Σχολεία με ενεργειακή και περιβαλλοντική συνείδηση!

Γράφει ο Νικόλαος Βαφειάδης 

Πολιτική για μένα σημαίνει να είναι μπροστά. Να δείχνεις το δρόμο. Να προσαρμόζεσαι σε νέες συνθήκες και να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις που προκύπτουν. Αυτό ακριβώς κάνουμε στο Δήμο Αθηναίων.

Περίτρανη απόδειξη η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων της πόλης μας η οποία προχωρά βάσει σχεδίου. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο Δήμο εναρμονισμένο με τα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις ενεργειακές προκλήσεις.Αν προσθέσουμε σε όλο αυτό και το ‘μάθημα’ που παίρνουν οι μαθητές των σχολείων μας όταν βλέπουν τη Δημοτική Αρχή να προχωρά με περιβαλλοντική ευαισθησία στα χνάρια των πολιτικών των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων, τότε η όλη προσπάθεια η αποκτά προστιθέμενη αξία. Και ως Αντιδήμαρχος Ψηφιακής μετάβασης και Παιδεία είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός αυτό.

Η εν λόγω αναβάθμιση των σχολικών μονάδων στο Δήμο Αθηναίων περιλαμβάνει εργασίες βελτίωσης της θερμομόνωσης δομικών κτιριακών στοιχείων, την τοποθέτηση σύγχρονων εξωτερικών κουφωμάτων (υαλοπίνακες και πλαίσια) καθώς και την τοποθέτηση ηλεκτρομηχανικών συστημάτων υψηλής απόδοσης για την κάλυψη κλιματισμού, φωτισμού και ζεστού νερού, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης έχουν πραγματοποιηθεί ήδη στο 51ο Δημοτικό Σχολείο και στο 34ο Νηπιαγωγείο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, στα 93ο-95ο Δημοτικά Σχολεία και στα 45ο-73ο Νηπιαγωγεία της 2ης Δημοτικής Κοινότητας και τέλος στα 76ο-138ο Δημοτικά Σχολεία της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων.

Σε αυτά τα σχολικά συγκροτήματα αντικαταστάθηκαν οι λαμπτήρες με σύγχρονα φωτιστικά LED, έγιναν εργασίες στεγάνωσης και μόνωσης ταρατσών όπου κρίθηκε αναγκαίο, αντικαταστάθηκαν εξωτερικά κουφώματα παλαιού τύπου με νέα κουφώματα αλουμινίου με διπλά κρύσταλλα και πλαίσια με θερμοδιακοπές, ενώ σε κάποια τοποθετήθηκαν υλικά θερμοπροσόψεων για την περαιτέρω ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων.

Και από τη στιγμή που το πρώτο βήμα έχει γίνει, προχωράμε ακάθεκτοι για τα επόμενα. Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αθηναίων θα συνεχιστεί και επεκταθεί με στόχο τη μέγιστη δυνατή βελτίωση όλων των σχολικών δομών, προκειμένου τα σχολεία της Αθήνας να αποτελέσουν εκσυγχρονισμένες κτιριακές δομές, με νέο ενεργειακό προφίλ, φιλικές προς το περιβάλλον. Παράλληλα, μετατρέπονται σε κυψέλες μάθησης πρακτικών που σέβονται και προστατεύουν τον πλανήτη λειτουργώντας αποτρεπτικά στην κλιματική αλλαγή.

Όπως λέει και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, το έργο αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων μας αλλά και για τον εκσυγχρονισμό τους. Πρόκειται λοιπόν για ένα απτό παράδειγμα πολιτικής προσαρμογής σε ένα πιο πράσινο, πιο σύγχρονο και πιο καινοτόμο μέλλον. Ένα μέλλον που αξίζει σε κάθε Αθηναία και σε κάθε Αθηναίο.

Ο κ.Νικόλαος Βαφειάδης είναι Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας του Δήμου Αθηναίων.

Share it!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα μέτρα της Τροχαίας για 24 και 25 Μαρτίου στην Αθήνα λόγω της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ λόγω του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης...

«Πόλεμος» ανακοινώσεων για τα έργα ανάπλασης στο Φαληρικό Δέλτα

Η απάντηση Πατούλη στα ψηφίσματα των δημάρχων Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου

ΚΙΜΩΛΙΑ ART CAFE: Ένα στολίδι στην καρδιά της πόλης

Ένα all day cafe bar που πρέπει να επισκεφθείς!

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ