Ο Δήμος Αθηναίων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

- Advertisement -

Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Κέντρο Τεχνών και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων την Πέμπτη 18 Μαΐου για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 με κεντρικό θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής», μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή, που υλοποιεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων(ΟΠΑΝΔΑ).

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, που είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων που έχει ως θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής», θα επικεντρωθεί στα παρακάτω υποθέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: Στόχος 3- «Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής», Στόχος 13- «Δράση για την κλιματική αλλαγή» και Στόχος 15- «Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων:

11:00| Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων
(Αλκμέωνος 1, Αθήνα)
«Ο Πλάτωνας στο Μουσείο του – Ψάχνοντας τον ορισμό της ευτυχίας»
Θεματική περιήγηση στο Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας του Πλάτωνα για ενήλικες

Μπορούμε άραγε να ορίσουμε την ευτυχία στον σύγχρονο κόσμο; Σχετίζεται το δίκαιο, η γνώση, η φιλία με την ευτυχία; Είναι η ευτυχία προσωπικός τρόπος ζωής ή υποχρέωση;

Στην περιήγησή μας θα ταξιδέψουμε μαζί με τον Πλάτωνα και θα συναντήσουμε τον Αριστοτέλη, τον Ραφαέλ Σάντσιο ντα Ουρμπίνο, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον Ιμμάνουελ Καντ προσπαθώντας να προσεγγίσουμε τον ορισμό και τη σημασία της ευτυχίας.

*Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 5142138 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 15:00).

11:00| Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
(Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας)

«Ενεργειακά αποτυπώματα»

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» για όλη την οικογένεια

Η δράση αναφέρεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μόλυνση των υδάτων, του αέρα και του εδάφους συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και κατ’ επέκταση επιβαρύνουν τον πλανήτη μας. Σκοπός του προγράμματος είναι η επίγνωση των συνεπειών των ανθρώπινων δράσεων στο περιβάλλον, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς και η πρόκληση (challenges) του κοινού να καταβάλλει για ένα μήνα, σε καθημερινή βάση, μία προσπάθεια που θα εμποδίζει συνειδητά το αρνητικό αποτύπωμά μας στη γη. Μακροπρόθεσμος στόχος αυτής της πρόκλησης είναι να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε με μικρές μεμονωμένες καθημερινές ενέργειες να συμβάλλουμε δραστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να αφήσουμε ένα καλύτερο πλανήτη στις επόμενες γενιές, έναν πλανήτη που αν του φερθούμε «φιλικά» θα μας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και παγκόσμια υγεία.
*Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 7232604 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 14:00).

12:00| Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων
(Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο)
«Το δέντρο της ζωής»
Εκπαιδευτική δράση μουσειακής αγωγής για παιδιά ηλικίας 4 – 6 ετών
Με έμπνευση το θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» και την αφίσα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του ICOM, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα από τα πρώτα οικολογικά μηνύματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο κρύβεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Ερυσίχθονα! Το «δέντρο της ζωής» που αποτελεί κοινό τόπο στην παγκόσμια μυθολογία αλλά και στην τέχνη, μεταμορφώνεται σε ένα τρισδιάστατο διαδραστικό παιχνίδι που αναδεικνύει έννοιες όπως βιωσιμότητα, προστασία βιοποικιλότητας, παγκόσμια υγεία, κ.λπ. και δίνει αφορμή για πρωτότυπες εικαστικές δραστηριότητες!
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 3414466, 210 3452150 (Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 -14.00).

18:00| Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων
(Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα)

Ξενάγηση στους χώρους και στις συλλογές του μουσείου με άξονα αφήγησης το συγγραφικό έργο της Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, η οποία μέσα από τις επιτόπιες έρευνές της δίνει πλήθος πληροφοριών, συνδέοντας τις βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού με τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου και την σχέση τους με το περιβάλλον, καθώς και οι ίδιοι αισθάνονταν μέρος αυτού. Τα αντικείμενα λαϊκής τέχνης του μουσείου θα μας ταξιδέψουν στον ορθολογικό τρόπο ζωής, μέσα από την κατασκευή και χρήση τους στον λαϊκό πολιτισμό, στα ήθη και έθιμα του καθημερινού βίου.

Ψηφιακή δράση
«Τα μουσεία λένε πως μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τον πλανήτη μας!» για οικογένειες με παιδιά άνω των 8 ετών

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, καλούνται να ανακαλύψουν την κίνηση μηδενικών απορριμμάτων ή αλλιώς “zero waste” και να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τον πλανήτη μας. Δεν είναι κάτι καινούριο, υπάρχει και στην παράδοσή μας!

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μέχρι τις 2 Απριλίου η προκαταβολή του τέλους κοινόχρηστου χώρου στον Δήμο Αθηναίων

Αφορά στο 20% επί της οφειλής για χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

This is Athens – City Festival: Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

32 ημέρες με πάνω από 250 εκδηλώσεις σε συνολικά 129 γειτονιές.

Επιστρέφει η θερινή ώρα | Μια ώρα μπροστά τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής

Η αλλαγή της ώρας σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες

Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρδιακής νόσου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις γυναίκες.

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ