Η Αίγλη του Ζαππείου αναζητά την «αίγλη» της – Ποιος είναι ο νέος ενοικιαστής

Λευκός καπνός διαφαίνεται στον ορίζοντα για την επαναλειτουργία μετά από δυο και πλέον χρόνια απουσίας, της «Αίγλης Ζαππείου», σημείο αναφοράς στην καρδιά της πόλης των Αθηνών για κατοίκους και επισκέπτες.

Είχε προηγηθεί η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος στην οποία προχώρησε η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων για την εκμίσθωση ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί το πρώτο βήμα προκειμένου το άλλοτε εμβληματικό καφέ, μαζί με τον θερινό σινεμά στην καρδιά της πρωτεύουσας να “ξαναζωντανέψει” μετά από περίπου δυόμιση χρόνια σιωπής.

Εκτός απροόπτου όπως όλα δείχνουν είναι πολύ πιθανό – σύντομα – να αποκτήσει καινούριο ενοικιαστή που θα της δώσει νέα ζωή και θα επαναφέρει την παλιά της… αίγλη! Ο λόγος για την αλυσίδα γρήγορης εστίασης «Γρηγόρης», η οποία ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του εμβληματικού χώρου.

Θα ακολουθήσει – όπως προβλέπεται – εξονυχιστικός έλεγχος του υποβληθέντα φακέλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και οι τελικές υπογραφές με τον ενδιαφερόμενο να αποδέχεται τους όρους της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων που προβλέπουν μηνιαίο μίσθωμα 35.000 ευρώ και εγγυητική επιστολή ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Η αποχώρηση της εταιρείας του Δ. Κοντομηνά

Τελευταίος μισθωτής του κτιριακού συγκροτήματος υπήρξε η εταιρεία Αίγλη Χώροι Εστίασης και Αναψυχής, συμφερόντων του εκλιπόντος επιχειρηματία, Δημήτρη Κοντομηνά, η οποία αποχώρησε πριν περίπου δύο χρόνια, παραδίδοντας το ακίνητο στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η οποία διαχειρίζεται το Ζάππειο, διαφυλάττοντας τους όρους της ιδιόγραφης διαθήκης, που άφησε ο εθνικός ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας.

Η έξοδος της εταιρείας από τη διαχείριση του συγκροτήματος δεν έγινε ανέφελα καθώς υπήρξαν ζητήματα οφειλών σε ενοίκια ενώ θεωρήθηκε προδιαγεγραμμένη εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών επιδόσεων. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η επιχείρηση το 2018 εμφάνιζε τζίρο μόλις 3,1 εκατ. ευρώ ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα είχε κινηθεί και το 2017 με τον κύκλο εργασιών να φθάνει στα 2,9 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι σωρευμένες ζημιές άγγιζαν το ποσό των 31,32 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 1,12 εκατ. ευρώ.

Το «χαρτοφυλάκιο» της Αίγλης!

Το ακίνητο περιλαμβάνει το κατάστημα συνολικής στεγασμένης επιφανείας 3.301,50 τ.μ., το οποίο εκτείνεται σε τέσσερις στάθμες και συγκεκριμένα στο δεύτερο υπόγειο επιφανείας 251,50 τ.μ., στο πρώτο υπόγειο επιφανείας 1.628,84 τ.μ., στο ισόγειο επιφανείας 850,93 τ.μ. και στον πρώτο όροφο επιφανείας 570,23 τ.μ. καθώς και τον θερινό κινηματογράφο Αίγλη, επιφανείας 766,00 τ.μ. μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο επιφανείας 961,30 τ.μ..

Μεταξύ των υποχρεώσεων που θα αναλάβει μα εκπληρώσει εντάσσονται, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, και οι απαραίτητες εργασίες για την ανακαίνιση, ανακατασκευή, αποκατάσταση και διαμόρφωση τόσο του κεντρικού καταστήματος όσο και του περιβάλλοντα χώρου. Με βάση το σχεδιασμό, στόχος είναι να επαναλειτουργήσει το 2023, με τον κόσμο να γεμίζει και πάλι τα τραπέζια της για να απολαύσει τον καφέ του αλλά και τη θέα της Ακρόπολης και του Καλλιμάρμαρου και του Λυκαβηττού.

Η ιστορία της Αίγλης

Η Αίγλη κουβαλά μια πολυετή ιστορία η οποία έχει σαν σημείο εκκίνησης το 1904, όπου άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της με την αρχική μορφή ενός ξύλινου καφέ υπό την ονομασία ΚΙΟΣΚΙ. Η αλλαγή του ονόματος σε Αίγλη ήρθε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου στο ίδιο σημείο δημιουργήθηκε ένα αναψυκτήριο. Χάρη στη θέση αλλά και τη θέα του, ο χώρος σύντομα κέρδισε την προτίμηση των Αθηναίων, οι οποίοι τον επέλεγαν για την ψυχαγωγία τους. Τέλος, ήταν το 1910 όταν ξεκίνησε να λειτουργεί και το θερινό σινεμά, αποτελώντας έναν από τους παλαιότερους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας.

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Mosquito Alert: Η εφαρμογή εντοπισμού επικίνδυνων κουνουπιών

Συνεισφορά των πολιτών για τη διερεύνηση και τον έλεγχο των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες.

Red Arrows: Εντυπωσιακές εικόνες στον Φλοίσβο από τη βρετανική Βασιλική Αεροπορία (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Πρόκειται για μία από τις πλέον κορυφαίες ομάδες ακροβατικών επιδείξεων στον κόσμο.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Σάββατο το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίσκι άρχισε να εξαπλώνεται σταδιακά σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμη και στο μουσουλμανικό Αϊζερμπαϊτζάν.

Το «πράσινο» Δημαρχιακό Μέγαρο της Κηφισιάς

Ο Δήμος Κηφισιάς μηδένισε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την ενεργειακή κατανάλωση του Δημαρχιακού κτιρίου.

Εντοπίστηκε κατάστημα με παράνομα τυχερά παίγνια σε περιοχή της Αθήνας (ΦΩΤΟ)

Συνελήφθησαν 3 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν, 27 υπολογιστές, 3 servers, 7 κάμερες, καταγραφικό και 345 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίσκι άρχισε να εξαπλώνεται σταδιακά σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμη και στο μουσουλμανικό Αϊζερμπαϊτζάν.

Το «πράσινο» Δημαρχιακό Μέγαρο της Κηφισιάς

Ο Δήμος Κηφισιάς μηδένισε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την ενεργειακή κατανάλωση του Δημαρχιακού κτιρίου.