Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Αντώνη Σαμαράκη

- Advertisement -

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκαν απόψε στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα πεζογράφου, Αντώνη Σαμαράκη. Το έργο αποτέλεσε δωρεά της συζύγου του, Ελένης Σαμαράκη προς τον Δήμο Αθηναίων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, καλωσορίζοντας στην εκδήλωση την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε πως η παρουσία της τιμά τη γειτονιά της, το κέντρο της πόλης, τους κατοίκους που την κρατούν ζωντανή και ανθούσα, τονίζοντας πόσο σημαντική και ενθαρρυντική είναι η στήριξη της ΠτΔ στη μάχη για τη διατήρηση των ιστορικών αθηναϊκών κινηματογράφων και ευρύτερα της μοναδικής ταυτότητας και του χαρακτήρα της Αθήνας.

Στη γειτονιά όπου γεννήθηκε ο σπουδαίος πεζογράφος

Η αποδοχή της δωρεάς της προτομής από την κ. Σαμαράκη έγινε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων. Στην εκδήλωση, ο κ. Μπακογιάννης, ευχαρίστησε την Ελένη Σαμαράκη, τη σύντροφο ζωής του μεγάλου λογοτέχνη, που όπως είπε με τις δράσεις της διαιωνίζει τη μνήμη και τις ανθρωπιστικές αξίες του.

Συνεχάρη επίσης τον γλύπτη Π. Τζανουλίνο για το έργο του που «στολίζει την πλατεία Αυδή, θυμίζει και τιμά το αέναο έργο του Αντώνη Σαμαράκη». Όπως, ανέφερε: «Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος, έγινε η “φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή”. Ανύψωσε την ελευθερία ως απόλυτο και αναγκαίο ιδεώδες τόσο στο συγγραφικό όσο και στο κοινωνικό του έργο. Η κληρονομιά του συγγραφέα της πίστης και της ελπίδας, του “ποτέ δεν είναι αργά”, της άρνησης στον παραλογισμό του διχασμού, αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς για όλες και όλους. […] Σήμερα, στο 2023, η σκέψη και η στάση του Α. Σαμαράκη γίνονται πυξίδα. Στην εποχή της αβεβαιότητας, των πολλαπλών κρίσεων και ματαιώσεων, της κατάρρευσης των οικουμενικών αξιωμάτων, η ανάγκη των νέων για πνευματικούς ηγέτες είναι ολοφάνερη κι επιτακτική».

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής -μεταξύ άλλων- παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο πρώην Πρόεδρος τη Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, καθώς και Αντιδήμαρχοι της Αθήνας, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η κ. Δάφνη Σημίτη και η κ. Γεωργία Σαμαρά.

Η προτομή τοποθετήθηκε στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής και πεζογράφος.

Η Ελένη Σαμαράκη, σε δήλωσή της, ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή, χαρά και συγκίνηση ο Αντώνης να ξαναγυρίζει κοντά μας, στην πλατεία Αυδή, στη γειτονιά που μεγάλωσε, μέσα στα καφενεία που του άρεσε πάντα να συχνάζει και φυσικά το σπουδαιότερο, ανάμεσα στους νέους που πλημμυρίζουν την πλατεία και τόσο τους πίστευε και τους στήριζε. Ανήκε πάντα στους νέους ανθρώπους που οραματίζονται και μάχονται για ένα καλύτερο κόσμο. Η μεγάλη αυτή τιμή απευθύνεται σε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους που δίνουν ποιότητα και μαγεία στη ζωή μας!»

Το πορτραίτο του Έλληνα πεζογράφου της μεταπολεμικής γενιάς, φιλοτεχνήθηκε σε λευκό μάρμαρο Διονύσου και είναι ρεαλιστικής τεχνοτροπίας. Πάνω στο μάρμαρο, αναφέρονται -εγχάρακτα- τίτλοι από τα σημαντικότερα έργα του Σαμαράκη.

Συγκίνησαν οι μαθητές

Ο Αντώνης Σαμαράκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 20 χρόνια, διακρινόταν για τη μεγάλη του αγάπη προς τους νέους. Μάλιστα, δική του ιδέα ήταν η δημιουργία της Βουλής των Εφήβων, που έδωσε «φωνή» σε νέες και νέους από όλη τη χώρα. Θέλοντας να τον τιμήσουν, μαθητές από τη χορωδία του International Metropolitan School συμμετείχαν στη σημερινή εκδήλωση με τέσσερα μελοποιημένα τραγούδια σε ποίηση Αντώνη Σαμαράκη.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

Στα δικαστήρια Παπανικολάου και Κωνσταντάτος για τα όρια των Δήμων Γλυφάδας – Ελληνικού (ΧΑΡΤΕΣ)

Η αγωγή του Δήμου Γλυφάδας κατά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με επίδικο γεωτεμάχιο έκτασης 809,00 τ.μ. στα όρια δύο «γειτόνων».

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: «Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του

Παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ».

Αφρικανική σκόνη: Τι μεταφέρει και πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία

Η σκόνη είναι ένας τύπος σωματιδίων (PM) που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.