Αεροδρόμιο Αθηνών: Τα σχέδια μετεγκατάστασης στα Σπάτα και τα σοβαρά επεισόδια το 1976

Σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου του 1976, σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στα Σπάτα της Αττικής, ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής που διαδηλώνουν κατά της εγκατάστασης του νέου αεροδρομίου των Αθηνών και την αστυνομία.

Οι εφημερίδες της εποχής καταγράφουν ότι σημειώνονται μικροτραυματισμοί και αρκετοί διαδηλωτές συλλαμβάνονται.

Μέχρι τότε η Αθήνα εξυπηρετούνταν από το αεροδρόμιο του «Ελληνικού» κάτι που συνεχίστηκε και για τα επόμενα 25 χρόνια, όταν τελικά το το νέο αεροδρόμιο Αθηνών, “Ελευθέριος Βενιζέλος”, θα ξεκινήσει την λειτουργία του στις 28 Μαρτίου 2001.

Τα πρώτα σχέδια μεταφοράς του αεροδρομίου από το Ελληνικό σε κάποια άλλη τοποθεσία, άρχισαν ήδη επί Δικτατορίας, όταν η Αθήνα άρχισε να επεκτείνεται. Η ιδέα διατηρήθηκε και μετά τη Μεταπολίτευση και το 1976 παρουσιάσθηκε μελέτη στην Ελληνική Κυβέρνηση που υποδείκνυε ως ιδανική θέση για ένα νέο αεροδρόμιο τα Σπάτα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και άρχισαν οι πρώτες προκαταρκτικές εργασίες, αλλά το 1979, λόγω της τότε παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης αναβλήθηκε προσωρινά και το Δεκέμβριο του 1981 ακυρώθηκε.

Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των αγροτών και της αστυνομίας

Ο αναβρασμός που επικρατούσε στην πόλη όλες τις προηγούμενες ημέρες έφτασε στο αποκορύφωμά του με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια ανάμεσα στους κατοίκους της και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η γη των Σπάτων που θα γίνονταν οι εργασίες ήταν αγροτική και η δέσμευση της από τις ανώτατες αρχές, θα στερούσε μεροκάματα από του ντόπιους., συνέβη τελικά στις 12 Φεβρουαρίου του 1976. Ήταν αναπόφευκτη. Δεν ήταν δυστυχώς, αναίμακτη.

Οι Σπαταναίοι όμως που ζούσαν και άκμαζαν με τη βοήθεια των αμπελώνων και των ελαιώνων τους δεν μπορούσαν να το διανοηθούν.

Το σπατανέϊκο κρασί και λάδι είχε γι’ αυτούς αξία ζωής. Έτσι το πρωινό εκείνο της Παρασκευής 13ης Φεβρουαρίου, οι σκληροί αγρότες των Σπάτων ξεσηκώθηκαν.

Η αντιπαράθεση με τις αστυνομικές δυνάμεις οδήγησε σε σοβαρά επεισόδια με αποτέλεσμα να σημειωθούν τραυματισμοί ενώ αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Το αεροδρόμιο τελικά δημιουργήθηκε και τα επεισόδια της ημέρας εκείνης έχουν μείνει μια μακρινή αλλά σίγουρα αξέχαστη ανάμνηση για όλους όσους τα έζησαν.

Είκοσι χρόνια μετά, στις 5 Σεπτεμβρίου 1996, στο ίδιο σημείο έγινε η τελετή θεμελίωσης του αεροδρομίου από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ο ίδιος το εγκαινίασε στις 27 Μαρτίου 2001.

Η πρώτη πτήση άφιξη ήταν η πτήση 424 της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Μοντρεάλ στις 14:59 της 28ης Μαρτίου και η πρώτη αναχώρηση η πτήση 1572 της KLM στις 06:00 της 29ης Μαρτίου προς Άμστερνταμ.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO.

Άσκηση κατάσβεσης και διάσωσης εγκλωβισμένων της Πυροσβεστικής (VIDEO)

Στην άσκηση συμμετείχαν, η ομάδα πυρασφάλειας της εταιρείας, το Α.Τ. Αυλώνα , ο Δήμος Ωρωπού και η Π.Ε. Αν. Αττικής.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Μ.Εβδομάδα

Την Κυριακή του Πάσχα την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Κυριακή το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για...

Ο χάρτης με τις 314 βόμβες που μετέτρεψαν σε «ναρκοπέδιο» το Ελληνικό

Πρόκειται για 314 βόμβες αεροπορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ