Εθνικές εκλογές και ελληνική οικονομία

- Advertisement -

Γράφει ο Βασίλης Κορκίδης

Στην πλέον κρίσιμη περίοδο που θα καθορίσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετεκλογικά έχει εισέλθει η χώρα από της ανακοινώσεως της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Για την επιχειρηματικότητα η ανάδειξη μιας κυβέρνησης που θα προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά τις τομές στην οικονομία, προβάλει αδήριτη.

Ο επιχειρηματικός κόσμος απεύχεται το ενδεχόμενο ακυβερνησίας για «Χ διάστημα», που θα επιδρούσε αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και θα μας εξέθετε «ανεξέλεγκτα» στις διαθέσεις των αγορών, οι οποίες τώρα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στην τροπή που θα λάβει η εκλογική διαδικασία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η ανακοίνωση των εκλογών έφερε πτώση 1,2% στο χρηματιστήριο και γενικότερα μια ανησυχία στην επιχειρηματικότητα. Ούτε βεβαίως οι ταυτόχρονες θετικές ανακοινώσεις της Goldman Sachs για ταχύτερη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και της Moody’s για εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες.

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός μεγάλου στοιχήματος, η απώλεια του οποίου θα θέσει την οικονομική σταθερότητα σε κίνδυνο με ότι μπορεί να συνεπάγεται για ένα πισωγύρισμα σε συνθήκες από τις οποίες ο κόσμος του επιχειρείν θέλει να τις διαγράψει ακόμη και από την μνήμη του. Για την ελληνική οικονομία, η αυτοδυναμία δεν προβάλει ως κομματική σκοπιμότητα, αλλά ως εθνική αναγκαιότητα.

Είναι προφανές ότι σε έναν ασταθή κόσμο, η Ελλάδα χρειάζεται σιγουριά. Η νέα κυβέρνηση, θα πρέπει να κινείται συντονισμένα και γρήγορα για να ενδυναμώσει την οικονομία αλλά και να εκπέμψει στις αγορές ένα δυνατό μήνυμα σταθερότητας που θα καλλιεργήσει περαιτέρω το θετικό επενδυτικό κλίμα για την προσέλκυση επενδυτών από το εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας.

Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής το γεγονός ότι η δημιουργία του αναγκαίου επενδυτικού κλίματος, ώθησε τους επενδυτές να τοποθετηθούν, αναλαμβάνοντας την αναζωογόνηση του ναυπηγικού τομέα της χώρας η σημασία του οποίου για την οικονομία, τις ναυτιλιακές δραστηριότητες αλλά και για την άμυνα της χώρας, ενώ δεν πρέπει επίσης να διαλάθει και το γεγονός ότι γιγαντιαίες εταιρίες του ψηφιακού τομέα εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα τοποθετούμενες στρατηγικά.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας σε πολλές άλλες χώρες που υπάρχουν κυβερνήσεις συνασπισμού, διαπιστώνονται πολύ μεγάλες δυσκολίες στη συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Στην παρούσα φάση αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν, για την ελληνική οικονομική πραγματικότητα από προβληματικό έως και καταστροφικό, καθώς θα καθυστερούσαν με διαπραγματεύσεις για την εύρεση της «χρυσής τομής» αντί της «άμεσης λύσης» σε σημαντικές αποφάσεις. Ταχύτητα, αμεσότητα και αποφασιστικότητα σε ένα τομέα μείζονος σημασίας, όπως η οικονομία είναι απολύτως απαραίτητα.

Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε όποια κρίση πρέπει να μπορεί να αντιδρά με ένα σαφές μήνυμα και η πολιτεία να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη σε πραγματικό χρόνο. Επίσης πρέπει να συνεχίσει να μειώνει φορολογικά βάρη, όπως τον ΕΝΦΙΑ κατά 35% και άλλους 50 φόρους, την ανεργία κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και να υψώνει αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια, ώστε τα χειρότερα του πληθωρισμού να μείνουν πίσω μας, όπως τώρα που ήδη βρισκόμαστε στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης.

Μέχρι την διάλυση της Βουλής η παρούσα κυβέρνηση οφείλει να κάνει ένα σπριντ προκειμένου να ψηφιστούν νομοσχέδια που έχουν συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής όπως η περίπτωση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση των επενδύσεων, τις ρυθμίσεις οφειλών και την προστασία των καταναλωτών. Στο δρόμο για τις κάλπες για την οικονομία το θέμα είναι ένα, εάν θα κατοχυρώσουμε όσα πετύχαμε και δεν θα κυλήσουμε πίσω. Το 2019 η χώρα μας ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, ενώ σήμερα η ανάπτυξη είναι υπερδιπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Ψήφος εμπιστοσύνης στη δυναμική της οικονομίας ήταν η προσφορά των 19 δις ευρώ στην έξοδο για 5ετες ομόλογο 2,5 δις ευρώ με λογικό επιτόκιο 3,9%. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να διατηρήσουμε αυτή τη «ροπή» της ελληνικής οικονομίας απέναντι στο πολιτικό ρίσκο, ώστε στο «υπηρεσιακό» μεσοδιάστημα των 40 ημερών να μην πάει χαμένος ο κόπος της τελευταίας τετραετίας.

Ο κ.Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Share it!
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ξανά στους δρόμους η λεωφορειακή γραμμή Χ80 Πειραιάς – Ακρόπολη – Σύνταγμα Express

Η γραμμή Χ80 καλύπτει, κυκλικά, σε 60 λεπτά περίπου, απόσταση 27 χιλιομέτρων, δηλαδή, σε μισή ώρα, ο επιβάτης μπορεί να φτάσει στο κέντρο της Αθήνας από το λιμάνι του Πειραιά και αντίστροφα.

«Η άλλη όψη του νομίσματος» στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων της.

Το νέο “σπίτι” του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στο Βοτανικό – Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις (ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ + ΒΙΝΤΕΟ)

Κλειστό γυμναστήριο 3.100 θέσεων – Κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων - Επτά προπονητήρια - Προπονητήριο ΑμΕΑ – Δύο αίθουσες ενδυνάμωσης.

Πρεμιέρα πολιτισμού στο Αττικό Άλσος με τον «Πλάτωνα» του Θεοδόση Πελεγρίνη

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Αθήνας με περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Περιλαμβάνει παιδική χαρά, υπαίθριο γυμναστήριο, χώρους πικ νικ και μικρές διαδρομές ποδηλάτου.

44 εκατ. Ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για έργα, μελέτες και αναπτυξιακές δράσεις στην Αίγινα

Στο επίκεντρο των επαφών του Γ.Πατούλη η υλοποίηση έργων σε υποδομές που αφορούν στην ασφάλεια, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, την υγεία των πολιτών και τη σχολική στέγη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξανά στους δρόμους η λεωφορειακή γραμμή Χ80 Πειραιάς – Ακρόπολη – Σύνταγμα Express

Η γραμμή Χ80 καλύπτει, κυκλικά, σε 60 λεπτά περίπου, απόσταση 27 χιλιομέτρων, δηλαδή, σε μισή ώρα, ο επιβάτης μπορεί να φτάσει στο κέντρο της Αθήνας από το λιμάνι του Πειραιά και αντίστροφα.

«Η άλλη όψη του νομίσματος» στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων της.