Ο αξέχαστος θρύλος της Αθηναϊκής φαρμακοποιίας

Το φαρμακείο του Δαμβέργη ήταν έμβλημα της Αθήνας. Αν υπήρχε σήμερα στην αρχική μορφή του θα ήταν σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς ως αξιοθέατο. Για επτά δεκαετίες στεγαζόταν στο κέντρο, απέναντι από την Εθνική Βιβλιοθήκη, στο επιβλητικό Μέγαρο της Πρωίας, Πανεπιστημίου 39.

Εγκαινιάστηκε το 1906 και ήταν το προσωπικό επίτευγμα του διαπρεπούς καθηγητή της Φαρμακευτικής, Αναστασίου Δαμβέργη (1857-1920), ο οποίος επί της ουσίας εισήγαγε στην Ελλάδα τη δυτική έννοια του φαρμακείου με βάση επιστημονική.

Το φαρμακείο του Δαμβέργη διατηρήθηκε στην ίδια θέση, με όλον τον περίτεχνο ξυλογλυπτικό διάκοσμο ώς το 1976, όταν το περίφημο Μέγαρο της Πρωίας (Μέγαρο Ιωάννη Πεσμαζόγλου), έργο του Πάνου Καραθανασόπουλου (μαθητή του Τσίλλερ), κατεδαφίστηκε.

Το φαρμακεΙΟ μεταφΕΡΘΗΚΕ στην ΠανεπιστημΙου 6 (ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΥΠΑ, ανΑΜΕΣΑ στη ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ και στην ΚΡΙΕΖΩΤΟΥ) και ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ σε ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΣ ΤΟ 2006 και τη ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ του νεΟΤΕΡΟΥ ΑναστασΙΟΥ ΔΑΜΒΕΡΓΗ, εγγονΟΥ του ιδρυΤΗ.

Η περίπτωση του φαρμακείου Δαμβέργη (και της ομώνυμης φαρμακοβιομηχανίας) είναι περισσότερο σύνθετη από όσο μπορεί κανείς να υποθέσει και σε κάθε περίπτωση συναρπαστική όσο και ενδεικτική της μεγάλης καινοτομίας που έφερε στην ελληνική κοινωνία. Το νέο βιβλίο που αφηγείται αυτήν την ιστορία είναι έργο της Φωτεινής Ε. Καραμαλούδη, που ειδικεύεται στην ιστορία της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής στην Ελλάδα.

Το Μέγαρο της Πρωίας, Πανεπιστημίου 39, όπου στεγάστηκε το φαρμακείο Δαμβέργη έως το 1976. Δεξιά, ο Κωνσταντίνος Δαμβέργης στο φαρμακείο.

Share it!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κ. Μητσοτάκης: Απάντησε ερωτήσεις μικρών δημοσιογράφων στην Τρίπολη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης ο πρωθυπουργός απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις...

Επανεξετάζεται η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού

Στο δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών του πρωτοδικείου της Λαμίας, αναπέμφθηκε με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού...

«Παγώνει» το χαμόγελο του Τσαβούσογλου ο Μενέντεζ

«Δεν θα εγκρίνω την πώληση των F-16» στην Τουρκία ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής...

Χριστούγεννα με παιδικά χαμόγελα στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης (Όλο το πρόγραμμα)

Μικροί και μεγάλοι να συμμετέχουν σε ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο «παραμύθι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ