Ο συχνός έλεγχος των email δημιουργεί άγχος

Αν θέλετε να μειώσετε το στρες και να βελτιώσετε την ψυχική σας διάθεση, πάψτε να ελέγχετε νυχθημερόν τα email σας, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά.

Τρεις φορές την ημέρα είναι υπεραρκετές, προσθέτουν. Σύμφωνα με tanea.gr, η αποστολή και λήψη email αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες παγκοσμίως, καθώς σε καθημερινή βάση ανταλλάσσουμε 183 δισεκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν μονίμως ενεργοποιημένες τις ειδοποιήσεις εισερχομένων για να απαντούν ακαριαία στα email που λαμβάνουν, ενώ πολλές επιχειρήσεις απαιτούν από τους εργαζόμενους να ελέγχουν και να απαντούν στα email τους ακόμα και τις ώρες εκτός ωραρίου απασχόλησης, όταν βρίσκονται στο σπίτι, τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές τους.

Η τακτική αυτή, όμως, αποτελεί αιτία έντονου στρες, διότι οι άνθρωποι αυτοί μονίμως διακόπτουν ό,τι κάνουν για να ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους – χώρια που με αυτό τον τρόπο δουλεύουν καθημερινά υπερωριακά, γεγονός που επίσης είναι στρεσογόνο. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας θέλησαν να εξακριβώσουν εάν ο περιορισμός του ελέγχου μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Έτσι, επιστράτευσαν 124 εθελοντές, μέσης ηλικίας 30 ετών, άλλοι εκ των οποίων ήταν φοιτητές και άλλοι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, από το πανεπιστήμιο και τα οικονομικά έως την πληροφορική και την υγεία.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Computers in Human Behaviour», κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, στα οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων πόσες φορές την ημέρα ελέγχουν τα email τους. Οι ερευνητές τούς χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες, ζητώντας εναλλάξ από την κάθε μία να περάσει μία εβδομάδα με ελεύθερο έλεγχο των email και μία εβδομάδα με περιορισμένο έλεγχο (επιτρεπόταν να τα ελέγχουν μόνο τρεις φορές την ημέρα). Στην εβδομάδα του ελεύθερου ελέγχου, οι εθελοντές έπρεπε να έχουν όλη την ημέρα ενεργοποιημένη την ειδοποίηση εισερχομένων και το email τους, ενώ κατά την εβδομάδα του περιορισμένου ελέγχου και τα δύο έπρεπε να είναι απενεργοποιημένα.

Κάθε απόγευμα, εξάλλου, οι εθελοντές συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε την ψυχική τους κατάσταση. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Ελίζαμπεθ Ντιουν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου, αν και ο περιορισμός του ελέγχου των email τους ήταν δύσκολος για τους εθελοντές, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το στρες που ένιωθαν στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό με τη σειρά του συσχετίσθηκε με άλλες θετικές επιδράσεις, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και η αυξημένη συναίσθηση.

«Οι περισσότεροι εθελοντές μας δυσκολεύονταν να ελέγχουν το email τους λίγες φορές την ημέρα», δήλωσε ο ερευνητής δρ Κοσταντίν Κούσλεφ. «Και αυτό είναι που καθιστά ακόμα πιο σημαντικά τα ευρήματά μας, διότι ως φαίνεται ο πειρασμός στον οποίο δυσκολεύονται να αντισταθούν, είναι ένας πειρασμός που τους δημιουργεί στρες και υπονομεύει την υγεία τους». Ο δρ Κούσλεφ πρόσθεσε πως έπειτα από τα ευρήματα της μελέτης, αποφάσισε να υιοθετήσει και ο ίδιος την σύστασή του, και πλέον διαβάζει τα email του «ομαδικά, λίγες φορές την ημέρα». Προγενέστερη μελέτη στη Γερμανία είχε δείξει πως όσοι ελέγχουν τα επαγγελματικά email τους το απόγευμα και το Σαββατοκύριακο, όταν κανονικά δεν θα έπρεπε να εργάζονται, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από αϋπνία, πονοκεφάλους, κόπωση, άγχος και στομαχικά προβλήματα.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

314 βόμβες Αεροπορίας εντοπίστηκαν μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού

Τις είχαν αποθηκεύσει οι Γερμανοί 2 μέτρα ακριβώς κάτω από τις πρώην εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Νέος ιατρικός εξοπλισμός 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Αθήνα την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Κλειστά θα παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ, από τις 5 έως και τις 7 Μαίου.

Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης.

Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο ουρανός?

Το φαινόμενο μελετήθηκε τον 19ο αιώνα από τον λόρδο Rayleigh και ονομάζεται προς τιμή του «σκέδαση Rayleigh».

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.