Η ακτινογραφία μιας ιστορικής κάλπης: Θρίαμβος Μητσοτάκη, συντριβή ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Γιάννης Πιτταράς

Ένα σαρωτικό νικητή, απρόσμενο μεγάλο κερδισμένο και έναν βαριά τραυματισμένο επιφύλασσε η εκλογική βραδιά της 21ης Μαΐου.

Πέρα και μακριά από δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις, κανείς στη ΝΔ -ούτε καν ο πιο αισιόδοξος- δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το κοντέρ θα σταμάταγε στις 20 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνοντας ένα πραγματικά νέο πολιτικό σκηνικό μετά το 2019.

Το κυβερνών κόμμα κατάφερε όχι μόνο να συγκρατήσει στο ακέραιο το εκλογικό σώμα που το ψήφισε στις εκλογές του 2019, αλλά να διευρύνει εντυπωσιακά τη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας ιστορικές πρωτιές σε ολόκληρες περιοχές, όπως την Κρήτη, όπου για πρώτη φορά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου κατάφερε να κερδίσει και τους τέσσερις νομούς.

Η επιλογή της διατύπωσης ενός καθαρού προεκλογικού αφηγήματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με μοναδική στόχευση της επίτευξη αυτοδυναμίας, αποτέλεσε το εφαλτήριο για μια ευρεία νίκη, σε συνδυασμό με το δίλημμα περί σταθερότητας ή ακυβερνησίας.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι οι πολίτες έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη αποδοκιμάζοντας -μεταξύ άλλων- την τακτική των παζαριών που ακολούθησαν τα υπόλοιπα κόμματα, στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να διεκδικήσουν την εξουσία.

Κυρίως, όμως, γιατί φάνηκε να πείθονται από την πρόταση διακυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ, κόντρα στην αρνητική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τη σειρά λαθών στελεχών της Κουμουνδούρου, που θόλωσαν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη μέρα στον τόπο.

Στη ΝΔ ευελπιστούν σε περαιτέρω αύξηση των ποσοστών τους στον δεύτερο γύρο των εκλογών, σημειώνοντας με νόημα ότι οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ άγγιξαν το εντυπωσιακό 13%!

Η νύχτα της μεγάλης… σφαγής στον ΣΥΡΙΖΑ

Η απώλεια 11 μονάδων από τις εκλογές του 2019 και συνολικά πάνω από 600.000 ψηφοφόρων ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα ένα βαρύ και απροσδόκητο πλήγμα.

Το αν θα προλάβει να το επουλώσει -έστω και εν μέρει- μέχρι την δεύτερη αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η άμεση σύγκληση των συλλογικών οργάνων -σήμερα το μεσημέρι- προκειμένου να συζητήσουν την εκλογική στρατηγική ενόψει της επόμενης κάλπης κρίνεται επιτακτική, μέσα όμως σε ένα βαρύ κλίμα και με σημαντικές απώλειες κορυφαίων στελεχών που δεν κατάφεραν καν να εκλεγούν.

Για την ώρα πάντως κανείς δεν έθεσε ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί με την ολοκλήρωση της επόμενης αναμέτρησης, αν φυσικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει καταφέρει να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την οδυνηρή ήττα.

Το σύνθημα περί «Αλλαγής» γύρισε μάλλον μπούμερανγκ προς την Κουμουνδούρου, από τη στιγμή όπου ακόμα και το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ενισχύσει τις δυνάμεις του σχεδόν κατά 40% και να μειώσει την εκλογική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ -σε σχέση με το 2019- κατά το ήμισυ.

Αυτό είναι και το κομβικό σημείο για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε στην πράξη να μην καταφέρνει να εμφανιστεί ως ο κύριος εκφραστής του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και να καταρρέει το αφήγημά του περί του σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο στη θέση οδηγού.

Το βουβό κλίμα που εκδηλώθηκε στην κάλπη και οδήγησε στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην πραγματικότητα μία καθολική αποδοκιμασία σε μια σειρά στρατηγικών επιλογών της ηγεσίας του, με διαδοχικά αυτογκόλ μέχρι και στο παρά πέντε πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Γρίφος παραμένει αν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα ενεργοποιήσει τις «κυρώσεις» για τον εαυτό του, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στους «Πρωταγωνιστές» σχετικά με τις συνέπειες μιας ήττας για τον ίδιο.

Η… φανουρόπιτα του Ανδρουλάκη

Στη Χαριλάου Τρικούπη, οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχαν φροντίσει να έχουν τα δικά τους γούρια! Η φανουρόπιτα που περίμενε από νωρίς το απόγευμα τον Νίκο Ανδρουλάκη στον 5ο όροφο των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ ήταν στην πραγματικότητα ο κρυφός πόθος των υποστηρικτών του για ένα καλό αποτέλεσμα. Το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που ο ίδιος ζητούσε προεκλογικά. Και όταν αυτό ήρθε, επέστρεψαν και τα χαμόγελα, οι αγκαλιές και τα στοιχήματα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει μειώσει κατά 50% τη διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 και με μια ισχυρή αναγνώρισή του εντός του κόμματος.

Όσο για το τι θα κάνει με την τρίτη διερευνητική εντολή; Είναι προφανές ότι και με δεδομένο το πολύ υψηλό ποσοστό της ΝΔ, το μόνο που αναμένεται να ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η επίσπευση των εκλογών με ενισχυμένη αναλογική, βάζοντας και επισήμως τέλος στις συζητήσεις περί συνεργασιών.

Άλλωστε, όπως έλεγαν στενοί του συνεργάτες, στην παρούσα φάση το ΠΑΣΟΚ καλείται να υλοποιήσει ένα διπλό μεγάλο στοίχημα. Πρώτον, να καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει το ποσοστό της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης και δεύτερον να σχεδιάσει με υπομονή τη στρατηγική ανάκαμψής του στις συνολικά τρεις εκλογές που ακολουθούν (του Ιουνίου, των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών), μέσα από τις οποίες θέλει να επαναφέρει το κόμμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

#Σκόνη: Απίθανα σχόλια στα social media για την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

«Ξεσάλωσαν» οι χρήστες της πλατφόρμας «Χ» με το hashtag #σκόνη σχολιάζοντας το απόκοσμο σκηνικό στον ουρανό.

«Πνίγηκε» ο Αττικός ουρανός από τη σκόνη | Απόκοσμη η εικόνα της Αθήνας (VIDEO)

Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα και τι συμβουλεύει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου «𝐃𝐞𝐚𝐟 𝐂𝐡𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐬 𝐋𝐞𝐚𝐠𝐮𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒» στη Βουλιαγμένη

Μέχρι τις 𝟐𝟕 Απριλίου με τη συμμετοχή 𝟏𝟏 ποδοσφαιρικών ομάδων Κωφών από όλη την Ευρώπη.

Έλληνες και Πολωνοί κομάντο πέφτουν με αλεξίπτωτο πάνω από την Αθήνα (VIDEO)

«Athens by night»: Το εκπληκτικό βίντεο του ΓΕΕΘΑ από την κοινή στρατιωτική άσκηση.

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές μπορείς να ψηφίσεις επιστολικά!

Κάνε την αίτησή σου μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα 29/4.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ