Από την «Ελπίδα» τον Ιανουάριο του 2022 στον πιο ζεστό μήνα στην Αθήνα το 2023 (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος όταν στις 24 Ιανουαρίου του 2022 ξεκινούσε στην Αθήνα μια από τις πιο ισχυρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 100 χρόνων «βουλιάζοντας» κυριολεκτικά της πρωτεύουσα στο χιόνι και τους κατοίκους της σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Για 24 ώρες η κακοκαιρία «Ελπίδα» σφυροκοπούσε τον αστικό ιστό με το κέντρο της Αθήνας να γίνεται πραγματικά απροσπέλαστο, με τις αρχές της Πολιτικής Προστασίας με αλλεπάλληλα έκτακτα ανακοινωθέντα να προτρέπει τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις, αφού όλοι οι κεντρικές οδικές αρτηρίες ήταν στρωμένες με χιόνι και στα στενά δρομάκια, τα πεσμένα δέντρα μην αντέχοντας το βάρος του χιονιού έσπαγαν και έπεφταν το ένα μετά το άλλο.

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας Ελπίς και των έντονων χιονοπτώσεων που αυτή έφερε οι αρχές μεταξύ άλλων αποφασίζουν να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου τα σχολεία, ενώ σταδιακά αρχίζουν και δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στους δρόμους με οδηγούς σε απόγνωση να εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους στη μέση των δρόμων και άλλους – όσοι είχαν μπει στην Αττική Οδό – να μένουν για πολλές ώρες εγκλωβισμένοι στο έλεος του χιονιά.

Με τον χειμώνα να αρνείται να έρθει στην χώρα μας και τον καιρό να είναι ιδιαίτερα ζεστός για την εποχή, το δίκτυο αυτόματων σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνεχίζει να καταγράφει ιδιαίτερα υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες.

«Ιστορικοί» χιονιάδες στην Αθήνα

9 Φεβρουαρίου 1911

Ο χιονιάς ξεκίνησε στις 8 του μήνα και συνεχίστηκε ασταμάτητα μέχρι λίγο μετά το μεσημέρι της 10ης Φεβρουαρίου. Η μέγιστη θερμοκρασία στο Θησείο στις 10/2 ήταν -0,3 βαθμοί Κελσίου και το χιόνι έμεινε στην Αθήνα για τέσσερις ημέρες.

7 Ιανουαρίου 1929

Η βαρυχειμωνιά που είχε πέσει στις 7 του μήνα –και συνεχίστηκε στην Αθήνα και την επόμενη μέρα– ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο: οι εφημερίδες της εποχής μιλούν για χιόνι και δριμύ ψύχος στην πρωτεύουσα, όπως και σε ολόκληρη την ανατολική Ελλάδα, όπου επικρατούσαν χιόνια και παγετός, ενώ στη δυτική Ελλάδα ο καιρός ήταν σχετικά καλός για την εποχή, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 8 και 10 βαθμών Κελσίου!

15 Φεβρουαρίου 1934

Η Αθήνα βιώνει έναν από τους μεγαλύτερους χιονιάδες που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της, ο οποίος δημιούργησε αμέτρητα προβλήματα στην πρωτεύουσα. Σε εκείνον τον χιονιά καταγράφηκε η μικρότερη ελάχιστη θερμοκρασία όλων των ετών από τα οποία έχουμε στοιχεία. Στις 16 Φεβρουαρίου 1934, στη Γεωπονική Σχολή, το θερμόμετρο έδειξε -10,4 βαθμούς Κελσίου.

Ιανουάριος 1942

Στον μεγάλο λιμό του ’41-’42, μέσα στην Κατοχή, ήρθε να προστεθεί και ένας από τους πιο άγριους χειμώνες, με το θερμόμετρο να πέφτει στους έξι βαθμούς κάτω από το μηδέν. Η Αθήνα πεινούσε και πάγωνε.

Ιανουάριος 1963

25/1: Το θερμόμετρο στην Αθήνα κατέβηκε στους -1,4 βαθμούς Κελσίου. Στα λευκά η πρωτεύουσα απ’ άκρη σ’ άκρη. 26/1: Η θερμοκρασία στο κέντρο είναι -3 βαθμοί Κελσίου και την επομένη χιονίζει ξανά στα βόρεια προάστια.

17 Ιανουαρίου 1964

Χιονίζει ξανά στην Αθήνα – ακόμα και η πλατεία Συντάγματος σκεπάζεται με ένα λεπτό στρώμα χιονιού.

Ο «χειμώνας του 1987»

Μπορεί να έχει καταγραφεί ως «ο χειμώνας του 1987», αλλά η μεγαλύτερη χιονόπτωση συνέβη τον Μάρτιο, που χιόνιζε για ένα δεκαπενθήμερο συνεχόμενα, με μικρά διαλείμματα. Η κακοκαιρία ξεκίνησε λίγο μετά την Καθαρά Δευτέρα (που είχε γίνει με λιακάδα) και από τις 4 του μήνα άρχισε μια πρωτοφανής σε διάρκεια χιονόπτωση, που επαναλήφθηκε στις 5, 6, 8, 9, 11, 12 και 13 Μαρτίου, με εντονότερα φαινόμενα στις 9 του μήνα. Ήταν ο ψυχρότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί τα τελευταία εξήντα χρόνια στην Ελλάδα. Για την Αθήνα ήταν ο ψυχρότερος των τελευταίων 150 χρόνων. Στο κέντρο, το ύψος του χιονιού είχε ξεπεράσει τους 15 πόντους.

Ιανουάριος 2002

Τη δεκαετία του ’90 χιόνισε μόνο μία φορά στο κέντρο και στα νότια της πόλης, τον Φεβρουάριο του 1992. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2002 δεν το είχε «στρώσει» ούτε μία φορά στο κέντρο. Τον Γενάρη του 2002 έπεσε το πρώτο χιόνι της νέας χιλιετίας, με χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και έντονη χιονόπτωση μόνο για μισή ώρα, με αποτέλεσμα να ντυθεί στα λευκά το κέντρο για λίγες ώρες.

12 Φεβρουαρίου 2004

Ο πρώτος πραγματικά δυνατός χιονιάς για την πρωτεύουσα τη νέα χιλιετία ήρθε μετά τα μεσάνυχτα της 12ης Φεβρουαρίου, έτσι το πρωί της 13ης βρήκε την Αθήνα ντυμένη στα λευκά μέχρι και τα νότια προάστια. Στον Άλιμο και στο Παλαιό Φάληρο είχαν να δουν χιόνι από το 1987.

16 Φεβρουαρίου 2008

Το απόγευμα της Παρασκευής 16/2 ξεκίνησε να χιονίζει και να το στρώνει στα βόρεια προάστια και στη συνέχεια άσπρισε όλη η Αττική. Ήταν το εντονότερο φαινόμενο χιονόπτωσης στην Αθήνα –συγκεκριμένα, στα κεντρικά και νότια προάστια– για όλη τη δεκαετία 2000-2010. Η θερμοκρασία έπεσε στους -5 βαθμούς Κελσίου.

14 Φεβρουαρίου 2021

Η χρονιά σημαδεύτηκε στην έναρξη της από την επέλαση της Μήδειας. Ένα σπάνιο ισχυρό καιρικό φαινόμενο που βούλιαξε κυριολεκτικά την Ελλάδα στο χιόνι. Η Μήδεια, όπως ονομάστηκε, μέσα σε 24 ώρες, παρέλυσε την Αττική, με χιλιάδες ανθρώπους να μένουν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό. Δρόμοι παρέμειναν για ώρες κλειστοί με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας που έκλεισε αιφνιδιαστικά με την κυβέρνηση να σημειώνει πως αυτό κρίθηκε απαραίτητο για να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα. Mέσα μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές. Η Μήδεια αποδείχτηκε και φονική, καθώς τρεις συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους

Share it!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Νέα απάτη στην Πάτρα με θύμα 78χρονη – «Πέταξε» από το μπαλκόνι 3.000 ευρώ

Πάτρα: Οι απατεώνες την έπεισαν για δήθεν τροχαίο και τους έδωσε σε σακούλα χρήματα...

Φθιώτιδα: Νταλίκα «σκαρφάλωσε» στο διαχωριστικό στηθαίο

Εκτροπή νταλίκας  το απόγευμα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας...

Απάτη στην Πάτρα με θύμα 78χρονη – «Πέταξε» από το μπαλκόνι 3.000 ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης στην Πάτρα σε βάρος ηλικιωμένης, με το πρόσχημα του τραυματισμού της...

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Δύσκολο βράδυ με νέο κύμα χιονοπτώσεων – Τι θα ισχύσει με Δημόσιο και καταστήματα την Τρίτη

Ακόμη ένα δύσκολο βράδυ φέρνει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», που σαρώνει τη χώρα με πολικές...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ