Κ. Μπακογιάννης: «Να κλείσουμε τη “μαύρη τρύπα” στις κοινωνικές δομές ορίζοντας θεσμικό πλαίσιο προστασίας»

- Advertisement -

Την ανάγκη να οριστεί ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας που θα διέπει τις δομές και τα κοινωνικά ιδρύματα της χώρας, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» που θα πρέπει να κλείσει.

Ο κ. Μπακογιάννης, απαντώντας σε ερωτήσεις του Ιορδάνη Χασαπόπουλου και της Ανθής Βούλγαρη σχετικά με τις σοκαριστικές καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», αφού ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει καμία νομική ή θεσμική σχέση με τη δομή, τόνισε ότι θα πρέπει πρωτίστως να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά που φιλοξενούνται στην Κιβωτό θα είναι καλά και ασφαλή.

«Ισχύει ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό. Μια «μαύρη τρύπα». Και εκεί είναι που θα πρέπει όλοι να στρέψουμε την προσοχή μας. Τα παιδιά που είναι σήμερα σε αυτές τις δομές, θέλουμε να πάνε όσο το δυνατό γρηγορότερα σε οικογένειες, όπως και όλα τα υπόλοιπα παιδιά εκεί έξω. Δε θέλουμε να το ξαναζήσουμε αυτό. Μπορούμε να συμφωνήσουμε; Αυτό δεν έχει ιδεολογικό πρόσωπο, δεν είναι αριστερό ή δεξιό», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.

«Να γίνονται συστηματικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι»

«Το ζήτημα της Κιβωτού μάς αφορά όλους γιατί είμαστε άνθρωποι. Προφανώς όλο αυτό το οποίο συμβαίνει γεννά ένα σοκ, έναν αποτροπιασμό. […] Το ερώτημα, όμως, είναι πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα συναισθήματα και να διασφαλίσουμε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι όλα τα παιδιά τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις δομές της «Κιβωτού», θα είναι καλά και ασφαλή. Και δεύτερον, πως κάτι τέτοιο δε θα επαναληφθεί.

Το χειρότερο το οποίο μπορεί να συμβεί είναι να το ζήσουμε για 2-3 μέρες και μετά η προσοχή όλων μας να στραφεί αλλού και τα παιδιά αυτά ή τα παιδιά σε άλλες δομές να ξεχαστούν», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη σημασία ορισμού θεσμικού πλαισίου: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θεσμικό πλαίσιο. Να γίνονται οι έλεγχοι συστηματικά, να γίνονται τακτικά, να γίνονται ακόμη και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι. […] Υπάρχει ένας νόμος, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν κανόνες που διέπουν τη λειτουργία όλων μας. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του».

«Οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι ήρωες»

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε επίσης στη δουλειά που γίνεται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων στο θέμα της κοινωνικής υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων, εξαίροντας την προσπάθεια που κάνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι παρά το περιορισμένο προσωπικό που στελεχώνει τον οργανισμό.

«Με ρωτάτε αν είναι αρκετοί οι κοινωνικοί λειτουργοί. Προφανώς όχι. Θα ήθελα να είναι περισσότεροι. Δεν είναι αντικειμενικά αρκετοί, διότι προερχόμαστε από μια δεκαετία μνημονίων και αντιμετωπίζουμε υπο-στελέχωση. […]. Να μην αδικούμε αυτούς τους ανθρώπους, να μην αδικούμε τη δουλειά και τον αγώνα που κάνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί. Είναι εκεί έξω, είναι στις γειτονιές. Δέχονται ανθρώπους, χτυπάνε πόρτες. Στην πραγματικότητα, οι ήρωες είναι οι κοινωνικοί μας λειτουργοί, οι οποίοι δέχονται ένα ασύλληπτο βάρος. Είναι οι «κυματοθραύστες» όλων μας. Και το κάνουν ξανά και ξανά. Και όταν μία στις τόσες περιπτώσεις κάτι πάει στραβά, βγαίνουμε και τούς στοχοποιούμε, και τους «ζητάμε τα ρέστα». Δεν είναι έτσι, διότι άνθρωποι είναι και αυτοί».

Για τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό της Αθήνας

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ρωτήθηκε και για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης, ανακοινώνοντας ότι το δέντρο στην πλατεία Συντάγματος θα φωταγωγηθεί την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου.

«Φέτος έχουμε και μία πρωτοτυπία, καθώς φιλοξενούμε δημάρχους από όλο τον κόσμο για ένα πολύ μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο το οποίο διοργανώνουμε, αρκετοί απ’ αυτούς θα έρθουν μαζί μας στο Σύνταγμα. Θέλουμε όλοι μαζί να στείλουμε ένα μήνυμα μιας Αθήνας με αυτοπεποίθηση, με εξωστρέφεια και με δυναμισμό», είπε ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι τα Χριστούγεννα θα είναι και φέτος φωτεινά στην Αθήνα με τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας:

«Έχουμε αντικαταστήσει όλα τα χριστουγεννιάτικα μας φώτα με led. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε περισσότερο φως καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Επομένως λοιπόν, όχι μόνο θα είμαστε στις ίδιες γειτονιές, θα είμαστε σε περισσότερες γειτονιές. Ξέρετε αν πάμε πίσω στο 2019, έβγαινα τότε και έλεγα, ποιος είναι ο στόχος μας; Κάθε χρόνο να φωτίζουμε περισσότερες σκοτεινές γωνιές της πόλης. Αυτό είναι που θέλουμε να πετύχουμε και είμαι περήφανος γιατί χρόνο με τον χρόνο, πλησιάζουμε τον στόχο μας. […] Το δέντρο θα είναι -ως είθισται- από το Καρπενήσι, ένα ψηλό φυσικό δέντρο», κατέληξε.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή!

Γιορτινές εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια με προβολές ταινιών, παιδικές δραστηριότητες, μουσική και βιωματικές δράσεις.

Το κολαστήριο της Κομαντατούρ παραδόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο της Αθήνας

Τα αποτυπώματα των κρατουμένων στους τοίχους των υπογείων του κτηρίου της οδού Κοραή 4, «μιλούν» ακόμα.

Κατεπείγουσα αποκατάσταση των πρανών στα λιμανάκια της Βάρκιζας

Για την εκτέλεση των εργασιών πραγματοποιείται τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Δέκα χριστουγεννιάτικα «χωριά» στην Αθήνα με δωρεάν είσοδο

Ποια είναι, οι ώρες λειτουργίας και οι περιοχές για να επισκεφθείτε οικογενειακώς.

Ρεβεγιόν στις μεγάλες Αθηναϊκές πίστες | Το κόστος για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Χωρίς το… «night pass» όσοι επιλέξουν να κάνουν ρεβεγιόν στις μεγάλες πίστες θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Μελατονίνη στα παιδιά; Οι παιδίατροι προειδοποιούν

Η βιταμίνη D είναι η ορμόνη της ημέρας» και η μελατονίνη είναι ο ανταγωνιστής της, είναι η ορμόνη της νύχτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή!

Γιορτινές εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια με προβολές ταινιών, παιδικές δραστηριότητες, μουσική και βιωματικές δράσεις.