Οι καλοί γείτονες κάνουν καλό στην… καρδιά

- Advertisement -

Οι καλοί γείτονες δεν γίνονται μόνο καλοί φίλοι, αλλά μπορεί και να μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος σε όσους ζουν στα παρακείμενα σπίτια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει ότι τα αρνητικά χαρακτηριστικά της περιοχής όπου ζει κάποιος μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την καρδιαγγειακή υγεία του. Τα έως τώρα στοιχεία υποδηλώνουν ότι καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξουν παράγοντες όπως η πυκνότητα των φαστ φουντ σε αυτήν, τα επίπεδα της βίας, του θορύβου και της ρύπανσης, καθώς και η κατάσταση των κτηρίων (αν είναι ερειπωμένα ή περιποιημένα).

Ωστόσο λίγες μελέτες έχουν εστιασθεί στις επιδράσεις των θετικών χαρακτηριστικών της γειτονιάς. Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν παρακολούθησαν επί τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης το 2006, την πορεία της καρδιαγγειακής υγείας 5.276 εθελοντών, μέσης ηλικίας 70 ετών.

Επιπλέον, τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν με μία κλίμακα από 0 έως 7 το πως ένιωθαν μέσα στη γειτονιά τους, βάσει παραμέτρων όπως το αν πίστευαν πως οι γείτονες θα τους βοηθούσαν σε περίπτωση ανάγκης, αν θεωρούσαν τους περισσότερους γείτονές τους ανθρώπους εμπιστοσύνης και αν τούς φέρονταν φιλικά. Στη διάρκεια της τετραετίας, 148 από τους εθελοντές έπαθαν έμφραγμα.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου γι’ αυτό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για κάθε επιπλέον βαθμό που είχαν δώσει στην φιλικότητα της γειτονιάς τους, οι ηλικιωμένοι είχαν κατά 22% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH), το εύρημα αυτό απηχεί εκείνα των – έστω και περιορισμένων – προγενέστερων μελετών, που είχαν δείξει ότι η καλή γειτνίαση συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Οι ειδικοί γνωρίζουν καλά ότι ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης, αποτελούμενο από συγγενείς και φίλους, σχετίζεται με καλή υγεία και εκτιμούν πως μια φιλική γειτονιά αποτελεί επέκταση αυτού του δικτύου.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πάρνηθα: Αγωγή σε γνωστό youtuber για κοπή δέντρων στο λαβωμένο βουνό (VIDEO)

Έμεινε για 3 ημέρες στο βουνό, χωρίς φαΐ, χωρίς νερό, χωρίς sleeping bag και έκοψε δέντρα για να ζεσταθεί.

Μέχρι τις 2 Απριλίου η προκαταβολή του τέλους κοινόχρηστου χώρου στον Δήμο Αθηναίων

Αφορά στο 20% επί της οφειλής για χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

This is Athens – City Festival: Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

32 ημέρες με πάνω από 250 εκδηλώσεις σε συνολικά 129 γειτονιές.

Επιστρέφει η θερινή ώρα | Μια ώρα μπροστά τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής

Η αλλαγή της ώρας σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες

Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρδιακής νόσου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις γυναίκες.

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ