Στον Δήμο Αθηναίων παραχωρείται από την ΕΤΑΔ το ιστορικό «Αναπαυτήριο» του Πικιώνη στον Λόφο του Φιλοπάππου (Φωτό + Video)

Το «Αναπαυτήριο», ένα σπουδαίο αθηναϊκό τοπόσημο, δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στον Λόφο του Φιλοπάππου, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’50 από τον κορυφαίο Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Δημήτρη Πικιώνη, παραχωρείται στον Δήμο Αθηναίων από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με σκοπό την προστασία και αποκατάστασή του.

Το εμβληματικό σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας, που εδώ και περίπου δύο δεκαετίες παραμένει κλειστό, είχε κατασκευαστεί την περίοδο 1954-1958, στο πλαίσιο των έργων ανάδειξης της Ακρόπολης. Ο χώρος, που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν ως τόπος συνάθροισης των Αθηναίων, είχε μεταβιβαστεί στον ΕΟΤ, ενώ τη διαχείρισή του είχε αναλάβει η ΕΤΑΔ.

Μέσω της σύμβασης που υπογράφηκε, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει από σήμερα την αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του, με σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και ανάπαυσης για τους επισκέπτες του Λόφου Φιλοπάππου, όπως προοριζόταν και από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα Πικιώνη.

Το ξεχωριστό -λόγω της θέσης και αρχιτεκτονικής αξίας του- έργο της Αθήνας μαζί με τα λιθόστρωτα που ενοποιούν τους Λόφους Φιλοπάππου και Ακροπόλεως και τον παρακείμενο ναό, κηρύχθηκε το 1996 μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και «έργο τέχνης».

«Η συνεργασία μας με την ΕΤΑΔ ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση αυτού του σπουδαίου έργου του Πικιώνη, στη “σκιά” της Ακρόπολης. Το “Αναπαυτήριο” που για πολλά χρόνια παραμένει κλειστό και αποκομμένο από τη ζωή της πόλης, μετά τη συμφωνία παραχώρησης στον δήμο θα μπορέσει να επανασυνδεθεί και να γίνει ξανά χώρος αναψυχής. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε αυτό το σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα με σεβασμό, όπως αρμόζει στην ιστορία του, ώστε να αποκτήσει και πάλι τη χαμένη του αίγλη. Θέλουμε μία νέα γενιά Αθηναίων να μπορέσει να το γνωρίσει, να το ζήσει και να το χαρεί!», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Η συμφωνία με την ΕΤΑΔ – Τι αναλαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων

Μέσω της σύμβασης, η ΕΤΑΔ εκμισθώνει για τα επόμενα 20 χρόνια στον δήμο το «Αναπαυτήριο» (επιφάνειας 1.063 τ.μ. με κτιριακή εγκατάσταση) που βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Φιλοπάππου. Με μέριμνα, δαπάνη και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων αναλαμβάνεται η λήψη όλων των απαραίτητων αδειών πριν από την έναρξη των εργασιών με στόχο την αποκατάσταση του χώρου, συνάπτοντας -σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις- τις σχετικές αναθέσεις υλοποίησης των έργων.

Συνεργασία Δήμου Αθηναίων και ΕΤΑΔ για τον Λυκαβηττό και το Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή

Η αποκατάσταση του «Αναπαυτηρίου» στον Λόφο του Φιλοπάππου, βασίζεται στο ίδιο μοντέλο συνεργασίας που ακολουθείται για τον Λυκαβηττό. Ήδη από τον Ιούνιο του 2021, Δήμος Αθηναίων και ΕΤΑΔ υπέγραψαν σύμβαση με την οποία η ΕΤΑΔ παραχωρεί στον δήμο 35 στρέμματα ιδιοκτησίας της, ώστε ο Λυκαβηττός να ξαναγίνει πόλος έλξης και τόπος αναψυχής. Η συμφωνία άνοιξε τον δρόμο για τη συνολική ανάπλαση του λόφου και των υποδομών του, με στόχο να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει ξανά το θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο είναι ταυτισμένο με την πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Αθήνας. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, το ιστορικό Θέατρο θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου και η επαναλειτουργία του ύστερα από 15 χρόνια θα σηματοδοτηθεί με ένα μεγάλο Φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η ΕΤΑΔ εκμίσθωσε τον περασμένο Φεβρουάριο στον Δήμο Αθηναίων τμήμα του περιβάλλοντος χώρου του Ολυμπιακού Κέντρου στο Γουδή, καθώς και την κεντρική αγωνιστική του αρένα, μικτού εμβαδού γηπέδου περίπου 8,5 στρεμμάτων. Η ποδοσφαιρική αρένα διαθέτει κερκίδα 840 θέσεων και βάσεις φωτισμού, ενώ στις αθλητικές εγκαταστάσεις που απέκτησε ο Δήμος περιλαμβάνεται κι ένα γήπεδο μίνι ποδοσφαίρου, διαστάσεων 5×5.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“Super Food Festival” στο Ζάππειο από τις 24 έως 28 Απριλίου

Ανακάλυψε καινοτόμα τρόφιμα αλλά και παραδοσιακά από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Οι «θησαυροί» του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής (ΦΩΤΟ)

Ποιο ήταν το πρώτο ποντίκι υπολογιστή της ιστορίας; Πώς έμοιαζε ένα λάπτοπ το 1980; Με τι μηχάνημα έκαναν πράξεις τη δεκαετία του 1950;

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (ΦΩΤΟ)

Έδωσε το παρών στην πρώτη μέρα του φετινού @athens_science_festival μαζί με τον Δήμαρχο της Αθήνας.

Έλεγχος και ενημέρωση για την Καρδιακή Ανεπάρκεια στα δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Στο 4ο και 5ο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων κλιμάκια της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι «θησαυροί» του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής (ΦΩΤΟ)

Ποιο ήταν το πρώτο ποντίκι υπολογιστή της ιστορίας; Πώς έμοιαζε ένα λάπτοπ το 1980; Με τι μηχάνημα έκαναν πράξεις τη δεκαετία του 1950;