«Φαίδρα» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

- Advertisement -

Σοφία Κυρικλίδου-Ζερβαλάκη
[email protected]

 

Η Μελίνα Μερκούρη (1920-1994) δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με την πληθωρική προσωπικότητά της ξεχώρισε ως ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου πραγματοποιώντας διεθνή καριέρα και μοναδικές ερμηνείες. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης…

τιμώντας τη μνήμη της, θα προβάλει, στο αμφιθέατρο του Μουσείου, το οποίο φέρει τιμητικά το όνομά της, την ταινία της Φαίδρα.

melina-afisa

Η προβολή είναι αφιερωμένη στην ενδυματολόγο της ταινίας, την εξαιρετικά ταλαντούχα Θεώνη (ή Ντένη) Βαχλιώτη, η οποία “έφυγε” από τη ζωή πριν από λίγες μέρες, στις 18 Νοεμβρίου. Στενή φίλη της Μελίνας, η Ντένη σχεδίασε τα κοστούμια για πολλές γνωστές ταινίες, όπως Στέλλα, Τοπ Καπί, Ποτέ την Κυριακή και Φαίδρα. Οι δύο τελευταίες, μάλιστα, προτάθηκαν για Όσκαρ καλύτερου σχεδιασμού κοστουμιών. Σχεδίασε ακόμα και για θεατρικά έργα. Το κοστούμι που σχεδίασε για την παράσταση Μήδεια εκτίθεται στο Μουσείο του Κόβεντ Γκάρντεν. Χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι η Ντένη Βαχλιώτη δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με την επίσης ενδυματολόγο Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ. Οι δύο μεγάλες κυρίες του κινηματογράφου, που έφεραν το ίδιο όνομα, ήταν πρώτες ξαδέλφες. Η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην Αμερική. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της αποτελεί η βράβευσή της με το Όσκαρ καλύτερου σχεδιασμού κοστουμιών για την ταινία Ο Υπέροχος Γκάτσμπι, το 1975.

Η Φαίδρα είναι παραγωγής 1962 και γυρίστηκε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Αθήνα και στην Ύδρα. Βασίστηκε στην τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος. Η σκηνοθεσία είναι του Ζυλ Ντασσέν και το σενάριο φέρει την υπογραφή της συγγραφέως Μαργαρίτας Λυμπεράκη, η οποία μετέφερε το μύθο από την αρχαιότητα στη σύγχρονη Ελλάδα των εφοπλιστών. Πρωταγωνιστούν η Μελίνα Μερκούρη, ο Άντονι Πέρκινς και ο Ραφ Βαλόνε. Η μουσική επένδυση είναι του Μίκη Θεοδωράκη με την πρωταγωνίστρια να ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο τα τραγούδια Αγάπη μου και Σε πότισα ροδόσταμο.

Η Φαίδρα είναι η ώριμη σύζυγος του εφοπλιστή Θάνου Κυρίλη, ο οποίος της ζητάει να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να πείσει τον Αλέξη, το νεαρό γιο του από τον πρώτο του γάμο, να εγκαταλείψει τη ζωγραφική και να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η γνωριμία τους ξεκινά με μια έντονη έλξη και καταλήγει σε έναν παθιασμένο έρωτα. Η Φαίδρα θα διεκδικήσει τις επιθυμίες της αδιαφορώντας για τις συμβάσεις. Οι συνέπειες θα είναι δραματικές.

faidra-melinaB

Αξίζει να προσεχθεί η σκηνή, όπου η Φαίδρα συναντά τον Αλέξη για πρώτη φορά. Εκτυλίσσεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, στην αίθουσα όπου φυλάσσονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, οι Βρετανοί ζήτησαν χρήματα από το ελληνικό συνεργείο για να το αφήσουν να κινηματογραφήσει τα γλυπτά. Η Μελίνα εξοργίστηκε και τότε γεννήθηκε η ιδέα της επιστροφής των Μαρμάρων, στην Ελλάδα. Το θέμα θα τεθεί επίσημα από την ίδια, όταν πια θα μετέχει ως Υπουργός Πολιτισμού στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO, τον Ιούλιο του 1982 στο Μεξικό.

Η ταινία προσφέρει στον θεατή μια δυνατή κινηματογραφική εμπειρία. Αφορμή για μια βόλτα στο μουσείο, λοιπόν!

Φαίδρα, Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014, στις 12.30. Είσοδος ελεύθερη.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2313 306 400
www.mbp.gr

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

Στα δικαστήρια Παπανικολάου και Κωνσταντάτος για τα όρια των Δήμων Γλυφάδας – Ελληνικού (ΧΑΡΤΕΣ)

Η αγωγή του Δήμου Γλυφάδας κατά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με επίδικο γεωτεμάχιο έκτασης 809,00 τ.μ. στα όρια δύο «γειτόνων».

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: «Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του

Παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ».

Αφρικανική σκόνη: Τι μεταφέρει και πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία

Η σκόνη είναι ένας τύπος σωματιδίων (PM) που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.