H «παλαιότερη» πολυκατοικία της Αθήνας

- Advertisement -

Πολύς λόγος γίνεται σχετικά με το ποια είναι η πρώτη πολυκατοικία που χτίστηκε στην Αθήνα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως το πρώτο κτίσμα με πολλούς ορόφους-επτά τον αριθμό- εμφανίστηκε το 1917, στην οδό Φιλελλήνων και Όθωνος, στο Σύνταγμα. Άλλοι πάλι προσδιορίζουν ένα πραγματικά πανέμορφο οικοδόμημα επί της οδού Πατησίων 346 και Λασκαράτου.

Η παλαιότερη πολυκατοικία της Πατησίων, χτίστηκε το 1925 από τον Κεφαλλονίτη εφοπλιστή Γιαννουλάτο που επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο ως ένα από τα πιο ήσυχα και όμορφα των Αθηνών. Εκείνη την εποχή οι Αθηναίοι έκαναν τις βόλτες τους στα Πατήσια ενώ η περιοχή θύμιζε εξοχή με λουλούδια, χωράφια και , η σημερινή λεωφόρος δεν ήταν παρά ένας χωματόδρομος.

Μέχρι το 1929 ένα κτίριο μπορούσε να ανήκει σε έναν μόνο ιδιοκτήτη. Έπειτα, με νόμο του κράτους θεσπίστηκε η οριζόντια ιδιοκτησία που απελευθέρωσε τις εργολαβίες και ώθησε στην κατασκευή ολοένα και περισσότερων πολυκατοικιών. Το 1950 στην Αθήνα υπήρχαν 1.000 πολυκατοικίες.

Την μεταπολεμική περίοδο μεταπολεμική περίοδο, η αντιπαροχή ήρθε για να κυριαρχήσει στο αστικό τοπίο, να επιτρέψει την άναρχη δόμηση, την αύξηση του συντελεστή και να φέρει ακόμα πιο ψηλά οικοδομήματα. Μεταξύ 1950 και 1980 κατασκευάστηκαν άλλες 35.000 αλλάζοντας όχι μόνο την όψη αλλά και την κοινωνική γεωγραφία της πόλης.

Η παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας, διατηρεί ακόμα και σήμερα την αίγλη της.

Στο κτίριο συγκεντρώνονται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τα ρεύματα του 19ου και του 2ου αιώνα, ένα αμάγαλμα που πολλοί χαρακτηρίζουν ως εκλεκτικιστικό στυλ. Είναι ένα πέτρινο, καλοδιατηρημένο οικοδόμημα, με τρεις ορόφους, οι περίτεχνοι διάκοσμοι των οποίων ακόμα και σήμερα προκαλούν το θαυμασμό των περαστικών.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα κτίρια της Αθήνας, η πολυκατοικία της Πατησίων 364 δεν έχει αφεθεί στην τύχη της. Στα μπαλκόνια υπάρχουν καλοφροντισμένα λουλούδια και φυτά γεγονός που μαρτυρά πως υπάρχει ζωή ακόμα μέσα της. Σε κάποιους ορόφους διακρίνει κανείς ακόμα και κουρτίνες, ναι, η όμορφη αυτή πολυκατοικία κατοικείται.

 

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έφυγε από τη ζωή ο «μετρ της ραπτικής» που έγραψε ιστορία στην Αθήνα, Κώστας Καλυβιώτης

Έχτισε τη δική του αυτοκρατορία στην Αθήνα και έφθασε να έχει γραφείο μέχρι και στο Παρίσι.

Ένας Νέος Αθλητικός Χώρος στο Ρουπάκι Ασπροπύργου

Με τεχνητό χλοοτάπητα και διαγραμμίσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές της FIFA.

Επί ποδός τα συνεργεία της Περιφέρειας για τους καθαρισμούς των ρεμάτων της Αττικής

Μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να σπεύσουν σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη άμεσης επέμβασης.

Από το Όλον στην OLONEA: Το ταξίδι της δημιουργίας

Πως ο Τάσος Σκιαδόπουλος , Γενικός Διευθυντής της OLONEA και ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής, κατάφεραν να κατακτήσουν τον κλάδο των προβιοτικών.

«Παγκάκια φιλίας» κατά της σχολικής μοναξιάς στα Δημοτικά Σχολεία της Ηλιούπολης

Τοποθετήθηκαν ήδη σε 6 Δημοτικά Σχολεία, ενώ η δράση θα συνεχιστεί σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης.

Με το Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων τιμήθηκε ο εμβληματικός αναμορφωτής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος (ΦΩΤΟ)

Σε ειδική τελετή παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της τέχνης και του πολιτισμού, στο δημαρχείο της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από το Όλον στην OLONEA: Το ταξίδι της δημιουργίας

Πως ο Τάσος Σκιαδόπουλος , Γενικός Διευθυντής της OLONEA και ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής, κατάφεραν να κατακτήσουν τον κλάδο των προβιοτικών.