο της ανάπλασης επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση των υποδομών, καθώς και στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του πρασίνου, δημιουργώντας έναν βιώσιμο και λειτουργικό κοινόχρηστο χώρο. Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω παρεμβάσεις:

– Φυτεύτηκαν 1.500 νέα φυτά (υψηλοί, μεσαίοι και χαμηλοί αυτοφυείς θάμνοι), με προσεγμένη επιλογή χαρακτηριστικών ειδών από τη χλωρίδα της Αττικής.

– Έγινε κλάδεμα και συντήρηση των υφιστάμενων δέντρων και θάμνων.

– Εγκαταστάθηκε πλήρως αυτοματοποιημένο δίκτυο άρδευσης.

– Ολοκληρώθηκε το έργο για τη διαχείριση των ομβρίων με εγκατάσταση σχαρών συλλογής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ροή νερού από τις βροχές στο πάρκο, που είχε προκαλέσει διαβρώσεις.

– Ανακατασκευάστηκαν και υπερυψώθηκαν τα κράσπεδα.

– Έγινε χρήση υδατοπερατών υλικών (πατημένη γη, ανακυκλωμένος πλαστικός κυβόλιθος, ψηφίδα) για τη διάστρωση και θωράκιση του κύριου άξονα εντός του πάρκου.

– Συντηρήθηκαν τα υφιστάμενα καθιστικά και δημιουργήθηκαν νέοι καθιστικοί πάγκοι.

– Εντάχθηκαν όργανα γυμναστικής στο νοτιοδυτικό τμήμα του πάρκου, πάνω σε επιφάνεια πιστοποιημένης ψηφίδας.

– Χαράχτηκαν και δημιουργήθηκαν οριοθετημένα εσωτερικά μονοπάτια από πατημένη γη.

– Οι επιφάνειες φύτευσης εμπλουτίστηκαν με λίπασμα (compost).

– Προστέθηκε χρήσιμος εξοπλισμός όπως ταΐστρες και φωλιές πτηνών, ποτίστρα σκύλων, βοτανικές πινακίδες.

Ευρύτερες παρεμβάσεις

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναζωογόνησης της ευρύτερης περιοχής, στην πλατεία Νικολοπούλου που γειτνιάζει με το πάρκο Δημήτρη Πικιώνη έγινε συντήρηση της υφιστάμενης βλάστησης, ενισχύθηκε το έδαφος, προστέθηκαν 350 νέα φυτά και εγκαταστάθηκε νέο αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, επίσης υλοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», με την ευγενική χορηγία της VISA.

Φωτογραφίες Βασίλης Λαμπίρης

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέχρι την Τετάρτη του Πάσχα

Λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό, Τραμ και ο Ηλεκτρικός θα προσαρμοστούν στα εορταστικά δεδομένα.

Συγκέντρωση Υπογραφών για μετονομασία της οδού Μελαντίας σε «οδό Δημήτρη Φάμπα»

Η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται σε όσους ανθρώπους γνωρίζουν το έργο του Δημήτρη Φάμπα,τον άνθρωπο που δημιούργησε την ελληνική σχολή κιθάρας.

Τα μυστικά της λίμνης Βουλιαγμένης (Trailer)

Στις 5 Μαΐου στην cosmotetv αποκαλύπτονται τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης.

Βανδάλισαν την κεντρική πλατεία Ηλιούπολης (ΦΩΤΟ)

Πριν λίγες εβδομάδες, είχε επισκευαστεί και ενισχυθεί με νέο εξοπλισμό ώστε να είναι ξανά λειτουργικό.

«Η Θεία Μορφή» στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι

Εκτίθεται στον 1ο όροφο του Μουσείου του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα.

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον “μαύρο ουρανό” της Μ. Παρασκευής ;

Ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θ.Κολυδάς γράφει για τον μουντό καιρό της Μ.Παρασκευής και αν τεκμηριώνεται η θλίψη της φύσης για τα Πάθη του Ιησού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγκέντρωση Υπογραφών για μετονομασία της οδού Μελαντίας σε «οδό Δημήτρη Φάμπα»

Η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται σε όσους ανθρώπους γνωρίζουν το έργο του Δημήτρη Φάμπα,τον άνθρωπο που δημιούργησε την ελληνική σχολή κιθάρας.

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον “μαύρο ουρανό” της Μ. Παρασκευής ;

Ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θ.Κολυδάς γράφει για τον μουντό καιρό της Μ.Παρασκευής και αν τεκμηριώνεται η θλίψη της φύσης για τα Πάθη του Ιησού.